1 milyar turiste 'Gönül sofrası'na davet
Mutfak kültürüyle Unesco'nun gastronomi dalındaki 18 başarılı şehrinden biri seçilen Gaziantep, dünyanın lezzet başkentlerinden biri olmayı hedefliyor.

Hedefe ulaşmak için bir yıllık yol haritası oluşturan Antepliler festivaller, yarışmalar, çalıştaylar düzenleyecek. Belediye ayrıca engellilere istihdam sağlayacak 'engelsiz mutfaklar' açacak. Özgül Öztürk imzalı habere göre, tarihinde Müslüman Araplara, Yahudilere, Ermenilere ve en son Türklere ev sahipliği yapmış, İpek Yolu’nun üzerindeki ticaret kervanlarını ağırlamış olan Gaziantep, zengin lezzet kültürünün karşılığını nihayet alıyor. Yuvarlama, kebap, kahke, loğlaz salatası, maş piyazı, semsek, Antep baklavası, kurutulmuş dolmanın da aralarında olduğu 500 ayrı yemek çeşidine sahip Gaziantep, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 33 ülkeden 47 şehrin içinde yer aldığı 'Dünya Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi kategorisinde dahil edildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve şehrin üst düzey yöneticileri dünya genelinde kazandıkları bu başarıyı İstanbul’da düzenledikleri çeşitli toplantılarla kutluyor. İstanbul Çırağan Palace Kempinski’de düzenlenen geleneksel Gaziantep mutfağının örneklerinin yer aldığı kahvaltıda Türkiye ve dünyadan gastronomi yazarları ve gazetecilerle bira araya gelen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’i dünyanın lezzet başkentlerinden biri haline getirmek için çalışmalar yapacaklarına dikkat çekerek “Kendimize 1 yıllık yol haritası çıkardık. Engellilere istihdam sağlanacak ‘engelsiz mutfaklar’ kuracağız. Festivaller, çalıştaylar ve Ar-Ge çalışmalarıyla mutfağımızı geliştireceğiz. Ayrıca ‘Kardeş Şehirler’ projesindeki gibi ‘Kardeş Şefler’ projesi oluşturup ulusal ve uluslararası şeflere ortak çalışma imkanı sunacağız” dedi.
MUTFAKTA İDDİALIYIZ
“Kalbe giden yol mideden geçer” diyen Şahin, şöyle devam etti: "Mide konusunda iddialıyız. Kazan yemelerimiz hem sağlık hem de lezzet bakımından çok önemli. Biz şimdi bu yemeklerimizi öne çıkarmak için Gaziantep’te bir Mutfak Sanatları Merkezi kurduk. Bir de ünlü bir mekanı satın aldık. Önümüzdeki dönem yurtiçi ve yurtdışından gelen gastronomi öncülerine burada tanıtım yapmayı planlıyoruz.”
Onur konuğu Cumhurbaşkanı
Gaziantep Mutfağı’nın Anadolu mutfak kültürünü yansıtan seçkin örneklerinin İstanbul’daki Gaziantepli şeflerin hazırlayacağı, Çırağan Oteli mutfak ekibinin özel sunumlarla servis edeceği akşam yemeğine ise toplam 700 kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onur konuğu olarak katıldığı toplantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu da yer aldı. Yemeğe Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ev sahipliği yaptı.
Gurmeleri 500 çeşit yemekle tavlayacak
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da dünyada seyahat eden 1 milyar 133 milyon turistin seyahet yeri seçiminde yeme-içmenin önemli rol oynadığını söyledi. Gaziantep’in 500 yemek çeşidiyle dünyanın önemli lezzet kentlerinde biri olduğuna dikkat çeken Yerlikaya, "Gelecekte düzenleyeceğimiz etkinliklerle dünya genelinde gastronomi alanında öne çıkan şehir ve ülkelere gidip mutfağımızı tanıtacağız. Bizim soframız bir gönül sofrası. Dünyadaki bu 1 milyar turiste gönül soframıza çağıracağız" dedi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: