VİP Turizm'in ilginç kuruluş öyküsü...

50 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin ilk seyahat acenteleri arasında bulunan VİP Turizm’in ilginç bir kuruluş öyküsü var. 1951 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nin Beyoğlu muhabiri olarak çalışan Fethi Pirinçcioğlu ile eşi İnci Hanım “kan uyuşmazlığı nedeniyle” çocuklarını kaybedince ABD’deki bir hastaneye olayı incelemesi için doğum raporunu gönderirler.”

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
VİP Turizm'in ilginç kuruluş öyküsü...

Ve serüven başlar...

Hastaneden ölüm nedeninin “kan uyuşmazlığı olmadığı” belirtilince de İnci Hanım Türkiye’den ABD’ye burs alan öğrenci olur ve Fethi Bey’le birlikte ABD’ye yerleşirler. New York’taki basın ateşeliğinde kendisine iş bulan Fethi Pirinçcioğlu, burada Türkiye’ye gitmek isteyen ABD’li vatandaşların mektuplarına cevap vermeye başlar. Henüz gitmemiş ABD’li vatandaşlara ise Türkiye hakkında tavsiyelerde bulunur. Bu sayede turizme ısınır. Okul bittikten sonra Türkiye’ye geri dönen ikili, ilk turizm tanıtım ofisini faaliyete geçirerek, turizm sektörüne adımlarını atan ilk gruplar arasında yerlerini alırlar.

 

Bu tarihten itibaren Türkiye’ye yurtdışından farklı ülkelerden ziyaretçi getirirken, aynı zamanda kurdukları bir başka şirketle de önemli organizasyonları hayata geçirirler. Bunlar arasında Hilton Oteli’nin açılışından, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin temel atma ve açılış organizasyonları bulunuyor. Bunun yanı sıra 1969 yılında Türkiye’ye kongre turizmi amaçlı ilk gelen grup olan 1200 kişilik Dünya Ticaret Odaları Kongresi’nin Taksim AKM’de yapılmasını organize eden şirket olmuş.

 

SEMAHAT ARSEL’E TURİZMİ SEVDİRDİ

 

Bugün VİP Turizm’in yönetimini Ceylan ve ablası Yasemin Pirinçcioğlu yürütüyor. Şirketin CEO’su pozisyonunda bulunan Ceylan Pirinçcioğlu, 1980 yılından öğrenim görmek için gittiği ABD’de Türkiye’nin tanıtımını yaparak, buradan turist gruplarının gelmesini sağlamış. Pirinçcioğlu, “Amerika’da köy köy dolaşıp Türkiye’nin nerede olduğunu anlatırdım. Ancak Turgut Özal’ın aldığı kararlara bakarak Türkiye turizmine katkıda bulunacağını öngördük ve Türkiye’ye dönme kararı aldık. Çünkü ilk turizm grubu olarak bize ihtiyaç vardı” diye konuşuyor.

 

Pirinçcioğlu, şirketin yanı sıra Türk turizminin ve rehberliğin gelişmesine de neden olduklarını belirterek, şöyle konuşuyor: “Harbiye’de Türkiye’nin ilk rehberlik kursunu açan annem, Fransızca ve İngilizce bilen iyi aile kızlarını Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmaya davet edermiş. Bunlardan birisi de Vehbi Koç’un büyük kızı olan Semahat Arsel. Kendisinin rehberlik brövesi bulunuyor. Semahat Hanım’ın turizme olan yatkınlığı buradan kaynaklanıyor. Bugün Semahat Hanım’ın Koç Holding’in turizm gruplarının başkanı olması da bunu gösteriyor.”,

 

THY’NİN SEFERLERİ TÜRK TURİSTİ AFRİKA ÜLKELERİNE ÇEKECEK

 

Dünyanın birçok ülkesine tur yaptıklarını belirten Ceylan Pirinçcioğlu, her ülkeyi tur programına koymadan yaklaşık 15 gününü o destinasyonda geçirdiğini belirtiyor. Pirinçcioğlu, “Gidip ülkede kayboluyorum, oradaki lokal insanlarla temasa geçiyorum. Böylece daha verimli turlar hazırlıyoruz. Tur yapmadan önce bizzat bakıyoruz, yiyoruz, yatıyoruz, banyosu, temizliği, yatağının sertliğine bile bakıyoruz” diye konuşuyor.

 

Son olarak Türk Hava Yolları’nın Afrika’nın birçok ülkesine uçuşları başlayınca, kendilerinin de yeni programlar koyduğunu anlatan Pirinçcioğlu programı, “Go Africa diye bir program hazırladık. Burada kendi maceranı kendin yarat diye bir sloganımız var. Hem kısa bir tur yapıyoruz sonra biraz kendi kendilerine bırakıyoruz Afrika’nın tadına varmak için. İnceleme gezisine gittik geçen hafta. Bu hafta 150 kişiyi götüreceğiz. Uçak dahil 788 Euro’dan başlayan fiyatlarla gidiyoruz” şeklinde tanıtıyo

 

Türkler yurtdışında tatili sevdi

 

Ceylan Pirinçcioğlu, geçen yıl kriz dönemi olması nedeniyle 2008’e kıyaslayarak yaptığı değerlendirmede yurtdışında tatile giden Türk turistin yüzde 15 arttığını söylüyor. Pirinçcioğlu, cruise tatillerindeki artışa da dikkat çekiyor

 

SEYAHATLERE BEYAZ PEYNİR VE RAKI BİLE GÖTÜRÜYORUZ

 

VİP Turizm’de teşvik gezisi anlamında şirket ve çalışanlarına yönelik Türk ve yabancı firmalara hizmet veren iki firma daha bulunuyor. En fazla ciroyu bu alanda gerçekleştirdiklerini ifade eden Pirinçcioğlu, “Dünyanın her yerine turlar yapıp gruplar götürüyoruz. Bir keresinde Bangkok turuna giderken katılımcılar ‘aç kalıcaz’ korkusuyla yanlarında konservelerini getirmişti. Oysa biz seyahatlere beyaz peynir ve rakıyı bile Türkiye’den götürüyoruz” diye konuşuyor. (HT)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.