Tatilinizi nasıl alırsınız, Helal mi Haram mı?

Herkesin kendi dünya görüşüne, kültürüne ve inancına göre bir yaşam şekli var. Buna da kimse karışamaz.

Murat Toktaş Murat Toktaş 21/01/2018 01:57
Tatilinizi nasıl alırsınız, Helal mi Haram mı?

Herkesin kendi dünya görüşüne, kültürüne ve inancına göre bir yaşam şekli var. Buna da kimse karışamaz.

Son dönemde sektörün gündeminde, “Muhafazakâr” oteller var. Muhafazakar diye tanımlanan oteller, sektörde ciddi şekilde karşılık gördü. Anlaşılan önemli bir talebi karşıladılar.

Bu kapsamda yeni bir turizm derneği de kuruldu. Adı: “Uluslararası Helal Turizm Derneği”

Anlaşılan yeni kurulan dernek, ismini “Helal Turizm” koyarak, farklı bir kategori oluşturmaya çalışıyor. Dernek başkanı açıklamasında; dernek olarak uluslararası çalışmalar yapacaklarını, “Helal” kavramını dini bir niteleme olarak değil, turizm çeşitlemesi olarak kullanacaklarını belirtiyor.

Derneğin iyi niyetle kurulduğunu ve amaçlarının yeni pazarlar kazanmak olduğunu tahmin diyorum.  İyi niyetle kurulmuş olsa da, bu isimle anılan bir turizm derneği, bizi çeşitlendirmez, böler.

Helal turizm, çok sınıflandırıcı bir tanım. Helal turizm kapsamının dışında kalan işletmeler ne peki? Bu tanım, onların helal olmayan turizm yaptıkları anlamına gelmiyor mu? Bu sınıflandırma bizi, helal turizmciler, haram turizmciler diye ikiye böler.

Bence ‘Helal Turizm’ doğru bir tanım değil. Dernek başkanı her ne kadar, derneğin isminde kullanılan ‘Helal Turizm’ kavramının dini bir niteliği değil de, turizm çeşitliliğini ifade ettiğini söylese de; ne yazık ki bu isimden onun dediği sonuç çıkmıyor. Keşke farklı bir terim kullanılsa da, kavram karışıklığı olmasa.

Yorulduk Artık

Tesisleri ayrıştırdıktan sonra sıra personele mi gelecek? Personeli de helal turizme uygun ya da helal turizme uygun olmayan personel diye ikiye ayırırız. Artık ilanları da ona göre çıkarız.

Acentelerde şöyle bir diyalog mu olacak?

  • Tatil istiyorum.
  • Beyefendi nasıl bir tatil deniz, kültür?
  • Kültür.
  • Helalinden mi, helal olmayanından mı?
  • ??????

Ayrıca, bunun kriterleri nasıl olacak? Örneğin; faizle bankadan kredi kullanılarak yapılan tesis helal tesis olabilecek mi?

Her yıl sadece körfez ülkelerinden milyonlarca turist geliyor ülkemize. Ve bunlar bizim tesislerimizde kalıyor. Ne onlar, ne de biz hiç sorun yaşamıyoruz, bunu da unutmamak lazım.

Zaten sektörümüz çok kırılgan.

Siyaset gerilir etkileniriz,

Ekonomi zayıflar etkileniriz,

Dolar çıkar etkileniriz,

Bölgesel dengeler değişir etkileniriz,

Terörden etkileniriz,

Bir de ayrışma olursa, içimizde bölünürüz.

Biz işimizi zaten çok zor şartlarda yapıyoruz ve birçok sorunumuz var. İzin verin de biraz nefes alalım.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.