Yurtdışında 369 Milyon Dolar harcadık...

Yurtdışına giden Türkler'in harcamaları 5 yılda yüzde 65 arttı. Yurtdışına geçen yıl çıkan 5.5 milyon Türk vatandaşının yüzde 10'u ulaşım olmak üzere toplamda 369 Milyon Dolar harcama yaptığı belirtildi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yurtdışında 369 Milyon Dolar harcadık...

Tarafsız ve bağımsız karşılaştırma sitesi Enuygun.com'un Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileriyle derlenen analizine göre, yurtdışına çıkan Türklerin yarısı geziyor, üçte biri de iş peşinde koşuyor. Bu kişilerin sadece yüzde 10'u paket tur aracılığıyla seyahat organizasyonunu tur şirketlerine devrederken, yüzde 90'ı uçak bileti ve konaklama gibi ihtiyaçlarını kendisi organize ediyor.

 

Analizde yurtdışına çıkan vatandaşların 2009 yılında toplam ulaşım harcaması son 5 yılda yüzde 65 artarak 369 milyon dolara yaklaştığı belirtilerek, ulaşım harcamalarının bu kişilerin toplam turizm giderlerinin yüzde 10'unu oluşturduğu kaydedildi.

 

YÜZDE 90'I BİLETİ KENDİ ALIYOR

TÜİK'in 2009 anket sonuçlarına göre yapılan tahminlerde, iş amaçlı yurtdışı gezilerin yüzde 77'sinde kişiler seyahatlerini kendisi organize ederken, paket tur aracılığıyla organize olanların oranı yüzde 23'te kalıyor. Akraba-arkadaş ziyareti yapan, sağlık ya da eğitim nedeniyle yurtdışına çıkan kişiler arasında ise paket tur aracılığıyla seyahatini organize edenlerin oranı yüzde 1'i geçmiyor. Yurtdışına çıkan vatandaşların toplamı baz alındığında, bu kişilerin yüzde 10'u paket tur kapsamında seyahatini tur şirketi aracılığıyla organize ederken, yüzde 90'ı uçak bileti ve konaklama gibi ihtiyaçlarını bireysel çabalarla organize ediyor.

 

Yarısı gezmek için gidiyor

 

* 2009 yılında yaklaşık 5.5 milyon Türk yurtdışına çıktı.

* Gezi amaçlı yurtdışına giden 2.6 milyon vatandaşımızın 1.5 milyonu akraba ve arkadaşlarını ziyaret etti.

* 1 milyona yakını ise gezi-eğlence ya da sportif-kültürel faaliyetlerde bulundu.

* Yurtdışına gidenlerin vatandaşlarımızın 126 bine yakını alışveriş yaptı.

* İş amaçlı yurtdışına çıkan Türklerin sayısı 1.75 milyon olurken,

* 166 bin kişi eğitim ya da staj amacıyla yurtdışına çıktı.

* Sağlık sorunları nedeniyle yurtdışına gidenlerin sayısı 31 bin olurken,

* Dini görevlerini yerine getirmek amacıyla yurtdışına çıkan Türklerin sayısı ise 85 bini buldu.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.