Yunanistan turizmde KDV'yi düşürüyor...

Yunanistan’ın yeni turizm bakanı, turizmi canlandırmak için KDV'de indirime hazırlanıyor. Oranın yüzde 23’den yüzde 9’a düşmesi planlanıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yunanistan turizmde KDV'yi düşürüyor...

Yunanistan'da yeni kurulan hükümet, Yunan devletinin özel sektöre olan 6.5 milyarlık borcunu Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) temin edilen 130 milyarlık kurtarma paketiyle karşılayacak. Hükümet bununla birlikte yiyecek-içecek satan işyerlerinden alınan KDV'yi yüzde 23'den yüzde 9'a düşürerek turizmde canlanma hedefliyor.

Antonis Samaras başkanlığında kurulan yeni Yunan hükümetinin AB ve IMF'den isteyeceği kolaylıklar ve değişiklikler belli olmaya başladı. Hürriyet Gazetesi'nden Yorgo Kırbaki'nin haberine göre Yunanistan ilk etapta halen yüzde 11 civarında olan bütçe açığının Kurtarma Paketi Anlaşması'nda, 2014 sonunda yüzde 3'e düşürülmesi hedefinin süresinin 2016'ya kadar uzatılmasını talep edecek.

Euro bölgesi ülkeleri bu isteği kabul ederse 2013 bütçesi için Yunanistan'da 11.5 yerine 5 milyar Euro'luk kemer sıkma ve tasarruf tedbirleri alınacak. Hükümet Yunan devletinin özel sektöre olan 6.5 milyar Euro'luk borcunun ödenmesini de AB ve IMF'den talep edecek.

Özel sektör devletten alacaklarını tahsil ederse gayri resmi yüzde 20 civarında duraklama yaşayan piyasanın yeniden hareketlenmesi bekleniyor.

KDV ORANI YÜZDE 23'DEN YÜZDE 9'A DÜŞECEK

Bir diğer talep ise, turizm sektörünü önemli ölçüde etkileyen yiyecek-içecek satan işyerlerinden alınan KDV'nin yüzde 23'den yüzde 9'a düşürülmesi. Bu taleple ülkenin en önemli gelir kaynağı olan turizmde yeniden bir canlanma sağlanması hedefleniyor. Yunan tarafı ayırca AB'den dar gelirli emeklilere ve 4'den fazla çocuk sahibi ailelelere son üç yılda yapılan kesintilerin iade edilmesini isteyecek. Hükümetin ikna için, şans oyunlarından alınan vergilerin arttırılmasına razı olacağı belirtiliyor.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.