Yunanistan’da yeni ‘Plaj Kuralları’ yasa tasarısı

Son yıllarda plajların oteller ve plaj işletmeleri tarafından tekelleştirilmesi ve halkın erişiminin kısıtlanmasına ilişkin tartışmalar devam ederken Yunanistan'da konuyla ilgili katı plaj kuralları getiren yasa tasarısı kabul edildi.

21/03/2024 13:46
Yunanistan’da yeni ‘Plaj Kuralları’ yasa tasarısı

Kıyı şeridine halkın erişimini iyileştirmeyi temel alan yasa bir dizi kural ve yeni düzenleme getiriyor. Bu yaz uygulamaya girecek yasa ile korunan alanlarında plaj alanının yüzde 85'inin şezlonglardan arındırılması gerekiyor. Yeni yasada plajların en az yarısının halka açık kalacağı, bu alanlarda şemsiye kiralanmayacağı belirtiliyor. Getirilen düzenleme ile birçok plajda artık şezlong kullanılamayacak. Şezlonglarla kıyı şeridi arasında en az 4 metre mesafe olması zorunlu olacak. Ekolojik açıdan zengin bölgelerde de “dokunulmaz plajlar” kurulacak ve şezlonglar tamamen yasaklanacak. Tasarının oluşturulması sırasında hükümet, çevre örgütlerinin doğrudan deniz üzerinde inşaat yapılmasına izin verecek tartışmalı hükümlerin geri çekilmesi yönündeki çağrılarıyla karşılandı. Daha önce hükümet, kıyı şeridinden otuz metrelik minimum koruma sınırını kaldırma planlarının olduğunu açıklamıştı.

Sektör temsilcileri, Fransa ve İspanya gibi diğer Akdeniz ülkelerinin kıyıdan 100 ila 250 metre uzakta kıyı bölgeleri oluştururken, Yunanistan'ın 30 metrelik minimum koruma sınırını kaldırarak bunun tersini yaptığını söyledi.

Akdeniz'de Entegre Kıyı Bölgeleri Yönetimi Protokolünü imzalayan tüm ülkeler, en az 100 metrelik gerileme bölgeleri talep ediyor. Bu, Avrupa Birliği tarafından onaylandı ancak Yunanistan tarafından onaylanmadı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.