Yunanistan airbnb kiralamalarını vergilendiriyor
Avrupa’nın en çok turist çeken ülkelerinden Yunanistan, internet üzerinden kısa süreli kiraya verilen evlerden elde edilen kazancı vergilendirmek için yasa çıkarmaya hazırlanıyor.

Eylül ayı sonu ya da Ekim ayı başında yürürlüğe girmesi beklenen yasa bu kiralama işlemlerinden yüzde 3 ila 5 rezervasyon ücreti alınmasını da öngörüyor.
Yunanistan Maliye Bakan Yardımcısı Trifon Alexiadis, “Bu mekanları kayıt altına alarak özel hesaplarda tanımlayacağız. İnternete herhangi bir kiralama ilanı veren kişinin, önce bunu maliyeye kaydettirmesi gerekecek. Bu hükümetin vergi usülsüzlüğü, kayıt dışı ticaret ve yolsuzlukla mücadelede üzerine düşen görevin bir parçası” diye konuştu.
Yunanistan’da kısa süreli ev ya da villa kiralamada en yaygın olan internet platformu airbnb. Bu site ve benzerleri üzerinden turizm piyasasına sadece Atina’da 8 bin mekanın kayıtlı olduğu tahmin ediliyor.
Yunanistan Otelciler Birliği Başkanı George Tsakiris de konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Bu durum devlete, kamu gelirlerine zarar veriyor. İstihdamı, rekabeti zedeliyor. Adil olmayan bir iş alanı yaratıyor. Yunanistan’daki turizm şirketlerinin geleceğini tehdit ediyor.”
Yunanistan’da turizm sektöründe yapılan bir araştırmaya göre özel yöntemlerle yapılan bu kiralama uygulamalarının sektörde 150 bin kişilik istihdam, yaklaşık 900 milyon Euro da gelir kaybına neden oldu.
Symela Touchtidou, euronews: “Yunanistan, internet üzerinden doğrudan kiralanan konutlarla mücadele eden tek ülke değil. İtalya’da otel sahipleri adil bir rekabet için bu yapıların uygun şekilde vergilendirilmelerini talep ediyor. İspanya’da devlet, vergi ödemeden ve lisansı olmadan yapılan daire kiralama işlemlerinin ihbar edilmesi için özel bir web sitesi kurdu.”
Yunanistan dışında İspanya, İtalya, Fransa, Almanya ve Norveç‘te de hükümetler, bir süredir ülkelerinde hızla yaygınlaşan, alternatif konaklama hizmeti sunan girişimleri kayıt altına almak ve adil vergilendirilmelerini sağlamak yönünde adımlar atıyor. (Eurunews)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: