Yerli turist kıymete bindi...

Yurtdışından gelen turist sayısının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 6’lık düşüşlerle seyrederken, oteller kısmen boş kalan odalarını yerli turistle doldurma telaşına düştüler.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yerli turist kıymete bindi...

Türkiye’deki otellerin fiyat artışları, rakip turizm ülkelerinin Mısır ve Tunus'un fiyat kırma politikaları ve Arap Baharı’nın olumsuz etkisinin sona ermesiyle yurtdışından gelen turist sayısının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 6’lık düşüşlerle seyrederken, oteller kısmen boş kalan odalarını yerli turistle doldurma telaşına düştüler.

Otel yetkililerinin yerli turiste hizmet veren seyahat acentelerini mesken tuttuğunu belirten Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, “Yurtdışı pazarlarda artış yaşanmayınca, iç turizm kıymete bindi. Otelci arkadaşlarımız dış pazarlardan istedikleri dolulukları yakalayamadılar ve bizim acentelerimizi abluka altına aldılar. Biz de son fırsat adını verdiğimiz dönem başlattık” ifadelerini kullandı.Mete Vardar, sezon fiyatlarının düşme eğiliminde olduğuna dikkat çekti.

 

‘İSPANYA İLK KEZ UCUZ’...

Vardar, “Bunlar neredeyse erken rezervasyon dönemleri fiyatlarına yaklaştı” derken, tatili düşünenlerin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini de söyledi. Tatil.com’un Genel Müdürü Serdar Şahin de yurtdışında İspanya, Yunanistan ve Mısır'ın fiyat politikaları nedeniyle Türkiye'den bu ülkelere kayma olduğunu belirtti. Bu kapsamda turistin daha az gelmesinin beklendiğini anlatan Şahin, “Tarihte ilk kez paket turlarda İspanya bizden ucuz. Özellikle Batı Avrupa ve Rusya'dan ciddi kayıplar söz konusu. Haziran sonuna dek ciddi boşluklar var. Bu da otelcilerin aksiyona girmesine sebep olacak. Türk turist bu sene şanslı ve iç pazar kurtarıcı rol oynayacak” diye konuştu.

‘Fiyat yükselince düşüş oluştu’...

Yurtdışındaki birçok noktadan Türkiye’ye turist getiren başlıca operatörler arasında bulunan OTI Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş da yaptığı açıklamada, 2012 sezonuna Arap Baharı’nın avantajlarının devam edeceği beklentisi ile girildiğini, ancak bu konuyla ilgili bazı gerçeklerin göz ardı edildiğini söyledi.

Bektaş, “Türkiye fiyatlarının 2012 yazına girerken yükselmeye devam etmesi, realitede 2012 sezonunda Türkiye’ye olan turizm hareketliliğinde ön görülememiş bir düşüşe sebep oldu. Turizmde yaşanan Arap Baharı kısa sürdü” diye konuştu. Bektaş, Rusya’dan gelen turist sayısında toparlanma başlarsa yüzde 5 büyüme, toparlanma olmaz ise yüzde 5 küçülmenin olacağı bir yıl beklediklerini de ifade etti. (Ünsal Ereke-HT)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.