Turizm sektörünün geleceğinin şifreleri

Gelecek 10 yıl içersinde destinasyonların tam vücut röntgeni çekilecek. Saklama, hasıraltı etme imkanınız yok. Gelecek yıllarda 5 kıtada Dünya Turizm Piyasalarında “Hastalıklı destinasyonlar” diye tabirler duyacağız.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 08/09/2018 10:59
Turizm sektörünün geleceğinin şifreleri

10 yıl sonrasının “Zamanın Ruhu”nu ve kültürlü üst segment müşteri taleplerinin ne olacağını uluslararası bildiri ve araştırmalarda ayıklamaya çalışılıyorum.

Turizmde Zeitgeist ve Paradigma radikal değişecek


Bir taraftan “Overtourism” öbür taraftan “doğa tahribatı” bastıracak. Başta oteller olmak üzere “Future Destination” ların tüm paydaşları ve tedarikçileri kendilerini şimdiden daha sağlıklı ve temiz destinasyon mecburiyetine yavaş yavaş hazırlasınlar. 

Büyük buluşlara, deneylere, iddialara ve çok abartılı sunumlara dünyamız biraz ara verecek. Sağlamlaşma, sağlıklaşma ve doğallaşma devri ana konsept olacak.
Main Stream büyük laflar, sloganlar para etmeyecek, detaylardaki sahicilik ve ürününüzdeki etik doğruların toplamı yeni itibarınız olarak dijital karnenize yazılacak. Küçük volümleri büyük yönetenler kazanacak; büyük volümleri küçük yönetenler kaybedecek, unutulacak, gidecek…

Yarının uluslararası turizm piyasalarda arınma, aklanma ve temizlenme çağına doğru sert bir yöneliş görüyorum. Süs, janjan,  köpük “ucuzu”,  “ucuzcuyu “ hatta aptalı simgeleyecek , sadece ürün olarak değil - kültür ve anlayış olarakta... Plastik ihbar konusu olacak, cezasız  suç sayılacak, ayıplanacak.


İlgili dünya otoriteleri ikazlarını iyice arttırdılar: “En yakınınızda, ömrünüzden, tatil mutluluğunuzdan çalan saklı zehir var, Aman dikkat!” diye… Arkadaşlar, vakit bizim sektör için de geldi. Belki de çok geç kaldık. Bilemiyorum.

Bildiğim ve inandığım şey şudur


“Sade”, “Saf”, “Doğal” sözcükleri ile tanışın, o sözcüklerin içinde saklı gerçek zenginlikleri keşfedin; zira onlar hem sizin kariyerinizde, hemde müşteriniz turistin tatil ve seyahat mutluluğunda yarının upgrade anahtar sözcükler olacak.

Tam sözcüğü “@TamGüvenli” ile birleşip “@Allsecure” kavramına dönüşecek. Yani, yarının turisti kaldığı destinasyonda gıdadan havaya, topraktan suya, koltuktan yatağa, tüketilen enerjinin kaynağına kadar herşeyi telefonundaki aplikasyonda görecek.


Türkiye’nin sanat kültür, tarih ve gourmet  konularında hiçbir çıkar beklemeden herşeyin kalıcı, gelecek nesillere taşınır ve sürdürebilir olması için ömür boyu durmadan koşturan Türkiye’nin kıdemli örnek turizmcileri Serdar Çelenk, Gürkan Adil ve Ümit Özgültekin ile geliştirdiğimiz Healty Longlife Zone tam bu evrensel anlayışa ülkemizin uluslararası piyasalara yarın vereceği cevap olarak tasarlandı.

Su akarken sadece testiyi dolduranların çocuklarının ileride babalarından devralacakları tesislerin ticari başarılarının bile bu anlayışta saklı olduğuna inanıyoruz. Son 20 yılda su akarken testisini doldurmaktan başka hiçbirşey görmeyenler; testinin içindeki “su ne durumda, hangi yaşam şekli ve mutluluğunu sulayacak, yeşertecek?” diye sorduklarına ülkemizde pek şahit olmamakla beraber, yine umut ile uyarıyoruz:

Vakit yaklaşıyor!


Yeni Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Türk turizminin gerçek değerine kavuşturulması için başlattığı çalışmaları değerli bulmakta beraber;  “Yarında ben varım” diyen her destinasyon için yaklaşan yerel seçimlerin Türk turizm sektörü için ne kadar önemli olduğunun altını çizmek, bu yazının ana amacını oluşturmaktadır.

Gelecek 5 yıl destinasyonların mevcut otellere ve turistik yatırımlara yarattığı veya kaybettirdiği lokasyon katma değerini daha somut göreceğiz ve tartacağız. Kaybettiren değil, kazandıran destinasyonların yarınki mimarları siz yaklaşan yerel seçimin değerli adaylarına buradan sesleniyorum. Zor zamanda, çok zor işe ve göreve aday ve talip oluyorsunuz. 

Farkında mısınız?


Yerel kalkınmanın doğal ateşleyicisi , motoru, bir halk sanayisi olan turizmin yapısal en sıkıntılı yıllarında adaylığınızı açıklıyorsunuz.

Adayları uyarıyorum!


Destinasyonlarımızda sadece turist için değil, kendi insanımızın sağlıklı yaşamı içinde vakit daralıyor.
Turizmi birinci sektör ilan ülkemizde, ”Ana gibi şefkatli güzel Anadolu’muzda" beton seli akıyor. Vicdan ranta yenik düşmüş. Vizyon banka hesabında asılı duruyor. Yerel seçimlerde adaylığını açıklayacak Belediye Başkanlarının bu yazım ile ilgili  konuları kapsayan projelerini açıklamalarını kibarca kendilerinden istirham ediyorum.

Aday olduğunuz destinasyona uygunluğunuzu, sektörün seçimlerden önce tartışmasını istiyorum. Son 20 yıldır ülkemizde yerel yöneticilik yapan birçok belediye başkanının ve valilerin bu konularda karnesinin iyi olmadığını bir Türk turizmcisi olarak kayıtlara geçmesi için yeniden hatırlatıyorum.


Evrensel standartlarda sürdürebilir turizm ve destinasyon oluşumu- yerel kalkınma modelinde turizm ve sağlıklı yaşam sahası  planlanması konusunda Türkiye’den dünyaya çıkan fazla örnek yok.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.