Yeni nesil turizm...

Avea ile Rixos Otelleri işbirliğiyle hayata geçirilen 'AveaBiz' projesi yeni nesil turizm anlayışının çok daha ötesinde, müşterilere oteli terminatörün gözünden gösterecek.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yeni nesil turizm...

Avea ile Rixos Otelleri işbirliğiyle hayata geçirilen ''Augmented Reality-Zenginleştirilmiş Gerçeklik'' projesi kapsamında, Rixos otellerine gelen müşteriler, tesis içinde ulaşmak istedikleri noktaları cep telefonunda 3 boyutlu olarak bulabilecek.

Avea tarafından ilk kez Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Beldibi beldesindeki Rixos Sungate Oteli'nde hayata geçirilen, gerçek dünya ile online dünyanın sınırlarını birleştirilen ''Zenginleştirilmiş gerçeklik'' projesinin tanıtımı, Rixos Sungate Otel'de yapıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, proje ile yeni nesil turizmi inşa edeceklerini söyledi. Proje kapsamında telefonlara belirli kodlar yükleneceğini anlatan Şahin, bu kodlar sayesinde misafirlerin telefonlarının kamerasından görüntülediği yer ya da nesneye ilişkin her türlü bilginin, cep telefonu ekranına yansıyacağını kaydetti.

Bu program sayesinde dünyaya cep telefonu gözüyle bakanların çok daha zengin bir dünyayla karşılaşacağına dikkati çeken Şahin, ''Sistem, odanıza, restorana nasıl gideceğinize yönelik yol göstericilik yapıyor. Oteldeki herhangi bir cihazı, oyun aletini 'Nasıl kullanırım, nasıl yararlanırım' diye düşündüğünüzde, telefonun kamerasını o alete tuttuğunuz zaman size nasıl kullanılacağını 3 boyutlu şekilde anlatıyor'' dedi.

Proje ile Türkiye'nin, Rixos'un ve Avea'nın turizmdeki pozisyonunun dünya çapında bir noktaya geleceğini vurgulayan Şahin, Avea'nın ana yaklaşımının teknolojiyi hayal gücünün emrine vermek olduğunu ifade etti. Farklı sektörlerde hayalleri hayata geçirmek için özel projeler hazırladıklarını belirten Şahin, Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini vurguladı.

Türk vatandaşlarının yeniliklere duyduğu isteğin Avrupalılardan daha yüksek olduğuna işaret eden Şahin, Türkiye'de büyük bir genç nüfus kitlesi bulunduğunu ve bu kitlenin yeniliklere büyük talep gösterdiğini belirtti. Avrupa Birliği'nde yapılan araştırmalarda, yeni ürünlere hazırlıkta Türkiye'nin hep en önde çıktığına değinen Şahin, Türk halkının yeni ürünleri Avrupa'dan daha hızlı aldığını ve daha fazla kullandığını kaydetti.

Avrupa'da 3G kullanım oranı yüzde 30 iken Türkiye'de bu rakamın yüzde 44 olduğunun altını çizen Coşkun Şahin, bu durumun kendilerini memnun ettiğini, ancak bu talebi ciddi bir yatırımla karşılamak gerektiğini bildirdi. Avea'nın kurulduğu tarihten bu yana 17 milyar liraya yakın yatırım yaptığını hatırlatan Şahin, son 4 ay içinde 14 bin olan istasyon sayısını 21 bin 500'e yükselttiklerini anlattı.

Rixos ile yeni nesil yaklaşımı oluşturan ortak bir projeye imza attıkları için mutlu olduğunu söyleyen Şahin, şöyle konuştu: ''Sistemi açıkladığımızdan itibaren, yanımızdan, arkamızdan koşanlar olacaktır. Biz bu heyecanla her zaman lider olmaya devam edeceğiz. Başka sektörlerde de sistemi uygulamak istiyoruz. Özellikle sağlık ve perakende sektörlerinde sistemin uygulanabileceğini düşünüyoruz. Bu sektörlerde de görüşmelerimiz devam ediyor.''

AMAÇ TEKNOLOJİYİ MİSAFİR MEMNUNİYETİYLE BİRLEŞTİRMEK

Rixos Kıdemli Genel Müdürü Cem Uzan ise otelcilik sektöründe teknolojinin yeniliklerini en hızlı şekilde kullandıklarını söyledi. Böyle bir projeye imza atan ilk otel olmanın gururunu yaşadıklarını kaydeden Uzan, zenginleştirilmiş gerçekliğin dünyada ilk defa bir otelde uygulandığını, amaçlarının teknolojiyi misafir memnuniyeti ile birleştirmek olduğunu kaydetti.

Projenin yaratacağı değerin kendileri için önemini anlatan Uzan, ''Otelin son 3 yılına baktığımızda misafir memnuniyetsizliğinin en önemli nedenlerinden bir tanesi, müşterilerin otelde istedikleri yere zamanında gidememesi ve yönlendirme eksikliğiydi. Bu sorunu levhaların yönlendirmesiyle çözemeyeceğimizi anladık. Aklımıza teknoloji geldi'' dedi.

Sistemin yön bulmak için navigasyon aleti gibi kullanmak dışında önemli özellikleri de bulunduğunu kaydeden Uzan, ''Turistler otelin barına gidip, cep telefonunun kamerasını bara tuttuğu zaman, barın menüsünü, açılış ve kapanış saatlerini görebilecekler. İnsanlar artık kataloglara bakmayacaklar'' diye konuştu.

Fikrin Rixos Otellerinden çıktığını, Avea'nın da teknoloji konusunda kendilerine yardım ettiğini anlatan Uzan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Yaklaşık 1,5 sene önce böyle bir şey yapılabilir mi diye düşündük. Uygulanabilirliğini araştırdık. Bu projeyi teknolojisiyle güçlü bir telekomünikasyon şirketiyle yapmamız gerekiyordu. Avea ile çalışmaya başladık. Bizim amacımız, fikrimizin otelimizde hayata geçirilmesiydi. Fikir bizimdir, ama patentini kendilerine devrettik. Onlar da bunu nasıl isterlerse öyle kullanacaklar. Türkiye'de fikre saygı yok. Bütün dünyada fikir ürettiğiniz zaman, bankalar fikri hayata geçirmek için size kredi veriyor. Biz fikrimizi ilettik, onlar da bize sistemi kurdular. Sonra projeyi istedikleri sektörde uygulayabilirler.''

Uzan, müşteri memnuniyetini artırmak için teknolojiyle içiçe olduklarını, internetteki tatil sitelerinde müşteri memnuniyetiyle ilgili otel puanları arttığı için, 2011 yılında Avrupa'dan gelen turist sayısında yüzde 356 artış olduğunu belirtti. Cem Uzan, Rixos Otelleri olarak 16 olan otel sayısını 22'ye çıkaracaklarını, hızlı büyürken teknoloji ve sosyal medya ile hareket etmek istediklerini kaydetti.

YÖN BULMANIN ÇOK ÖTESİNDE...

Dünyada yön bulmada kullanılan çeşitli çalışmalar bulunsa da Rixos Sungate Otel'de kullanılacak olan 'AveaBiz' uygulaması dünyada ilk olma özelliğine sahip. Sistem navigasyon sistemlerine çok benzese de belli bir planın üstünde ilerlemekten oldukça farklı. Müşteriler resepsiyona kayıt olur olmaz 'otelin bir parçası' olan bu hizmetin içine bir QR kod ile dahil oluyor. Böylece tatilini geçireceği otelde kaybolma korkusu duymadan keşiflere çıkmaya, 'Nerede ne var?' diye soruşturma yapmadan her etkinliğe katılmaya, tatili bitse de faydalanabileceği tüm indirim ve kampayalardan bir push mesajı ile haberdar olmaya hazır hale geliyor. Uygulama akşam yediği yemeğin içindekileri hatta tarifini merak edenleri bile tatmin edecek.

BİLİM KURGU FİLMLERİNDEKİ GİBİ...

Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin'in 'gözümüzle gördüğümüz gerçekliği telefonun gözünden görmek' olarak tanımladığı uygulamanın geleceği için konuşan Avea Krumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, " Belki de yakında gözlüklerimize entegre olacak" dedi. Sağlık ve eğitim gibi birçok alana yayılacağı kesin olan ''Augmented Reality-Zenginleştirilmiş Gerçeklik'' teknolojisi müşterileri bilim kurgu filmlerinin içine sokacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Rixos Otelleri Bilgi Sistemleri Müdürü Mert Acar da, sistemin çalışma şeklini şöyle anlattı: ''Sistem, turistleri otelin bir çok yerine konuşlandırılmış kodlarla istediği bölgeye ulaşmalarını, ulaşırken de güzergah üzerindeki bütün alanların bilgilerinin ekrana gelmesini sağlıyor. Otelin dışına çıktığınız zaman GPS sinyali ile sistem çalışmaya devam ediyor. Bu GPS sinyali ile yön bulunmasını ve bu sırada info alınması sağlanıyor.

Bunu yapmak için Android ve İOS işletim sistemli telefon kullanılabiliyor. İlerleyen dönemde yön göstermenin haricinde gezerken mesela a la carte restorana rezervasyon yapma modülleri de olabilecek. Sistem otomobildeki navigasyonlar gibi çalışacak. Örneğin 'Beni odama götür' denildiği zaman, kişiyi odasına götürüyor. İlerleyen dönemde üç boyutlu animasyonu da içine koyacağız. Mesela bir SPA'nın önünden geçerken Çinli bir kız çıkıp size orayla ilgili bilgi verecek. Burada Avea'nın 3G teknolojisini kullanıyoruz.'' (HT)

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.