Yeni bakanın çözmesi gereken öncelikli sorunlar

Esasında çok ilginçtir, eğitim, genel kültür, vizyon, uluslararası tecrübe ve özgüven olmasına rağmen turizmciler siyasete bunca yıl uzak durdu.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 16/07/2018 00:33
Yeni bakanın çözmesi gereken öncelikli sorunlar

Bu konuda kafa yoran bazı dostlara göre; biz turizmciler ülkemizdeki tüm partiler için aşırı kalifiye ve bağımsız ruhluyduk. İsmi arasıra kamuoyuna aksettirilen kişiler zaten kendi işlerinin bakanı, başbakanıydı.

Büyük sorumlulukları vardı. Hayat herşeye rağmen bizim için güzeldi.

Yıllar aktı gitti

Yurtdışında uzun yıllar hep yabancı dostlardan şunu duymuşumdur: “Ya, aranızdan doğru dürüst bir adam seçtiremiyor musunuz?” Bize böyle deyip, tuhaf tuhaf bakarlardı.

Her atanan bakanın turizmin kılçal damarlarındaki kompleks yapıyı ve uluslararası bağlantıların derinliklerini kavraması, en az bir yılını alıyordu. Bu da, son 30 senede en az 25 yılı bakanlarımızın eğitimi için harcadığımızı gösteriyor.

Bazen yabancı tur operatörlerine, “Bakan ile ne konuştunuz?” diye sorardım. “Valla bakan beyin bizi tam anladığından emin değiliz" derlerdi.

Şimdi durum farklı

Sektöre ilk defa kendi 35 yıllık meslek tecrübesi ile yol gösterecek, uluslararası piyasalara değişimin sinyalini verebilecek bir meslektaşımız bakan oldu.

Sektörümüz için büyük bir şans. Kendisini sahiplenmeliyiz.  Yabancı piyasaların bakışı da farklı değil. Onlar da Ersoy isminden oldukça memnunlar.

Şapkamızı çıkaralım, gerçeklere bakalım

Son 20 yılda ülkemiz yabancı tur operatörleri için turizmde bir yatak imparatorluğu, kapasite bankası oldu. Uygun fiyata yüksek hizmet, yeni ve zengin altyapı içinde ödenebilir tatil, Türk turizminin ana karakteristiğini oluşturdu.

Şimdi üst segment müşteriye hizmet veren yerli ve yabancı tur operörleri, yapısal bir değişiklik ümit ediyorlar. Kültür ve sanat turları pazarlayan acentalara heyecan gelmiş. Hepsi bir ağızdan Türkiye’nin daha fazlasını hakettiğini söylüyorlar.

Doldur boşalt turizminin zaten sürdürebilir olmadığını, işletmeciler de yavaş yavaş hissetmeye başladılar. Birçok tesisimizde hizmet alan da, hizmet veren de içinden gizlice tatil için daha farklısını, daha yakışanını geçiriyor.

Piyasaların Mehmet Ersoy’dan beklentisi yüksek

Hem de çok.

Sayısız gerekli sektörel çalışmanın yanında, ivedilikle  istenenleri alttaki gibi sırayabiliriz:

1) Mevcut ürünlerin yeni hizmet ve içerik tanımı ve kriterlerinin piyasa şartlarına göre tespiti.

2) Tur operatörleri ile değişik müşteri segmentine uygun müşterek ürün tanıtımı ve pazarlama.

3) Kültür, sanat, gurme müşterilerine hizmet veren gruplara müşteri başına teşvik verilmesi veya yeni müşterek çalışma modellerinin oluşturulması.

4) Kış aylarında 3'üncü yaş turizmi için yeni kurumsal ürün oluşturulması ve tanıtılması.

5) Özellikle zengin ve kadim Anadolu’nun kültür zenginliklerini ve yeni turistik yatırımlarını ön planda tutabilmek için destinasyon odaklı tanıtım pazarlama faaliyetlerinin güçlendirilmesi bölgesel tanıtma bütçeleri ayrılması, bu bütçelerin doğru ve efektif harcanması için tanımlanan destinasyonlarda özel sektör STK katılımlı komisyonlar kurulması. 

6) Ülke genelinde uluslararası katılım potansiyeli yüksek kültür sanat ve spor etkinliklerinin desteklenmesi için bütçe ayrılması, Türkiye destinasyonlarını 365 gün canlı tutabilmek için bu etkinliklerin PR değerinin uluslararası tanıtım çalışmalarında kullanılması. Ulusal ve yerel sanatçıların ve sanatkarların ön plana çıkarılması.

7) Ülke imajına zarar veren online satış sistemlerinin yasaklarının ivedi olarak kaldırılarak yerine tarafları bağlayıcı düzenlemeler geliştirilmesi.

8) Uluslararası medya ve sosyal medya kanalları ile güçlü sürdürebilir iletişim stratejisi geliştirilmesi.

9) Son olarak; 3 yıldızlı otellerimizin rekabet gücünün erimesini durduracak ilk adım atılmalı ve 3 yıldız ve üzeri tesislerde alkollü içecekler dışında alkolsüz içecek ve yemek bedeli için alınan % 18 KDV uygulaması adaletsizliği düzeltilmeli.

Daha çok konu var ama, bana ilk aktarılanlar bunlar. Türkiye çok sert geçen kriz sonrası yakaladığı bu ivmeyi, sektörümüz çalışır haldeyken, hiç ara vermeden hızlı bir şekilde düzelterek yönetmek durumunda.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.