Yabancı personelin çalışma izni zorunluluğu kalkıyor...

'Yabancı personel çalıştırma' konusu çözüme kavuştu. İzmir Turizm İl Müdürü Osman Murat Süslü, turizm işletmelerinin önemli sorunlarından biri olan "yabancı personel" konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özarslan'ın girişimleriyle yönetmelik değişikliğine gidildiğini açıkladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yabancı personelin çalışma izni zorunluluğu kalkıyor...

Turizm sektörünü, özellikle seyahat acenteleri ve tur operatörlerini yakından ilgilendiren "

21 Ocak 2010 tarihli, 27469 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "Görev süresi sekiz ayı geçmemek kaydıyla Türkiye'ye gelen tur operatörü temsilcisi yabancıların" çalışma izni almalarına gerek kalmayacak. Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi turizm yörelerinde faaliyette bulunan yabancı tur operatörlerinin en büyük sorunlarından biri olan ve bu konuda yapılan yönetmelik değişikliğinin yabancı tur operatörlerinin Türkiye'den uzaklaşmaması yönünde atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.

 

Çalışma izni başvuruları online yapılacak...

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancıların çalışma izinleriyle ilgili başvurularını elektronik ortamda alacak ve çalışma izinlerini elektronik ortamda belge olarak verebilecek.

 Çalışma izni başvuru sürelerinin kısaltılması yönünde adımlar da atan Çalışma Bakanlığı, ülke içinden istihdam yerine yabancı istihdamını haklı kılacak gerekçeleri değerlendirirken, işin özel niteliğini gösterir bilgiler ile yabancının eğitim durumu, çalışacağı işyerinin ulusal ekonomiye katkısı ve bu niteliklere uygun ücret düzeyi ile istihdam durumunu göz önünde bulunduracak. İçişleri Bakanlığı’nca mülteci veya sığınmacı statüsü verilmiş yabancılardan ikamette süre koşulu aramayacak. Bu statüde bulunanların çalışma izin talepleri değerlendirilirken çalışma izin işlemlerinin en kısa sürede neticelendirilmesi için gerekli tedbirler alınacak.

 

Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ’le Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nde yer alan “Mesleki Yeterlilik” tanımı “Hizmet sunucusunun, akademik ve mesleki yeterlilik istem ve prosedürlerini tamamlaması” olarak değiştirildi.

 

Tebliğe göre yabancıların çalışma izni için kanun kapsamında yapacağı başvurular kağıt kullanılarak veya elektronik ortamda yapılabilecek. Çalışma izinleri Bakanlıkça, kağıt kullanılarak veya elektronik belge olarak verilecek.

 

Türkiye Cumhuriyeti temsilcilikleri ve Bakanlık, yurt dışından yapılacak çalışma izni başvuruları ile ilgili işlemleri elektronik ortamda yürütecek. Başvuru sırasında istenilen belgeler, yabancının temsilciliğe başvuru tarihinde veya takip eden on işgünü içerisinde işverenince Bakanlığa intikal ettirilecek. Ayrıca, temsilciliğe başvuru tarihinden önceki on işgünü içerisinde Bakanlığa intikal ettirilmiş bulunan çalışma izni başvuruları da değerlendirmeye alınacak. (tourexpi)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.