VIP vize diye karaborsa sistemi oluştu

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, vize müracaatları konusunda sistemli bir engelleme olduğunu belirterek, “Bu engellemelerin yanında vizeye müracaat etmiş olan vatandaşlarımıza verilen ret oranları da çok yükselmiş durumda. 2022 yılında ret verilen vize müracaat oranı yüzde 15’in üzerinde iken, 2023’te bu oran yüzde 50 civarına yükseldi” dedi.

31/05/2023 12:44
VIP vize diye karaborsa sistemi oluştu

Avrupa devletlerinin Türkiye’ye uyguladığı Schengen ambargosu, yurt dışına turist götüren seyahat acentelerini vurdu. Konuyla ilgili Sözcü TV’ye açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, pandemi nedeniyle aksadığı söylenen vize işlemlerinin pandemi geçmesine rağmen devam ettiğini ve gelinen noktada vize kotalarının 1000’den 200’e düştüğünü kaydetti. Bağlıkaya “Ayrıca ret oranları da artmış durumda. Aslında sistemli bir şekilde Türk vatandaşlarının turistik amaçlı gezilerinde sıkıntı var. Ret oranlarının artmasında da konsolosluklar kontenjan sınırını gerekçe gösteriyor. Geçen senelerde yüzde 15'lerdeki ret oranı 2023'te yüzde 50'lerin üzerinde seyrediyor” dedi.

Schengen Vizesinde Karaborsa Sistemi Oluştu

Öte yandan normal Schengen vize ücretleri hizmet bedeli dahil toplamda 100-110 euroya mal oluyorken şimdi VIP vize adında bir uygulama çıktığına dikkat çeken Bağlıkaya bu vize sisteminde erken randevu almak için 300 eurodan başlayıp 1000 euroya kadar çıkan bir karaborsa sistemi oluştuğunu anlattı. Bağlıkaya “Maalesef otel parasını ödeyen uçak biletini alan insanlar vize alamadığı için mecburen pahalı da olsa bu yöntemi tercih ediyorlar.” diye konuştu.

Seyahat acentelerinin programlarını çok önceden yaptığını, otel ve uçak ücretlerini önceden ödediğini hatırlatan TÜRSAB Başkanı “Fakat vize almaya sıra geldiğinde 3-4 ay sonrasına randevu veriliyor. Hiç kimse 5-6 ay sonrasıyla ilgili seyahat programlaması yapmıyor. Yurtdışına tur düzenleyen 1000 civarında seyahat acentemiz var. Bu acentelerimiz vize sıkıntısından dolayı işlerini yapamıyor. Ciddi mağduriyet söz konusu. 

Vizesiz gidilen ülkelere talep arttı

Bağlıkaya, en fazla mağduriyetin Almanya ve Fransa konsolosluklarında yaşandığını, Yunanistan’ın ise daha esnek davrandığını açıkladı. Bağlıkaya ayrıca, Schengen sorunundan dolayı vizesiz gidilebilen ülkelere dönük talebin arttığını söyledi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.