Vergi artışı, kaçak içkiye davetiye...

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, büyüyen cari açık sorununa çözüm amacıyla maktu vergilere getirilen artışın turizm sektöründeki olumlu gelişmeler nedeniyle düzelen moralleri bozduğunu söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Vergi artışı, kaçak içkiye davetiye...

İşler, "2011 turizm sezonunu büyümeyle tamamlayacağımızı düşündüğümüz bir dönemde, cari açık sorununa çözüm için alınan önlemler turizm sektörünü zora sokuyor" dedi.  Cari açığa yönelik önlemler kapsamında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları, alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarları artırıldı. Litre başına alınan asgari maktu vergi tutarı birada 0.44 TL'den 0.53 TL'ye, rakıda 51.88 TL'den 63.48 TL yükseltildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi artışlarının bütçeye getirisinin 5,5 milyar TL olacağını açıkladı. Egeli turizmciler, alkollü içkilerde asgari maktu vergilerin arttırılmasının sektörü zora sokacağını savundu.  Kriz sinyalleri zaten tehdit edici bir unsur

Tüm dünyadan kriz sinyallerinin geldiğini anlatan ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, 2011 yılındaki kazanımların kaybedilmemesi için sektörün ciddi önlemler alması gerektiğini söyledi. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te değişiklik kararının daha sezon başında sektör için büyük sıkıntı yarattığını hatırlatan İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Sezon başında getirilen yönetmelikle 18 yaş altı olan içki yasağı fiilen 24 yaşına çıkarıldı. Bir çok belediye kırmızı nokta uygulaması ile içkili tesisi şehir dışına itmeye zorladı.

TAPDK'nın getirdiği yönetmelikle yol kenarındaki turistik tesislerin içki ruhsatlarının iptali gündeme geldi. Sektörümüzde diğer gıda maddelerinin tamamlayıcısı konumunda olan alkollü içkiyi mönümüzden çıkarma noktasına geldik. Biz bu konuyu yabancılara anlatmakta zorluk çekiyoruz."  Yönetmelik değişikliğinden sonra alkollü içkiler konusunun maktu vergilerdeki artışla yeniden karşılarına geldiğini söyleyen Mehmet İşler, şu görüşleri dile getirdi:  "Cari açık kapanacaksa bunu sağlayacak en önemli sektörlerden birisi zaten turizm sektörüdür. Sektöre darbe vuracak kısıtlamalar yerine, sektörün önünü açacak kararlara imza atmak, turizmi 12 ay sürdürülebilir konuma getirmek gerekiyor.
 
Vergileri arttırarak açığı kapatmak mümkün değil. Yıl sonunda istatistiklerde içki ve sigarada rakamsal düşüşler görürsek, bunun başlıca sebebi halkımızın daha az içmesi olmayacaktır. Bu durum kayıt dışılığı özendirecek, vergi gelirlerin azalmasına hem de halkın sağlığının oynanmasına neden olacaktır. Bir an önce bu karardan vaz geçilmelidir."

Kaçak içkiye davetiye  Sektörde tüketilen alkol konusunda ciddi bir denetim olmadığına da dikkat çeken Mehmet İşler, getirilen yüksek vergilerin kaçak içkiye ve sigaraya davetiye çıkardığını söyledi. Antalya'da ve Bodrum’da bu yaz tekne gezisine çıkan Rus turist rehberlerinden beşinin sahte içki nedeniyle yaşamını yitirdiğini anımsatan İşler, "Olay hala çok taze. Yitirilen canlar sektör için çok ciddi bir uyarı oldu. Denetimin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gördük. Can kaybının yanı sıra işin ekonomik boyutundaki rakamlar da ürkütücü. Geçen yıl kaçak sigara yüzünden 1,6 milyar lira vergi kaybı yaşanırken, yakalanan bandrolü bulunmayan alkollü içki miktarında yüzde 63 artış olduğu açıklandı" dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.