Vahşi Dalgalara Karşı Kaya Veya Gemi Olmak...

Avrupa’nın ikinci büyük tur operatörü Thomas Cook, son aylarda yaşanan krizin neden olduğu vahşi dalgalarda bir gemi gibi kontrolsüz sürüklenirken, TUI, aynı dalgalara karşı koyan kocaman sert bir kaya gibi sağlam durdu.

Hasan Arslan Hasan Arslan 31/12/2019 23:40
Vahşi Dalgalara Karşı Kaya Veya Gemi Olmak...

Avrupa’nın turizm sektörü son yıllarda çok yönlü ve birçok kez zorlu sınavlar vermesi gerekti: Sektör, tam da küresel ekonomik krizin tüketicide neden olduğu tedirginlik, alım gücü düşüşü ve tasarruf eğilimini atlatmaya başlarken, İzlanda’da patlayan volkanın külleri, seyahat sektörünün iliklerinde bile hissettiği bir darbe vurdu. Doğanın çoktan unutulmuş devasa güçleri yeniden tehdit ediyordu. Çok karmaşık uçuş planları sistemi raydan çıktı, sayısız yolcu mahsur kaldı, kriz yönetimine ihtiyaç duyuldu.

Sektör, doğaya karşı verdiği bu mücadelenin yaralarını sarıyordu ve paket tatillerin güvenirliğini ve gücünü ispat ediyordu ki, Arap Baharı krizi baş gösterdi. Gelecek vaat eden Tunus ve Mısır gibi destinasyonlar çöktü. Ve sektörün tekrardan verimliliğini ve özellikle esnekliğini ispat etmesi gerekiyordu. Burada özellikle koltuk kapasitelerini yeniden dağıtmak ve talebin daha yoğun olacağı tahmin edilen bölgelere yönlendirmek gerekiyordu.    

Bu gereksinim, Avrupa’nın en büyük iki tur operatörü tarafından farklı düzeyde başarılarla karşılandı. TUI, kapasitelerini beceriyle yönlendirirken, Thomas Cook sendelemeye başladı: Bilançoda kar beklentisi 3 kez revize edilmesi gerekti ve hisse senetleri öylesine değer kaybetti ki, bilançoyu 200 milyon Pound değer karşılığındaki öz varlık satışlarıyla güçlendirmek gerekti. Thomas Cook CEO’su Manny Fontenla-Novoa bunun üzerine istifa etmek zorunda kaldı ve şimdi finans piyasalarının güvenini tekrar kazanmak gerekiyor.

Manny Fontenla-Novoa Thomas Cook’un ancak 4 yıl boyunca CEO’su kaldı. Oysa Dr. Michael Frenzel, TUI AG’de 20 yıldır ‘Bir Numara’ ve sözleşmesi daha yenice 2 yıl daha uzatıldı. Bu görüntü, kendisine güvenildiğinin en önemli göstergesidir. O ne de olsa; ‘Dalgalara karşı koyan kocaman bir kaya’.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.