Uzakdoğu turizminde 4 rakamının laneti

Turizmci olarak birçoğumuz, 13 rakamının Hristiyanlar tarafından uğursuz sayıldığını ve birçok ülkede mümkün olduğunca bu rakamın kullanmadığını biliyoruz. Japonya'da ise, durum biraz daha farklı. Orada, 4 rakamı uğursuz sayılıyor.

Aykut Bakay Aykut Bakay 17/08/2018 21:42
Uzakdoğu turizminde 4 rakamının laneti

Turizmci olarak birçoğumuz, 13 rakamının Hristiyanlar tarafından uğursuz sayıldığını ve birçok ülkede mümkün olduğunca bu rakamın kullanmadığını biliyoruz. Hatta Türkiye'de bile yabancı turist ağırlayan oteller, oda numarası ve kat numarası olarak 13 rakamını kullanmamaya özen gösterir. Batıl inançtır, uğursuzluk getirdiğine inanıldığı için hassasiyet gösterilir.

Japonya'da ise, durum biraz daha farklı. Orada, 4 rakamı uğursuz sayılıyor. 4 rakamının okunuşu “Ölüm ve felaket” anlamına geldiği için, birçok yerde bu numarayı kullanmamaya özen gösterirler. Otellerde, asansörlerde ve oda kapılarında 39 dan sonra 50 devam eder. 4'üncü kat yoktur, 3'ten sonra 5 gelir. Japonyalar'ın hayatında, 4 rakamının geçtiği hiçbir sayıyı göremezsiniz. Büyük katlı binalarda da bu durum aynı şekildedir.

Bu sadece hastanelerde değil, birçok yerde böyledir

Hatta, 9 rakamı “Ku”, 4 rakamı da “Shi” okunduğundan, “Shi nu kurushimu” yani “Ölünceye kadar acı çekmek" anlamına geldiğinden, 4 ve 9'u da bir arada göremezsiniz. Bu sadece hastanelerde değil, birçok yerde böyledir.

Tetrafobia (Tetraphobia) “Dört rakamından korkma”, sadece Japonya'da değil; Çin, Kore, Vietnam, Tayvan, Singapur, Malezya gibi hemen hemen birçok Uzakdoğu ülkesinde de yaygındır. Türkçe'de ise, tetrafobi olarak geçmektedir.

Bize de onların bu hassasiyetlerine saygı duymak düşüyor

Çin'de düğünlerde masaya koyulan numaralar bile 4 yerine 3A, 13A, 23A, 33A şeklindedir. Hatta Çin hükümetinin hastanelerinde, savaş uçaklarında ve gemilerinde bile 4 rakamı kullanılmaz. Bu batıl inanca uyan milyonlarca kişi mevcuttur.

Ölüm tabii ki kaçınılmazdır. Bu sayıyı yazınca da herkes ölmüyor tabii. Ama yine de Uzakdoğulular bu sayıdan temkinli. Bize de onların bu hassasiyetlerine saygı duymak düşüyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.