Urartı çıkış yolu, yeniden yapılıyor...

Urartu Krallığı'na, Tuşpa adıyla başkentlik eden Van'da tarihi eserler restore edilerek, turizmin hizmetine sunuluyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Urartı çıkış yolu, yeniden yapılıyor...

Van'da surlardan sonra yerli ve yabancı turistlerin zirveye çıkmak için büyük sıkıntı yaşadıkları kaleye çıkış yolu, yeniden yapılıyor. Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Kalesi'ne yerli ve yabancı turistlerin rahat çıkmalarını sağlayacak ‘Urartu çıkış’ yolunda incelemelerde bulundu.

Vali Münir Karaloğlu’nun talimatıyla İl Özel İdaresi’ne hazırlattırılan proje, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay alınca ‘Urartu’ çıkış yolu projesine start verildi. Zeydanlı inşaat tarafından yapımı üstlenen kaleye çıkış yolu  Edremit’ten getirtilen moloz taşlarla 750 metre tül yapılacak.  300 led lamba ile aydınlatılacak olan çıkış yolunun 20 gün içinde bitirilmesi planlanıyor.

Beraberinde Yardımcısı Atay Uslu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram,  İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ’la birlikte çıkış yolunda incelemelerde bulunan Vali Karaloğlu, 20 metre tamamlanan yolun  işçiliği beğendiğini ifade ederek, Zeydanlı İnşaat sahibi Cahit Zeydanlı’ya ‘teşekkür’ etti. 
 

Urartu Krallığı'na, Tuşpa adıyla başkentlik eden Van Kalesi'ndeki surlar da restore ediliyor. Urartu Kralı 1. Sardur tarafından M.Ö. 840-825 yıllarında inşa edildikten sonra uzun yıllar Urartu Krallığı'nın başkenti olan Van Kalesi (Tuşpa), Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca başlatılan restorasyon ve kazı çalışmalarıyla eski ihtişamlı günlerine dönmeye hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1 milyon 609 bin liraya ihale edilen restorasyon çalışmaları kapsamında 650 metre sur duvarı yapılıyor. 

-ESKİ VANEVİ BÖLGESİNE BAYAN VE ERKEK MESCİDİ YAPILDI...

23 Ekim’de meydana gelen Van depreminde hasar gören ve restorasyon çalışmaları tamamlanan eski Vanevini gezen Vali Karaloğlu, vatandaşların dini vecibelerini yerine getirmek amacıyla ahşaptan ve dokuya uyun olarak yapılan bayan ve erkek mescidinde incelemelerde bulundu. Vali Karaloğlu, buradaki incelemelerinin ardından temel kazı çalışmaları tamamlanan ve 11 Eylül Salı günü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın temelini atacağı Dünya’nın ilk Urartu Müzesi’nin inşaatında incelemelerde bulundu.

Müze içine bırakılacak tarihi eserlerin oksitlenmemesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolörlerine inşaatın her aşamasını sık sık denetlemeleri talimatını veren Karaloğlu, yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. Vali Karaloğlu,  daha sonra Van Kalesi’nin güney bölümünde yer alan ve  kazı başkanlığını İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erkan Konyar'dan kale dibindeki kayalıkların içinde kaybolan ve gün yüzüne çıkarılan çeşmede incelemelerde bulundu. Piknik yapmaya gelen vatandaşlarla da sohbet eden Vali Karaloğlu, Yard. Doç. Dr. Erkan Konyar’dan eski Van şehrinin yaşam alanı olması için bir mahallenin gün yüzüne çıkarılmasını istedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.