Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi İstanbul’da...

20-21 Şubat’ta Sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalarıyla dünyaca ünlü tasarımcı, mimar ve akademisyenler 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi için İstanbul’da buluşacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi İstanbul’da...

Dünyayı değiştirecek 50 isim arasına giren, MIT’de kurduğu ‘SENSEable’ City Laboratuarında ‘Akıllı Şehirler’ üzerinde araştırmalar yapan dünyaca ünlü mimar, mühendis ve aktivist Carlo Ratti; kendi enerjisini üreten dünyanın en büyük tropikal bahçesi Singapur Gardens Bay’in çevre mühendisi Professör Patrick Bellew ; Londra 2012 Olimpiyatları açılış seremonisi, U2 360 turnesi sahne tasarımı ve Anish Kappor Cloud Gate heykeli gibi büyük ses getiren projelerde imzası olan Atelier One’ın kurucusu Neil Thomas, transparan spiral formuyla Shanghay’ın şehir siluetinin en ikonik ve çarpıcı binalarından çevre dostu Shanghai Tower’ın  tasarım direktörü Duncan Swinhoe;  1.8 milyon litre yağmur suyunu toplayıp filtreleyerek yıl boyunca her gün 1000 Afrikalı için temiz içme suyu sağlayabilecek futbol sahası Pitch Africa projesinin yaratıcısı Professör David Turnbull ve daha pek çok ünlü isim 20-21 Şubat’ta 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde.

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik etmek amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenecek olan "Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi", 20-21 Şubat 2014 tarihlerinde Swissotel the Bosphorus’ta gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıllarda uluslararası ve Türk pek çok değerli konuşmacıyı ve yaklaşık 1000 katılımcıyı ağırlayan Zirve, bu yıl da alanlarında uzman 100’den fazla önemli konuşmacıya ev sahipliği yapacak. Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünde 2 ana salon ve paralel salonlarda zirve boyunca yaklaşık 40 oturum gerçekleşecek.

Bu yılki zirvenin konuşmacıları arasında;

  İtalyan mimar, mühendis, eğitimci ve aktivist Carlo Ratti Akıllı Kentlerle ilgili zirvenin en çarpıcı sunumlarını yapacak isimlerden biri. MIT’de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde) öğretim görevlisi olarak çalışan Carlo Ratti , enstitütü içinde 2003 yılında kurduğu SENSEable City Laboratuvarı’nın ( Akıllı Şehir Laboratuvarı) yöneticisi. Canlılar gibi şehirlerin de hissedebildiğini ve karşılık verdiğini savunan Ratti, dünyada benzeri olmayan laboratuvarında yeni teknolojilerin şehir hayatını, tasarımını ve şehircilik anlayışını nasıl etkilendiği hakkında araştırmalar yapıyor, sensörlerin ve elektroniğin çevre ve mimariyle ilişkisini inceliyor. Ratti aynı zamanda Kentsel Hareketliliğin Geleceğiyle ilgili Singapur’da bir araştırma merkezi de açtı. Amerikan Wired dergisi tarafından dünyayı değiştirecek 50 isimden biri seçilen Ratti yeni sensör ve elektronik araçlarla “kent” kavramına yeni bakış açısını zirve katılımcılarıyla paylaşacak.

Dünyaca ünlü sürdürülebilir mimarlık ve mühendislik projeleri gerçekleştiren ve büyük cesaret gerektiren benzersiz işlere imza atan  Atelier One’ın kurucu ortağı Neil Thomas 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde dünya çapında ses getiren projeleriyle dinleyicilere ilham verecek. Alanının en başarılı mimar, sanatçı ve tasarımcılarıyla işbirliği yapan Neil Thomas’ın dünyaca ünlü projeleri arasında Londra 2012 Olimpiyatları Açılış Seremonisi, Chicago Millenium Park’taki çarpıcı Anish Kappor Cloud Gate heykeli ve Mark Fisher’la birlikte tasarladığı U2’nun hasılat rekoru kırarak tarihe geçtiği 360 Dünya Turnesi’ndeki The Claw "Pençe" adı verilen dünyanın en yüksek sahnesi de var! Melbourne Avustralya’daki mimari tasarım ödüllü Kültür Merkezi ve kendi enerjisini üreten dünyanın en büyük tropika bahçesi Singapur Gardens by the Bay projesinde de imzası bulunuyor.  Sanat galerilerinden konser salonlarına, köprülerden konut projelerine, şehirlerin ikonu haline gelen heykellerden U2, Metallica , Rolling Stones ve Take That gibi müzik gruplarının sahne tasarımlarına kadar pek çok farklı projede imzası bulunan Neil Thomas, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in  tahta çıkışının 60. yılı kutlamaları ‘Queen's Diamond Jubilee’deki sahne tasarımını da yapmıştı!

• Yüksekliği 25-50 metre olan yapay ağaçların güneş paneli, vantilatör ve yağmur suyunu filtreleme görevi görerek çoklu çözümler sağlamasıyla sürdürülebilirlik konusunda uluslar arası bir örnek olarak gösterilen, kendi enerjisini üreten dünyanın en büyük tropikal bahçesi Gardens by the Bay Singapore projesinde imzası olan çevre mühendisi, Atelier Ten direktörü Profesör Patrick Bellew.

Singapur Marinasında yer alan 30.000 metrekarelik Gardens by the Bay, dünyanın bir numaralı tropikal bahçesi olarak biliniyor. Sürdürülebilirlik konusunda ulusal ve uluslararası bir örnek olarak gösterilen Gardens by the Bay, 1 milyar dolara inşa edildi ve dünya çapında pek çok tasarım ve çevreci proje ödülünün de sahibi oldu.

Singapur hükümetinin ülkeyi ‘Bahçe Şehir’den ‘Bahçe içinde bir şehre’ dönüştürme stratejisinin çok önemli bir parçası olan proje, şehirlerde yeşile ve bitkilere daha çok yer vererek hayat kalitesini arttırmayı hedefliyor. Şehrin ikonu haline gelen proje için 24 ülkeden 170 firma başvuruda bulunmuştu.Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Gardens Bay için yüksekliği 25-50 metre olan yapay ağaçlar üretildi.
 
Gündüz güneş ışınlarını toplayıp gece ışıldayan bu yapay ağaçların dalları güneş paneli görevi görüyor. Ayrıca bu ağaçlar parkta hava akımı sağlamak için vantilatör görevi de görüyor ve sık yağan yağmurlarda yağmur suyunu daha hijyenik bir şekilde kanalize ediyorlar. Özetle bu yapay ağaçlar sadece güneş ışığı depolamak yerine çoklu çözümler sağlayacak yeni teknolojileri de barındırıyor.
 
İngiltere’nin ‘en yeşil’ mimarı seçilen ZEDFactory Kurucusu Bill Dunster sıfır karbon konutlar üzerindeki çalışmalarıyla dünyaca ünlü bir isim. Earth Centre, SkyZED Flower Tower, Velocity - High Denisty Developement, Zed Pavilion Shangai gibi projelerde imzası bulunan Dunster’ın kendi inşa ettiği ve ‘Hope House’ adını verdiği evi düşük enerjili yaşam alanlarının bir prototipi olarak biliniyor.  Akademisyen ve danışmanlarla beraber çalışarak çevreyi en az etkileyecek , sıfır karbon tasarımlar üzerine  yoğunlaşan  Dunster’ın sürdürülebilirlikle ilgili pek çok ödülü de bulunuyor. (Hürriyetemlak)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.