Uluslararası Turizm Forumu başladı... Başkan Bağlıkaya'dan turizme destek vurgusu

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) düzenlediği 1. Uluslararası Turizm Forumu, online olarak başladı. Forum, dünya genelinde pandemiden en çok etkilenen turizm sektörünü ‘Yeniden Doğuş’ sloganıyla bir araya getiriyor.

20/04/2021 09:37
Uluslararası Turizm Forumu başladı... Başkan Bağlıkaya'dan turizme destek vurgusu

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) düzenlediği 1. Uluslararası Turizm Forumu, online olarak başladı. Forum, dünya genelinde pandemiden en çok etkilenen turizm sektörünü ‘Yeniden Doğuş’ sloganıyla bir araya getiriyor. Panelin açılış konuşmasını ise, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya yaptı.

Bağlıkaya'nın konuşması şöyle:

Sayın Bakanım, Sayın DEİK Başkanım, Sayın Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanım, sektörümüzün çok değerli başkanları, değerli konuklar,

Çok kıymetli meslektaşlarım,

Öncelikle bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz ve gelenekselleşmesini planladığımız TÜRSAB uluslararası turizm forumu’na çok değerli katılımlarınız için şükranlarımızı sunuyoruz. Hoş geldiniz, şeref verdiniz.

Hepinizin bildiği üzere, turizm sektörü olarak çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Salgınının ortaya çıkmasının üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçti.

Yapılan araştırmalar, pandemi döneminde tüm dünyada en çok etkilenen sektörün turizm sektörü olduğunu gösteriyor.  Açıklanan veriler de bu durumu çok açık biçimde ortaya koyuyor.

Birleşmiş milletler dünya turizm örgütü tarafından açıklanan verilere göre; 2020 yılında uluslararası seyahat sayısında 1 milyar azalma yaşanırken turizm gelirlerinde 1 trilyon dolar seviyelerinde kayıp yaşandı.

Sektörümüz ve dünya turizmi açısından yüzyılın en büyük krizi ile mücadele ediyoruz.

Bu süreçte, TÜRSAB olarak, tüm gücümüzle sektörümüzün nefes alabilmesi için alınması gereken doğru önlem ve tedbirleri, ilgili makamlara yazılı ve sözlü olarak bildirdik. Alınması gereken önlemleri birebir takip ettik ve sürekli bilgilendirmelerde bulunduk.

Bu süreçte verilen her türlü destek ve katkı için başta sayın cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililere teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Değerli meslektaşlarım,

Pandeminin sürmesi, virüsün etkisinin yeni varyantlarla artması nedeniyle ülkelerin aldığı kapanma kararları ve seyahat kısıtlamaları devam ediyor.

Aşının koruma süresinin henüz belli olmaması ve aşı üretiminde yaşanan sıkıntılardan dolayı hala birçok belirsizlik ve bilinmezlikle karşı karşıyayız. 

Toplum bağışıklığını hızlıca elde edebilmemiz için yerli aşımızın bir an önce devreye girmesinin çok önemli olduğunu bir kez daha idrak ettik.

Maalesef tüm dünyada aşı savaşları yaşanıyor. Aşının adil ve eşit dağılımından çok uzakta bir dünya var.  Bunu kırmak için tüm motivasyonumuzu yerli aşıya odaklamamız gerekiyor. İnanıyorum ki yerli aşımıza en kısa zamanda kavuşarak hem toplum sağlığı hem de ekonomimiz açısından geleceğe emin adımlarla yürüyeceğimiz bir yol haritasına ulaşacağız.

İçinden geçmekte olduğumuz bu zorlu süreçte sektörümüze Kısa Çalışma Ödeneği başta olmak üzere yeni destekler verilmesi, sektörümüzün kendini toparlaması için büyük önem taşıyor. Bu konudaki taleplerimizin çok değerli devlet büyüklerimiz tarafından bir kez daha değerlendirilmesinin bizler için taşıdığı anlam ve önemi huzurlarınızda bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Turizm sektörünün kıymetli temsilcileri,

Bu dönemde turizm sektörü tüm bileşenleri ile pandeminin etkilerini derinden hissetti. Sadece incoming yapan acentalarımız değil, iç turizmden kültür turizmine, hac umre acentalarımızdan kruvaziyer ve MICE sektörüne kadar tüm alanlarda çok ciddi kayıplar yaşadık.

Seyahat acentaları dışında konaklama sektörü ve havacılık sektörü de bu dönemdeki kayıpların üstesinden gelmeye, kendisini toparlamaya çalışıyor.

Her şeye rağmen aşılanma sürecinin başlaması hepimize umut veriyor.

Bizler, yeni dönemin savaşçıları olarak turizm sektörünün başarılı yarınlara ulaşması için mücadelemize devam edeceğiz.

Sektör olarak birçok krizi çok zor koşullar altında birlikte atlattık. Ülkemize ve sektörümüze olan sevgimiz, bağlılığımız bizi hep güçlü kıldı, umudumuzu hiç yitirmedik. 

Bu kriz bizi birbirimize daha çok bağladı, kenetlendik, bir olduk, ayakta kalmaya çalıştık.

Bugünden vazgeçersek geleceğe ulaşamayacağımızı, Türkiye’nin geleceğinin turizm olduğunu anlatmaya çalıştık.

Değerli meslektaşlarım,

Şairin (Sezai Karakoç) dediği gibi, 'Neyse ki yarın var, umudun en sevdiği gün. Bugün olduğu gibi yarınlara da umudumuzu yitirmeden hazırlanalım. Vazgeçen değil, vazgeçilmeyecek olanın biz olduğumuzu hiç unutmayalım.

İşte bu günlerde, TÜRSAB uluslararası turizm forumu ile bir nebze de olsa sektörümüzün motivasyonunu artırmanın yanında sektörümüzün önünü görebilmesine olanak sağlayacak bir vizyon oluşturmayı amaçladık.

Sektörümüzün bayrak taşıyıcıları,

Panellerimizde turizmin ana konuları dışında teknoloji, tanıtım ve pazarlama, çevre ve sürdürülebilirlik gibi pandemide daha da öne çıkan konulara yer vermeye çalıştık.

Kendi alanının en yetkin ve önemli isimler davetimizi kabul ederek forumumuza katılıyorlar.

Her bir katılımcımıza bizlerle paylaşacakları kıymetli düşünce, değerlendirme ve tavsiyeleri için şimdiden teşekkür ediyorum.

Forumumuzun tüm sektör için aydınlatıcı ve yol gösterici olması temenni ediyor, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Güzel bir sezon yaşamamız dileğiyle, sağlıcakla kalın.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.