Ülke ülke Türkiye analizi...

2012 Türkiye tanıtım ihalesini 29 Eylül’de yapma kararı alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, araştırmalarla tek tek ülkeler gözünde Türkiye imajını inceledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Ülke ülke Türkiye analizi...

Turizm bakanlığı, pazar ülkesine göre tanıtım yapacak

İngilizlerin üçte birinin Türkiye’yi ziyaret ettiği kaydedilen araştırmada, Alman turistler Türkiye’yi ‘çocuklara karşı gösterilen sevgi ve servis kalitesi’ açısından 1’inci gösterirken, Ruslar yaşadıkları deneyimi “Güneşli ve eğlenceli” olarak tanımladılar. Amerikalıların Türkiye’yi tercih etmelerinde ise “Aziz Paul’ün Türkiye’de yaşamış olması ve 7 Kiliseler’in Ege Bölgesi’nde yer alması”nın etkili olduğu ortaya çıktı.

Bakanlık, Türkiye tanıtımında yararlanmak için bazı ülkelerde kendisi, bazılarında ise yabancı şirketlere araştırma yaptırdı. İhaleye katılan firmalara yol gösterici niteliği taşıyan ‘Hedef Pazarlarda Türkiye İmajı ve Seyahat Memnuniyeti’ başlıklı raporda özetle şunlar yer aldı:
 
Çocuk sevgisi...
 
ALMANYA: Almanya pazarında Türkiye, kumsalları, yüksek servis kalitesi ve misafirperverliği ile bir tatil ülkesi olarak olumlu imaja sahiptir. Bunun yanı sıra, ucuz bir tatil ülkesi algısı da mevcuttur. Almanya’da ‘Institut für Freizeitwirtschaft’ tarafından yapılan ‘Seyahat Edilen Ülkelerin İmajı’ konulu araştırma sonuçlarına göre, Türkiye servis kalitesi ve çocuklara gösterilen sevgi bakımından 1’inci sırada yer almaktadır.
 
Karşıtlıklar ülkesi...
 
RUSYA: Rusya’da Türkiye’nin imajı “En popüler ve en çok tercih edilen tatil destinasyonu” şeklindedir. Araştırmada Ruslar’ın yüzde 47’si tatil için en uygun ülkenin Türkiye olduğunu belirtmiştir. Uygun fiyatlı, hizmet ve tesis kalitesine sahip, özgün tarihi ve kültürel değerleri olan ve medeni bir destinasyon olarak algılanmaktadır. Tatil denince akla gelen ilk ülke Türkiye’dir. Türkiye ile ilgili çağrışımlar, güneşli, eğlenceli, pitoresk, dostane, rahatlatıcı, karşıtlıklar ülkesi ve Akdenizli şeklindedir.

Üçte biri gelmiş...

İNGİLTERE: İngilizler arasında Türkiye algısı olumludur ve en çok “güneşli, tarihi ve kültürel” sözcükleri ile tanımlanmaktadır. Türkiye’de yapılan tatillerin çoğu deniz tatilidir ardından ise kültürel turlar gelmektedir. 10 kişiden 8’i tarihi alanları ve müzeleri ziyaret etmektedir. İngilizlerin yaklaşık üçte biri Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirtmektedir.

Arkadaş canlısı...

HOLLANDA: Türkiye’ye seyahat eden Hollandalıların Türkiye ile ilgili çağrışımlar sırasıyla güneşli ve güzel iklim, güzel kumsallar ve deniz, güzel yiyecek ve içecekler, arkadaş canlısı insanlar şeklindedir. Ayrıca, Türkiye’ye yönelik ‘her şey dahil, ucuz ülke’ imajı Hollanda pazarında yerleşmiştir.

Arap ülkesi algısı...

FRANSA: Türkiye imajı turistik açıdan genel olarak olumludur. Ancak, yanlış ve eksik bilgi nedeniyle Türkiye’ye hiç gelmemiş Fransızların algısında bir Arap ülkesi olarak konumlanma mevcuttur.

Aziz Paul etkeni...

ABD: Memnuniyet unsurları olarak; Türkiye’nin tarihi, kültürel ve arkeolojik zenginlikleri ile birlikte, doğal güzellikleri de barındırması belirtilmiştir. Buna ilave olarak, ülkemizin UNESCO Dünya miras listesinde yer alan 9 destinasyonunun bulunması. Aziz Paul’ün Türkiye’de yaşamış olması ve 7 Kiliseler’in Ege Bölgesi’nde yer alması.

Siyaset karmaşık...

DİĞER ÜLKELER: Avusturyalıların yüzde 86’sı tatil ülkesi olarak Türkiye’yi “sempatik” ya da “çok sempatik” olarak tanımlamaktadır. İsviçre’de Türkiye, heyecan verici ve ilginç, modern-antik sentezi, mistik, misafirperver bir turizm ülkesi olarak algılanmakla birlikte, siyasi açıdan karmaşık olarak tanımlanmaktadır. Türkiye, İspanya ve İtalya pazarında bir tatil ülkesi olarak olumlu imaja sahiptir. İtalya’da memnuniyet unsurları olarak “Türk insanın sıcakkanlılığı, konaklama hizmetlerinin kalitesi ve Türk mutfağı” ilk üç sırada yer almıştır. Danimarkalıların yüzde 18’i olumsuz, yüzde 38’i olumlu bir Türkiye imajına sahiptir. (Umut Erdem)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.