UKOME kararı yok hükmündedir

UKOME kararı ciddiye alınmayacak, hukuki geçerliliği olmayan, başkalarının hakkını gasp etmeye yönelik, yok hükmünde bir karardır. UKOME, uygulamadan doğacak sonuçlardan maddi ve manevi olarak sorumludur.

Deniz Tüfekçi Deniz Tüfekçi 07/06/2018 14:46
UKOME kararı yok hükmündedir

İstanbul Belediye Başkanı, turizm sektöründe son günlerin bir numaralı gündemi hakkında demeç veriyor. Talimatla karar alıp, taksici esnafını korumak adına seyahat acentalarının iş yapmasını engelleyen UKOME, yaptığı vahim hatanın altında kalmamak için harekete geçmiş. 

Turizm Belgesi’ni veren bir yetkili kurum var ise; onun adı oranın buranın belediyesi değil, Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır. Şehir içinde turizm araçlarının çalışması ile ilgili düzenleme yetkisi ise, başka bir konudur.

UKOME sahip olmadığı bir yetkiyi kullanıyor

1618 sayılı yasa ile kazanılmış, işimizin temelini oluşturan 1618 sayılı kanuna aykırı bir karar alıp, yüzüne gözüne bulaştıran UKOME, geçmişte de elinde olmayan bir yetkiyi kullanarak hangi araçlarla hangi hatlarda düzenli, tarifeli tur seferi yapılacağının da kararını vermiş, siyasal gücü elinde bulunduran yetkililerin kardeş, enişte, oğul gibi yakınlarına işleri düzenleyip, dağıtmıştı.

İstanbul sightseeing işi yapanlar bu şekilde yeni düzeni kurmuşlardı. Halbuki 1618 sayılı yasa, zaten bu belgeye sahip olan kuruluşların garanti deparlı turlarla bu işi yapabilmelerine olanak tanıyor. Ama maalesef bu hak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eliyle yasa dışı bir biçimde UKOME tarafından alınan kararla yok sayıldı. Kanunların bu tür kararların üzerinde olduğu gerçeği göz ardı edildi.

UKOME'nin kararı “Butlan” yani yok hükmündedir 

UKOME kararının tamamının “Butlan” yani yok hükmünde sayılması gerekir.1618 sayılı yasa ile kazanılmış haklar, örneğin turist taşıma, gezdirme, liman ya da havalimanından gideceği yere ulaştırma ,eğlendirme, alış veriş yaptırma, konaklatma gibi haklar seyahat acentalarına verilmiştir.

1 ya da 50 kişi, kişi sayısına bağlı olmadan istediği sayıda turisti-yerli ya da yabancı- fark etmeksizin yukarıda örnek olarak bir kısmını saydığım faaliyetleri, her hangi bir başka kurumdan alma gereği duymadan yapabilir.

Hiçbir karar kanundan elde edilmiş hakkı ortadan kaldıramaz

Kanun açık. Hiçbir karar bu elde edilmiş hakkı ortadan kaldıramaz ya da çeşitli gerekçeler öne sürerek yok edemez. Seyahat acentaları eğer taksi hizmeti - ki taksi hizmetinin ne olduğu ve sınırları bellidir-veren bir başka oluşumun içine girmiş ise; örneğin kendi sahip olduğu ya da kiraladığı bir aracı UBER hizmeti veren sistemin içine kayıt ettirmiş ise, o zaman yapılacak iş çok basittir. O acentanın belgesini duvardan indirip, iptal edilmesi sağlanabilir.

Seyahat acentalarının hizmetleri, basit bir taşımacılık işinden ibaret değildir. Amaç, taşımak değildir. Taksi için amaç, yolcu taşımaktır. Seyahat acentası müşterisini bilgilendirmek, gezdirmek, ziyaret ettirmekle yükümlüdür. Seyahat acenteleri, belli bir program çerçevesinde sözleşmeye uygun olarak mesleğini ifa eder.

Seyahat acentesinin taksiden farkı 

Transfer elemanı ya da rehber, hava alanından aldığı yolcuya, daha aracına biner binmez program hakkında bilgi verir. Bununla da yetinmeyip, yolcusuna hava durumundan, kentteki güvenlik durumuna, paranın değerinden giymesini uygun gördüğü kıyafete kadar uyarır, bilgilendirir, öğüt verir.

Yol üzerinde kentin nüfusundan trafik durumuna, sanayisinden ekonomik durumuna, ulaşımından eğlence, alışveriş merkezlerine ve telefon iletişim bilgilerine kadar tüm verileri, 30 dakika ila 1 saat süren transfer sırasında anlatır. Bu tür bilgilendirmeler sonrasında müşteriler de genellikle tur satın alarak veya alışveriş yoluyla ülkemizin ekonomisine katkı sağlar. Ama tabii bu her zaman olacak diye bir şart yoktur.

İşlevi taşıma değil, tur hizmetidir

Yani seyahat acenteleri, uygun araçları kullanarak işlevlerini sürdürürler. İşlevi taşıma değil, tur hizmetidir. Binek aracı, bu hizmeti verebilmek için kullanılan onlarca enstrümandan biridir.

Bu tür şehir içi ulaşımlarda kısıtlama getirmek isteyen anlayış, bir an önce bu yanlıştan özürler dileyerek geri adım atmalıdır. ‘Bu işleri biz de yaparız’ anlayışı ve talebindeki taksici esnafının araçları için Seyahat Acentası Belgesi, şoförleri için de Rehber Belgesi alması, sanırım akla daha uygun bir davranış olacak!

UKOME kararı yok hükmündedir

UKOME kararı ciddiye alınmayacak, hukuki geçerliliği olmayan, başkalarının hakkını gasp etmeye yönelik, yok hükmünde bir karardır. UKOME, uygulamadan doğacak sonuçlardan maddi ve manevi olarak sorumludur.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.