Türkiye’yi Samsun’da buluşturan Atatürk Coşkusu...

19 Mayıs’ın 100’ncü yıl kutlamalarını yerinde izleyen bir turizm yazarı olarak izlenimlerimi halkın kendi içinden gelen duygularla daha doğal ve içtenlikle kutlanabileceği bir değişimin yaşandığını görmenin mutluluğu ile paylaşmak istiyorum.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 27/05/2019 10:09
Türkiye’yi Samsun’da buluşturan Atatürk Coşkusu...

3 önemli ulusal günün de (23 NİSAN, 19 MAYIS ve 29 EKİM) bu kapsamda kültür ve turizm ekonomilerine sağlayacağı katkıların artacağı düşüncemi de bu tür gelişmelere hazırlıklı olmaları için yerel yönetimlerin ve sektörün tüm mensuplarının ilgisine sunmak istedim.

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıkışı ve Millî Mücadelenin 100.Yılı Kutlamalarının yarattığı coşku, ülkemizin dört bir yanından gelen herkesi Samsun’da buluşturduğu gibi, Atatürk coşkusu ülkemizin her köşesinde yaşandı.

Atatürk’ü Samsun’da karşılamak üzere, 18 Mayıs günü Ankara’dan yola çıkıp Çorum’u geçince, Karadeniz’in yeşili ile bezeli doğasında yol alırken, Selanik'ten Samsun’a bisikletle gelenler ile beraber bir süre yolda beraber ilerledim, pedal çevirişlerini izleyip alkışladım. Bir süre sonra, çeşitli şehirlerimizden motosikletleriyle Samsun’a doğru yola çıkanlardan Bodrum grubuyla Samsun Tabelası önünde karşılaşıyoruz. Biz de tabelanın önünde poz veriyoruz.

Samsun İlk Adım’da yer bulabildiğimiz Gold otele yerleştikten sonra, biz de meydana gidiyoruz. Cumhuriyet meydanında bütün illerden öğrencilerin yaptıkları bandırma vapuru maketleri sergisi, yurdumuzun dört yanından yaşayan öğrencilerin, Atatürk ve Millî Mücadele bandırma vapuru duygularını yansıtıyordu. Hemen bitişiğinde, Samsunlu öğrencilerin Atatürk ve milli mücadeleyi konu ettikleri resim sergisi, küçük sanatçıların duygularını öğrenmemizi sağlıyordu. Samsun Atatürk Kültür Merkezi’nde 2019 Millî Mücadelenin 100. Yılı münasebetiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nce açılan Genç Sanat, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı ve Kongreler konulu 3.Afiş Tasarım Yarışması Sergisindeki afiş tasarımları gençlerimizin yaratıcılığının yansıtırken, PTT’nin Millî Mücadelenin 100.Yılı Pul Sergisi de kurtuluş savaşı tarihimize bizleri götürüyordu.

Valilik önünde, Kurtuluş Savaşı'nın ve mekanlarının maketlerle canlandırıldığı sergiyi görmek heyecan vericiydi, kurtuluş savaşı ve kahramanlarını konu alan tiyatro gösterileri hüzünlendiriyordu. Akşam saat 20 ‘de başlayan müzik gösterisi yağmura rağmen binleri coştururken, bulvar yaşam ve alışveriş merkezi duvarlarında yansıtılan Atatürk’ün Samsun’a gelişi ve milli mücadele ve kurtuluş savaşı konulu ışık gösterisi de gururlandırıyordu.

Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın 1970 li yıllarda hazırlattığı iki ses ve ışık gösterisinden (Sultanahmet ve Anıtkabir) biri olan Ankara’da ilgi gören Anıtkabir Ses ve Işık gösterenlerinin de tekrar başlatılması da bu değişime katkı sağlayacaktır.

19 Mayıs günü 9.30’da başlayan Cumhuriyet meydanındaki resmi tören Samsun’a coşkuyu yaşamak için gelenler ile Selanik’ten bisikletlilerin getirdikleri toprağın verilişine tanık oluyorlardı. Gazi Müzesi, Tütün İskelesi, Cumhuriyet Meydanı, Valilik Önü, Atatürk Kültür Merkezi, Atatürk Parkındaki Onur Heykeli, Bandırma Vapuru gibi yerler arasında binlerce insan hiçbir etkinliği kaçırmamak istercesine koşuşturuyorlardı. Araç trafiğinin yerini, insan kalabalığının oluşturduğu trafik almış, yürümenin bile imkânsız hale geldiğine, ama bundan hiç kimsenin şikayetçi olmadığına şahit oluyordum.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının ve Milli Mücadelenin Başlamasının 100. Yılı münasebetiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel sanatlar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde Devlet Operası ve balesi ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüklerinin ortaklaşa hazırladıkları ve Sanat Yönetmenliğini Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç.Dr.Murat Salim TOKAÇ’ ın yaptığı ‘1919 BİTMEYEN YOLCULUK-Ya İstiklal, Ya Ölüm’ adlı 638 sanatçının sahne aldığı eserin sergilendiği Yaşar Doğu Spor Salonunda yer bulabilenler kendini şanslı hissediyordu. Biz, Ankara’da yapılacak gösteriye gitmeye karar veriyoruz.

Akşam Cumhuriyet Meydanında ve karşısındaki Bulvar alışveriş merkezinin girişinde kurulan sahnelerde müzik, gösterileri, ışık ve ses gösterileri ve fener alayı coşkuyu en üst noktaya geçeninin geç saatlerine kadar çıkarıyordu.

On binlerce, Yurdumuzun dört bir yanından kutlamalar gelenler ile Samsunlunun, ellerindeki Türk bayrakları ve   meşalelerle yaptıkları kortej yürüyüşü, kutlama coşkusunu sadece Samsun’da zirveye çıkarmakla kalmıyor aynı zamanda sosyal medyadan bütün Türkiye’ye yaşatıyordu. .

Karadeniz kıyısındaki Samsun’da balık yemeyi düşlerken, meşhur pidesinden tadıyoruz. Çakallı mevkiinde ünlenip bütün Samsun’a yayılan sadece yumurtanın sarısıyla yapılan Menemen ve yumurtanın beyazı ve şekerden yapılma Atom adını verilen bir tür kurabiye her köşede karşımıza farklı lezzet olarak çıkıyordu.

Ankara’ya dönüş yolunda, Kurtuluş Savaşımızın ilk Kıvılcımının atıldığı Havza’ya uğrayıp Atatürk Müzesi’ni ziyaret ediyoruz. Amasya Tamiminin yayınlandığı Amasya’ya, Ferhat ile Şirin Heykeli ile antik dünyanın coğrafyacısı Strabon’un heykelinin de yer aldığı, Yeşilırmak kıyısında tarihi evler arasında yaptığımız yürüyüşle tarihi yaşıyoruz.

Atatürk ve silah arkadaşlarının Bandırma vapuruyla 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkmalarıyla başlayan Millî Mücadelemizin evrelerinin yaşandığı Havza, Amasya, Sivas, Erzurum, Ankara ile savaş alanları Polatlı, Haymana, Sakarya, İnönü, Afyon ve 9 Eylül ‘de mutlu sona ulaştığımız İzmir’e kadar uzanan ‘Kurtuluş Yolu’ adıyla, Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan yollar üzerinde, bir Yürüyüş ve Bisiklet Rotalarının hazırlanmasını önermek istiyorum.

Her yıl yapılacak kutlamalardaki coşkuyu artırmakla kalmayacak aynı zamanda 1200 km lik yol geçtiği belde ve şehirleri de kutlamaların coşkusuna katacak, milli beraberliğimizin güçlendirecektir. Her zaman kullanılabilecek bu rota iç turizmin geliştirilmesi ve rotanın geçtiği köy, kasaba ve şehirlerimizin ekonomisinin gelişmesinde büyük katlı yapabileceğini düşünüyorum


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.