Türkiye'yi de etkileyecek... Almanya’da uçak bileti vergilerine zam

Almanya’da, bütçe açığıyla mücadele kapsamında alınan önlemler arasında uçak bileti vergilerine zam yapılması kararı alındı. Bu kararın Türkiye’den Almanya’ya yapılacak uçuşları da etkileyeceği bildirildi. Yeni vergi düzenlemesi 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek ve Almanya’dan kalkan uçuşlarda geçerli olacak.

27/04/2024 15:26
Türkiye'yi de etkileyecek... Almanya’da uçak bileti vergilerine zam

Almanya’da bilet vergisi, uçuşun destinasyonuna göre üç kategoride farklı şekilde uygulanıyor. Bu kategoriler arasında Türkiye, AB ülkeleri, Rusya ve Cezayir gibi ülkeler en düşük vergili sınıfa dahil ediliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte bu kategoride bilet başına 15,53 Euro vergi alınacak. Daha uzak mesafelere yapılan uçuşlarda ise vergi miktarı artacak. Örneğin, Çin ve ABD gibi ülkeler için bu vergi miktarı 70,83 Euro'ya yükselecek.

Almanya’da 2019’dan bu yana uçak bileti vergilerinde önemli artışlar yaşandığı belirtiliyor. Bu yeni zammın, uçak bilet fiyatlarına yansımasında havayolu şirketleri arasındaki rekabetin etkili olması bekleniyor. Aielinehaber'in aktardığıne göre, tek bir havayolu şirketinin belirli destinasyonlarda tek başına uçması durumunda zammın bilet fiyatlarına tam olarak yansıması olasılığı bulunuyor.

Alman Havacılık Birliği (VDL), bilet vergisi zammının yasal dayanağının olmadığını belirtiyor

Alman Havacılık Birliği (VDL) tarafından yapılan açıklamada, bilet vergisi zammının yasal dayanağının olmadığı belirtiliyor. Havayolu şirketlerinin müşterilerinden bu zammı talep etmesinin hukuki bir dayanağı bulunmuyor. Bazı havayolu şirketleri, erken alınan biletlerde vergi zammını kendi karşılayacaklarını açıklarken, paket tatillerde ise ek zammı müşterilerden isteyebilecekleri belirtiliyor.

Turizm acenteleri ve havayolu şirketleri, vergi zammının kendilerine milyonlarca euroluk ek mali yük getireceğinden ve uzun vadede olumsuz etkiler yaratacağından endişe ediyor. Seyahat acentelerinin ek mali yükü kendilerinin karşılayacağı, ancak bu durumun müşterilere yansıtılamayacağı belirtiliyor. Siyasetin aldığı kararlarla seyahat maliyetlerinin arttığı eleştirileri yapılırken, vergi zammının seyahat endüstrisini daha da pahalı hale getirebileceği ifade ediliyor.

2011 yılında Angela Merkel hükümeti tarafından yürürlüğe sokulan uçak bileti vergisinin, 2022 yılında devlete yaklaşık 1,2 Milyar Euro gelir sağladığı biliniyor. Bu yılki zammın ise 400 Milyon Euro ek gelir sağlaması bekleniyor. Hükümet, gelecek yıllarda da bilet vergisinden ek gelir beklediğini açıkladı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.