Türkiye’yi Çin'in sosyal medya ünlüleri tanıtacak

Türkiye’nin Çin Büyükelçisi Emin Önen, Türkiye'yi Çin'de milyonlarca takipçisi olan ünlü Çinli yazar, sanatçı ve gazetecileri Türkiye'de ağırladıklarını belirterek, Türkiye'yi sosyal medya ünlülerinin tanıtacağını söyledi.

18/06/2019 18:47
Türkiye’yi Çin'in sosyal medya ünlüleri tanıtacak

Türkiye’nin Çin Büyükelçisi Emin Önen, Türkiye'yi Çin'de milyonlarca takipçisi olan ünlü Çinli yazar, sanatçı ve gazetecileri Türkiye'de ağırladıklarını belirterek, Türkiye'yi sosyal medya ünlülerinin tanıtacağını söyledi. Büyükelçi Önen, 2018 yılında yüzde 60’lık artışla 400 bine çıkan Çinli turist sayısında 2020 hedefini 1 milyon olarak belirlediklerini söyledi.

2019 yılında 500 bin sınırının aşılacağına dikkat çeken Emin Önen, “Tanıtım için geleneksel yöntemlerin dışında farklı bir yol denedik. Takipçi sayısı toplamda 800 milyonu bulan Çinli sanatçılar, gazeteciler, müzeciler ve sosyal medya ünlülerini Türkiye’de ağırladık. Bu uygulamaya devam edeceğiz. Türkiye’yi Çinlilerin anlatması, ilgiyi artırdı ve daha da artıracak. Ortalama harcaması 3 bin doları aşan 130 milyon Çinli turistten, 1 milyonunu kış ve kültür turizmi için çekebilmek kısa vadeli hedefimiz” dedi.

Dünyanın en çok para harcayan turistleri  

Büyükelçi Önen, Çin’e ihracat yapmak isteyen Türk iş dünyasına yönelik sektörel bir araştırmanın da tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayarak, Dünya.com Ankara Temsilcisi Ferit Parlak’ın ekonomik ilişkilere ilişkin sorularını yanıtladı.

- 2018’de Çinli turist sayısında ciddi bir artış oldu. Ancak hedefin çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Neler yaptınız, yapacaksınız?

2018’de 130 milyonun üzerinde Çinli yurtdışına seyahat gerçekleştirmiş ve Çinli turistler bu seyahatler için yaklaşık 258 milyar dolar harcamış. Çinli turistler 2018’de kişi başına 3 bin 49 dolar ile dünyanın en çok para harcayan turistleri olmuş. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçiler ise ortalama 678 dolar harcamış. Bu nedenle Çinli turist çok önemli.

2018 yılını Çin’de Türkiye Turizm Yılı olarak kutladık ve yıl boyunca 60’ın üzerinde etkinlik gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmalarla Çinli turist sayısında yüzde 60 oranında artış sağladık. 2019 yılında 500 bin Çinli turiste ulaşmayı, 3 yılda da 1 milyonu aşmayı hedefliyoruz.

Ayrıca, Çinli turistler kültür, tarih ve gastronomi turizmini tercih ettikleri için nispeten daha az turist gelen kış ve ilkbahar aylarında otellerimizin doluluk oranlarının artmasına katkıda bulunacaktır.

- Çok okunan ve takip edilen Çinli yazarlarla da bağlantı kurdunuz galiba?

Tanıtım noktasında geleneksel yöntemlerin yanı sıra "Türkiye’yi Çinlilerin gözünden tanıtma" anlayışını benimseyerek Çin’deki “influencer” olarak tabir edilen internet ünlüleri, gazeteciler ve sanatçılardan oluşan ve takipçi sayıları 800 milyonu bulan 8 ayrı grubu ülkemizin farklı güzelliklerini keşfedebilmeleri için Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu illerimizi kapsayan ziyaret programlarıyla ülkemizde ağırladık. Sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar da özellikle Çin kamuoyu nezdinde de ülkemizin tanıtıma somut katkı sağladı.

Ayrıca Çinli müzeci ve sanat tarihçilerinden oluşan bir grup 7 şehrimizde bulunan 32 müzemizi ziyaret etti. Söz konusu grubun ülkemizden birinci elden edindiği bilgiler vasıtasıyla müzelerimizin sesli anlatımlarının yapıldığı bir mobil uygulama oluşturup bunu Çinli turistlerin kullanımına sunduk.

-Çin halkının kullandığı ödeme araçlarına uyum sağlayabilmenin, Çinli turistin harcama miktarını artıracağı yönünde tespitler var. Katılıyor musunuz bu tespitlere. Buna yönelik bir çalışmamız var mı?

Çok önemli bir konu bu. Üzerinde çalışmamız ve adım atmamız gereken bir konu. Yoğun bir şekilde, Türk bankalarına anlatmaya çalışıyorum. Çin’de son yıllarda online ödeme sistemleri konusunda büyük bir devrim yaşandı. Nakit ya da banka kartı taşıma ihtiyacını ortadan kaldıran ‘karekodlu’ ödeme sistemlerini hayatın her alanında kullanabilen Çinliler, yurtdışında da hayatlarını kolaylaştıran bu ödeme sistemine erişmek istiyor.

Bu bağlamda ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren Çinli Alipay şirketinin ülkemizde faaliyete başlayacak olması memnuniyet verici bir gelişme. Karekodlu ödeme sistemleri konusunda çalışmalarına devam eden Türk bankalarının da bu alana katılmalarıyla birlikte Çin ve Türkiye arasında online ödemeler alanında büyük bir koordinasyon ve işbirliği sağlanacaktır. Bu araçların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hem ülkemizin popülaritesinin artmasına katkı sağlayacak hem de Çinli turistin seyahat tercihlerinde Türkiye’yi ön plana çıkaracaktır.

-Türk iş dünyası Çin’e nasıl bakmalı. “Çok uzak” ve “çok ucuz” algısı, adım atmayı engelliyor galiba?

Siyaset ve ticaretin odak noktası Batı'dan Asya Pasifik'e doğru kaymakta. Çin, artık sadece üreten değil, aynı zamanda tüketen bir toplum. O nedenle biz, “Ne alırım?” değil, “Ne satarım?” diye düşünmeli ve adım atmalıyız.

Çin uzak bir yer değil. ABD ile Çin, Türkiye ile aynı uzaklıkta ama Uzakdoğu kavramı var ama Uzakbatı diye bir kavram yok. Çin uzak değil, yakın pazar. Burada hala masada olabileceğimiz, karar alma mekanizmalarında yer alabileceğimiz birçok fırsat var.

Çin’in ithalatında, Türkiye’nin avantajlı olacağı sektörleri araştırıyoruz. Bunu bir rapor halinde tüm ihracatçılarımıza ulaştıracağız. İşadamlarımız Çin pazarını iyi incelemeli ve yıllık 2.2 trilyon ithalat yapacak bir ülkede etkin olmalı.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.