Türkiye'ye hangi tür turist geliyor?

Almanya, yurtdışına gönderdiği turistin profilini çıkardı: hangi ülkeye, hangi tip Alman gidiyor?

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türkiye'ye hangi tür turist geliyor?

Almanya’nın en çok okunana gazetelerinden biri olan ‘Welt’, kendisine ait Welt Online isimli internet sitesinde ilginç bir araştırmanın sonuçlarına yer verdi. Almanların en sık tatil yaptığı 15 ülkeyi inceleyen Progenium isimli Alman pazar araştırma şirketi, hangi tip Almanın en çok hangi ülkede tatil yapmayı tercih ettiğini ortaya koydu. Bu ülkeler arasında elbette Türkiye’de yerini aldı.

 Almanya 2011 yılında 54 milyon vatandaşını tatil amaçlı seyahate gönderdi. Bunların üçte biri kendi ülkelerinde bir yere, üçte ikisi ise yabancı bir ülkeye gitti. Gerçi bir önceki yılın ‘dünya şampiyonu’ unvanını Çinlilere kaptırdılar ama yine de Alman turistlerin tercihi, halen dünya turizm haritasını önemli derecede şekillendiriyor.

Toplam ortalama alındığında, her Alman vatandaşı tatili için yıllık ortalama 2.00 Euro para harcıyor. Yüzde 61’inin ‘orta’ sosyal statüsü var, yüzde 64’ü ‘açık fikirli’, yüzde 62’si ‘daha çok muhafazakar ve tatilde seks-maceralarını (evlilik dışı) önemli bulmuyor’.

Yüzde 50’si kendini ‘sportif ve spora ilgili’ olarak tanımlıyor. Diğer yarısı ise tam aksi. Diğer ‘fifty-fifty’ orana sahip özellikler ise şöyle: Çevre bilincine sahip çıkıyor/çıkmıyor, paket tatili tercih ediyor/etmiyor. Yurtdışına seyahate çıkanların yüzde 34’ü genç çiftlerden oluşurken, yüzde 23’ü emekli, yüzde 22’si ‘single (tek kişi)’, yüzde 21’i çocuklu aile.

Ülkelere göre… Giden Almanların ‘en yoğun ortak özellikleri imajı’...

Seyşelleri tercih eden Almanların kişi başı ortalama gelir düzeyi (ailedeki çocuklar dahil) 3.200 Euro net/aylık. Bu rakam İspanya’ya gidenlerde 1.800 Euro.

Bekarlar veya tatilde bekar olmak isteyenler, en çok Tayland’ı tercih ediyor: Yüzde 46. Emekli Almanların tercihi ise Polonya: Yüzde 59. Katı muhafazakarlar ülkelerinde (Almanya) kalıyor: Yüzde 71. Kendilerini çok açık fikirli görenler ise fransayı tercih ediyor: Yüzde 81.

Çocuklu aileler uzağa gitmiyor, komşu Avusturya yetiyor: Yüzde 49. Mısır’a gidenler ise, illaki paket tatil olsun diyorlar: Yüzde 91. Çevre fanatikleri ise İsveç’i tercih ediyor: Yüzde 89. İsveç’in bir başka özelliği ise, kendini sportif hisseden ve spora meraklı olanların gözdesi olması: Yüzde 84.

İlginç başka istatistiksel bir özellik ise, İtalya’ya giden Almanların yüzde 79’un aşırı şişman olmasıdır.

Türkiye’ye gelen Alman turistlerin en büyük ortak özelliği, geç çiftler olmuş: Yüzde 58.

İmajı en kötü olanlar İspanya’ya…

Anketi gerçekleştiren ve sonuçlarını yorumlayan Progenium şirketinin patronu Michael Mandat, “Almanlar, kendi aralarında nerdeyse ‘İspanya’ya gittim’ demekten utanacaklar. En kötü imaja ‘Alman İspanya-tatilcileri’ sahip” dedi.

Tatilini İspanya’da geçirmiş bir Almanın memleketine döndüğünde komşusuna değil hava atmak, nerdeyse ‘özür ve bahane’ bulması gerekiyor. Bu araştırmaya göre Almanlar arasında Türkiye veya Polonya’ya tatil yapmaya gidenlerin ‘saygınlık imajı’ çok daha yüksek.

Bir başka ‘olumsuz imaja’ sahip olan kesim ise, Tayland’a single olarak tatile giden Almanlar. Çoğunlukla önyargı sonucu olsa da, single Tayland tatilcisine seks düşkünü (%74), çirkin ve şişman (%80) olarak bakılıyor.

Bir başka sürpriz sonuç ise, Küba’ya giden tatilcilerin imajında yatıyor. Almanlara göre bu ülkeye giden Alman turistlerin çoğu ‘seks düşkünü’ (%69). Hemen belirtelim, Avusturya’ya giden Almanların sekse en az düşün oldukları düşünülüyor: Yüzde 7. (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.