Türkiye turizminin sorunları tanıtımdan ibaret değil

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, tartışmalara konu olan Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’yla ilgili olarak, "Fonun kaynağı konaklama vergisi olarak alınsaydı, doğrudan sektöre yük gelmezdi. Türkiye turizminin sorunları tanıtımdan ibaret değildir” dedi.

30/07/2019 19:56
Türkiye turizminin sorunları tanıtımdan ibaret değil

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, tartışmalara konu olan Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın Türkiye’nin turizm hedefleri için önemli katkı yapacağına kuşku olmadığını belirtti. Çetin, “Ajansın gelirlerine ilişkin tahminler 150-200 Milyon Dolar düzeyinde. Maliye verilerine göre bütün konaklama ve bütün yeme içme sektörünün net satışları 200 Milyar Liraya yakındır.

Acente ve özellikle hava taşımacılığı firmalarının katkısıyla ajansın geliri 250 Milyon Dolara yaklaşabilir. Şimdiye kadar tanıtım bütçesi 30 Milyon Dolar civarıydı, dolayısıyla tanıtım için büyük bir bütçe olacağına kuşku yoktur. Ajansın kurumsal yapısının zamanla gelişeceğine inanıyorum” diye konuştu.

‘TURİZMİN SORUNLARI TANITIMDAN İBARET DEĞİL’

Daha katılımcı bir hazırlık ve yönetim biçimi oluşturulması gerektiğini de belirten Çetin, “Ajans yönetiminde acenteler daha iyi temsil edilmeliydi. Biz destinasyon yönetimini esas alan, turizm merkezlerinde belediye hizmetlerinin gelişmesini sağlayacak bir fon oluşturulmasını savunmuştuk. Fonun kaynağı konaklama vergisi olarak alınsaydı, doğrudan sektöre yük gelmezdi. Türkiye turizminin sorunları tanıtımdan ibaret değildir” dedi.

‘ŞEHRİ TURİST ÇOK DAHA HOR KULLANIYOR’

Turizm merkezlerinde yerel yönetim hizmetleri için kaynak sorununun çözülmesi gerektiğini söyleyen Davut Çetin, “Örneğin Antalya nüfusu 2.5 milyon civarında ve kendi geceleme sayımız 900 milyon düzeyinde. Yabancı ve yerli turist gecelemesi 150 milyon civarında.

Turist şehri bizden çok daha hor kullanıyor. Bir o kadar da ikinci konut nüfusumuz var. Turistin ulaşım, su kullanımı, atık gibi altyapı ve hizmet tüketimi yerlinin en az iki katıdır. Belediyelerin bütçe paylarında ise en önemli kriter nüfustur. Bu nedenle turizm nüfusu bir şekilde bütçe payında dikkate alınmalı” diye konuştu.

‘MİLLETİN ALIM GÜCÜNÜN YERİNE GELMESİ ŞART’

Genel ekonomide enflasyon karşısında alım gücünün zayıflamasının tüketici güvenini düşürdüğünü anlatan Çetin, “Ekonomide canlanma için enflasyonun düşmesi, milletin alım gücünün yerine gelmesi şart. Üretici enflasyonu halen yüzde 25’lerde. Elektriğe gelen zamlar, KDV ve ÖTV ayarlamaları enflasyona şimdi etki edecektir.

Elektriğe gelen zamlar sanayicinin maliyetlerini yükseltmiştir, bu artış mecburen fiyatlara yansıyacaktır. Enflasyon düşmeden, ülke riski azalmadan faiz indirimi zorlanırsa yeniden döviz krizi yaşarız. Bu nedenle Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi risklere dikkat etmelidir” dedi.

‘100 BİN REKORUNU BEKLİYORUZ’

Antalya ekonomisinde turist sayısında ilk altı ayın yüzde 17, temmuzun yüzde 16 büyümeyle tamamlandığını dile getiren Davut Çetin, “Mayıs ayındaki duraklama yerini güçlü büyümeye bıraktı. 28 Temmuz itibarıyla 2019 yılı havaalanları girişi 7 milyon 926 bine ulaşmış durumda. Günlük turist girişinde rekorumuz 96 bin 191 oldu, şimdi 100 bin rekoru bekliyoruz.

Avrupa’dan, İspanya’ya giden turistlerin bir kısmı yönünü Antalya’ya çevirdi. Mayorka gibi yerler fiyat kırmaya başladı. Turizmde iyi gidiyoruz, fakat bunun ticarete yansıması halen istediğimiz düzeyde değil. En yoğun turizm bölgelerimizden bile şikayetler geliyor. Kent turizminin ve ticaretinin gelişmesi için hepimizin ve esnafımızın da yapması gereken çok şey bulunuyor” diye konuştu. (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.