Türkiye, turizm sektörünün en güçlü aktörlerinden...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, İstanbul'da yaşanan Gezi olaylarının yabancı basında taraflı yayınlandığını, bunun da tatilcilerin tercihini etkilediğini söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türkiye, turizm sektörünün en güçlü aktörlerinden...

Uluslararası basında olayların sanki tüm Türkiye'de yaşanıyor gibi aktarıldığını ifade eden Özaslan, "Maalesef uluslararası medyada yayınlanan şiddete dayalı görüntüler tercih sıkıntılarına neden oldu. Bu olayları alış ve işleyiş şekli belirli bir süzgeçten geçmeden oldukça taraflı yayınlardı." dedi.

Antalya Belek Gloria Verde Resort'ta turzimle ilgili sorunların konuşulduğu toplantı yapıldı. Toplantıya Özaslan'ın yanısıra, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Avrupa'da 8 bin seyahat acentesinden oluşan Quality Travel Aliance ve RTK Grubu'nun Başkanı Thomas Bösl, Özaltın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özaltın ve TUI Holding Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner katıldı.

Toplantıda özellikle Gezi Parkı olaylarının turizm sektörüne yansımaları konuşuldu. Bunun yanında Türkiye turizminin ve ürünlerinin Avrupa ve diğer bölgelerdeki durumu da ele alındı.

2008'deki Küresel krizin turizm sektörünü fazla etkilemediğini söyleyen Müsteşar Özaslan, Türkiye'nin bu süreçte başarı olduğunu dile getirdi. "Son bir aylık dönemde yaşanılan olayların belki de cumhuriyet tarihimizde hiç yaşamadığımız şekilde gündemi işgal etti." diyen Özaslan, bu karmaşa döneminde turistlerin yoğun olarak geldiği ülkeleri ziyaret ettiklerini bildirdi.

Yaklaşık 5 milyon Almanya, 3,5 milyon Rusya ve 2,5 milyon İngiltere'den turistlerin daha yoğun geldiğini, buraları ziyaret ettiklerini ve orada tur operatörleri ile görüştüklerini kaydeden Özaslan, şunları söyledi: "Zamanlama çok iyi, 8 Haziran'da olayların ayyuka çıktığı dönemde, Rusya doğrudan kendilerinin bilgiye ihtiyaç olduğunu söyledi ve durumu anlattık. Rusya'da tur operatörleri, turizm bakanlığı kendi web sitelerinden görüşleri olumlu bir biçimde duyurular yaptı. Eskiden gardını alarak başka pazarlara yönlendirmeler yapılabiliyordu, ancak Türkiye artık göz ardı edilemez, yadsınamaz.
 
Erken rezervasyonda Rusya'da beklenilenin üzerinde bir gelişme yaşandı. Almanya ve İngiltere'de de mevcut rezervasyonlar iptal olmadı ama yılın ikinci yarısı için tatil kararı vermemiş olanların kafalarında soru işaretleri oluştuğunu tespit ettik. Tur operatörleri, seyahat acenteleri yakın gelecekte Türkiye için olumlu senaryo çiziyor."
 
Gezi olaylarının olumsuz etkilerinin özellikle İstanbul'da yaşandığını ifade eden Özaslan, otellerde rezervasyonların iptal edildiğini ve doluluk oranının azaldığını söyledi. Özaslan, planlanan 42 uluslararası kongreden 3 kongrenin iptal edildiğini kaydetti. İptal edilen bu organizasyonlarda yaklaşık 3 bin 500 katılımcının beklendiğini dile getiren Özaslan, "Kurvaziyerle ilgili İstanbul'a yanaşmalarda azalma oldu.
 
Örneğin geçen yıl 31 Mayıs-18 Haziran tarihleri arasında İstanbul'a 28 kurvaziyer, 46 bin yolcu ile İstanbul'a yanaşmışken, bu yıl aynı dönemde 20 kurvaziyer yanaşmış, 26 bin yolcu ile. Yani Gezi Parkı olaylarının kurvaziyer, kongre turizmi ve şehir turizminde maalesef olumsuz etkilerini gördük." dedi.
 
Turizm sektöründe 2013 yılını Mayıs sonu ve sonraki dönem olmak üzere ikiye ayıran Özaslan, hazirana kadar dünyanın her noktasına çok iyi satışlar yapıldığını ve geçen yıla göre yüzde 18'lik bir artışın olduğunu kaydetti.
 
Mayıs sonu itibariyle İstanbul'da yüzde 21 artış yaşandığını, Antalya, Muğla ve İzmir'e gelen turist sayılarında da çok ciddi artışlar olduğunu kaydeden Özaslan, mayıs ayı sonunda başlayan Gezi Parkı olaylarının kıyı turizmine çok fazla olumsuz etkisinin yansımadığını ifade etti.
 
TÜROFED Başkanı Osman Ayık da 2013'ün başarılı başladığını açıkladı. Yapılan toplam satışların yüzde 60'ının erken rezervasyonla elde edildiğini söyleyen Ayık, şöyle devam etti: "İstanbul'un şöyle bir özelliği var; İstanbul'a seyahat eden müşteri profili çok farklıdır. Çok hızlı hareket edebilen bir müşteri profili var İstanbul'da. İstanbul'a paket tur organizasyonuyla gelen müşteri de vardır, müşterilerin büyük bir bölümünü bireysel seyahat eden insanlardır. Bu nedenle İstanbul'da çok hızlı geri dönüşler olabilir.
 
Dönemsel kayıp yaşanabilir ama bu hızlı bir şekilde de geri döner. İstanbul bütün her şeye rağmen haziranda artıda. Kıyılarda belirgin bir iptal yaşamadık fakat olayların hızlı cereyan ettiği dönemde rezervasyon akışında bir durgunluk yaşadık. Elimizde zaten yüzde 60 düzeyinde erken rezervasyon satışı vardı. Yüzde 40'lık sıcak satışlarda bir yavaşlama oldu. Bunun da önümüzde dönem toparlayacağını tahmin ediyoruz."

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.