Türkiye tüm ülkeler içinde en çabuk toparlanacak destinasyon

Seyahat endüstrisi dün 10. Resort Kongresi’nde yüksek katılım ile, hiç bir teknik aksama olmadan online ortamda çok başarılı bir şekilde buluştu. 10. Resort Kongresi’nin öncesinde ve sonrasında da bizzat oradaydım.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 27/11/2020 11:26
Türkiye tüm ülkeler içinde en çabuk toparlanacak destinasyon

Etrafıma baktım:

Bütün başarı bana göre Dr. Erkan Yağcı ve ekinin: Çünkü Erkan kardeşimiz dünyanın en değişik noktalarından, en önemli turizmcileri hiç bir teknik ve sunum hatası olmadan bir araya getirmeyi başardı. Son günlerde neredeyse hiç uyumadan; çalışarak, konuşmacıları ve teknik donanımı ve yayın akımını devamlı bizzat kontrol ederek binlerce sektör temsilcisini ve çalışanını son derece başarılı bir şekilde çevrimiçi bir yeni ortamda buluşturdu. Kendisini buradan kutlarım.

Bildiğiniz üzere insanlık olarak halen en kritik günlerin halen ortasındayız. Moraller bozuk, hatta tüm dünyada korku hakim: 2019 yılının verdiği zarar ruhumuzda derin bir travma izi bırakırken, cebimizdeki cansız cüzdanın son papellerini de boşalttı.

Nakit parası olan günün tek gerçek kralı:

Milyar dolar cirolar döndüren şirketler şu an küçük meblağları bile ödemede zorlanıyorlar.

Ancak 2021 sezonu için umutlar ve beklentiler artıyor:

Dünya turizmcileri 2021 yılının göstereceği performans konusunda çok farklı beklentiler içinde olsa da, tüm dünyada turizm için olumlu sinyaller artıyor: Borsa’da bu beklentileri sergilediği hisse senedi fiyatlarındaki artışlar ile destekliyor.

Ülkemizde de 2021 yılını çok farklı yorumlayan meslektaşlarımız var

Ancak kim ne derse desin, bana göre gelecek yılın-bu son günlerini yaşadığımız - uğursuz 2020’den daha iyi olacağı kesin.

Türkiye tüm ülkeler arasında en çabuk toparlanacak destinasyon

Sektörümüzün birçok ülkedeki rakiplerine göre olan artılarının yanında ülke olarak eksilerimiz bile 2021 yılı için olumlu bir pazar beklentisini güçlendiriyor.

Önce sizleri kızdırmadan eksiklerimizin niye bu beklentiyi güçlendirdiğini hemen açıklayayım. 

Bir kere dünyadan kopuğuz, neredeyse başka bir plakete taşındık: hiç bir ülke ile sıcak ilişkimiz kalmadı.

Durum böyle olunca son on yılda genelde fazla sorgulamayan kültür merakı düşük, apolitik bir turist kitlesini ülkemize kilitledik. Bu turist kitlesi ürün ve fiyat odaklı seyahat ve hareket eden, pazarlama tekliflerini içselleştirmiş, dolayısı ile ulaşılması kolay, biraz kaderci, sorunsuz ve rahat bir tüketici kitlesini oluşturuyor. Şimdi uluslararası piyasalarda bu müşteri profili (aşı sonrası) muhteşem bir turizm hareketliliği yaratacak; olağanüstü yeni ve klasik pazarlama ve satış teklifleri buketi ile yeniden uçaklara bindirilecek.

Buna karşılık soru soranlar, bilmek, anlamak, öğrenmek isteyen tüketici kitleleri ülkemize oldukça mesafeli yaklaşıyorlardı ve zaten otellerimize de çok az sayıda geldikleri  için bu segmentte diğer ülkelere nazaran Korona krizinde  kaybımız yok denecek kadar az.

Sektör olarak güçlü artılarımız zaten ortada:

* Hiç bir ülkede olmayan öz verili, mütevazi, fedakâr ve çalışkan turizm emekçilerimiz.

* Güçlü ve vizyoner otelcilik sektörümüz.

* Yeni normalde şart olacak sağlık, zindelik, fitness ve healtyhotelfood konularında dünyanın en donanımlı işletmelerimiz.

* Çalışan, koşturan sektör yöneticilerinin ve temsilcilerinin yoğunluğu.

* Avrupalı meslektaşlarımızın 3 haftada verdiği kararı bizim 3 dakikada alma yetimiz.

* Her anlamda esneklik becerimiz.

* Günün şartlarına uyum konusunda genetik bir yeteneğe sahip oluşumuz.

* Uluslarası piyasaları ateşleyen Türk kökenli tur operatörlerimiz.

*  Kendi uçak şirketlerimiz ve filolarımız - dünyanın en iyi deneyimli uzman havacılık personelimiz.

* Maritim sektörümüzün pazarlama ağı ve piyasalardaki saygınlığı.

*Dünyanın en güçlü, çok dilli, kokartlı ve deneyimli rehber ordumuz.

* Güçlü ve tesirli hava limanı işletmecilerimiz.

* Hastanelerimiz ve cansiparane sağlık çalışanlarımız.

* Bitmez, tükenmez misafirperver insanlarımız.

*  Çocuğa sevgi, yaşlıya saygı gösteren ananevi Anadolu kültürümüz.

* Kadim Anadolu topraklarındaki antik merkezler ve özgün noktalara ulaşımı kolaylaştırmış olmamız ve detay pazar ve sektör bilgisine sahip Turizm Bakanlığımız gibi bizi çok güçlü kılan mevcut durumumuz 2021 turizm piyasalarındaki ilk satışlarda bizleri rakiplerimize göre bir kaç adım daha öne koyuyor.

2021 Nisan ayından itibaren - yeniden ayağa kalkma ve toparlanma sürecinde şimdiden akıllı siyasi ve sektörel söylem ve uygulamalara ihtiyacımız ivedidir.

Yeni normalde sağlıklı ortamlarda huzur ve dinlence arayan yorgun ve saygın tüketici kitlelerinden ne kadar daha fazla pay alabilirsek, o kadar sektörümüzün teni normale geçişinde sağlam raylar döşemiş olacağız.

Özellikle -artık nefes alamaz duruma gelmiş - uluslararası çapta iş yapan seyahat acentalarımızın, tur operatörlerinizin, hava yollarımızın 2021’de yeniden ayağa kalkmasını ve atağa geçmesini sağlayacak tüm alt yapıyı ve bütçeyi hazır tutmalıyız.

Türkiye’mizin gerçek ve yaşanmış sahici yeni hikayelere ihtiyacı var

50 yıldır yurt dışında yaşayan bir Türk olarak son bir aydır yaladığım bana  ayrı bir mutluluk ve huzur veriyor: Anadolu’daki yoksulluktan dolayı vasıfsız misafir işçi olarak Almanya’da çalışan  ailesinin yanına göç eden ve şimdi tüm dünyada gerçek aşının mucidi olarak göklere çıkarılan Prof. Dr. Uğur Şahin ile ilgili son aylarda 5 kıtada gerçekleşen çok yoğun bildiri ve haberler, halen bazılarının Türklere  karşı kısmen beyninde takılı kalan ‘Midnight Express Sendromu’nu ve Papa suikastçısı Ali Ağca’nın yarattığı ‘karanlık ve komplocu kareleri’ koparıp atmıştır. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.