Türkiye Rusya'ya ne kadar turist gönderdi?
Koronavirüs yüzünden uluslararası yolcu trafiği rekor düzeyde düşerken, buna rağmen bu yılın ik 6 aylık döneminde Rusya’ya giriş yapan Türk vatandaşlarının sayısının 80 bini geçtiği açıklandı.
Bunlardan sadece 7 bin 300’ü "Turistik amaçlı" giriş yaptı. Rusya’ya gelen Türk sayısındaki artışın, ağırlıklı olarak inşaat işçilerinden ve Rusya’da çalışıp yaşamakta olanların gidiş gelişlerinden kaynaklandığı sanılıyor.
Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR tarafından yayınlanan verilere göre, turizm amaçlı olarak Rusya'yı ziyaret eden yabancı ülke vatandaşlarının sayısı 2021'in ilk yarısında pandemi öncesi aynı döneme göre 30 kattan fazla azaldı.
Rusya’ya ilk altı ayda girenlerin toplam sayısı ise 5 milyon oldu
FSB Sınır Güvenliği Servisi verilerine atıfta bulunulan açıklamada, toplamda 64 bin yabancı turist bu dönemde Rusya'yı ziyaret ederken, 2019'un ilk yarısında turistik ziyaret sayısı yaklaşık 2 milyondu.
İş ve ailevi nedenler ile turizm dahil, yurt dışından Rusya’ya ilk altı ayda girenlerin toplam sayısı ise 5 milyon oldu. 2019’un ilk yarısında bu sayı 15 milyondu.
BDT harici ülkelerde Türk vatandaşları 80 binle ilk sırada
Türkrus'ta yer alan habere göre açıklamada, "Gelen yabancıların çoğu (4,2 milyon) BDT ülkelerinin vatandaşları. BDT harici ülkelerde Türk vatandaşları 80 binle ilk sırada. Daha sonra Filipinler (63 bin 200), Çin (63 bin), Almanya (30 bin 500 bin), Hindistan (26 bin900) sıralanıyor.
Bu dönemde en çok turistik amaçlı ziyaretçi yollayan ülke ise, 20 bin 500 kişi ile Küba oldu. Turizm uzmanları bu sayının yüksek oluşunun ya uçuş izni olduğu içinRusya’nın transit ülke olmasından ya da Rusya’da okuyan Kübalı öğrencilerin de hesaba katılmasından kaynaklandığını düşünüyor.
Turist akışı açısından ikinci sırayı, BAE aldı
Turist akışı açısından ikinci sırayı, 2019'un aynı döneminden (2.9 bin kişi) üç kat daha fazla ziyaretçi yollayan Birleşik Arap Emrilikleri (8.8 bin kişi) aldı.
Uzmanlar bu durumı, “Arap devletlerinin vatandaşları, memleketlerinde havanın çok sıcak olduğu yaz aylarında seyahat etmeyi tercih ediyor. Genellikle Avrupa'ya gidiyorlardı ama Kovid yüzünden Avrupa kitle turizmine kapalı olduğu için BAE'den birçok turist Rusya'ya ilgi gösterdi. Ayrıca komşu Katar'dan gelen turist sayısı da dört katına çıktı” diye açıkladı.
Turistik ziyarette üçüncü sırada 7 bin 300 kişi ile Türkiye var
Dördüncü Almanya (6,7 bin), beşinci Sırbistan (3,2 bin turist). Pandemi öncesinde Rusya'ya giren turist sayısında lider konumda olan Çin'den gelen turist akışı, 2019'un ilk yarısında 592 bin iken 2021'de 25 kişiye (yirmi beş) geriledi.
Rusya'da kaç Türk vatandaşı var?
Başkent Moskova’da şu an 789 bin yabancı ülke vatandaşının yaşadığı, bir yıl önce ise, bu rakamın 1 milyonu geçtiği bildirildi. Rusya İçişleri Bakanlığı Göç Dairesi Başkanı Dmitri Sergiyenko çoğuluğu Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan vatandaşlarının oluşturduğunu söyledi.
RIA'nın aktardığına göre Sergiyenko, Moskova'da Güvenlik, Göç Politikası ve Etnik İlişkiler Komisyonu toplantısında yaptığı açıklamada, "Moskova'daki yabancı ülke vatandaşlarının sayısı bir yıl öncesine kıyasla yüzde 21 oranında azalarak 789 bine düştü. Geçen yılın aynı döneminde bir milyondan fazla yabancı yaşıyordu” dedi.
Bu kişilerin yüzde 93’ünün, vize gerektirmeyen BDT ülkelerinden gelenler olduğu bildirildi. Buna göre yabancıların yüzde 30’u Kırgızistan, yüzde 27’si Özbekistan ve yüze 20’si Tacikistan’dan gelenler.
Rusya'ya vize ile gelen yabancılar arasında, Türk vatandaşları ilk üçte
Rakamlar açıklanmamakla birlikte, bu kişilerin yüzde 13’ünün Çin, yaklaşık yüzde 10’arlık bölümünün ise Türkiye ve Vietnam’dan gelenler olduğu bildirildi. Bu durumda Rusya Federasyonu’a geçen yıl vize ile giriş yapan Türk vatandaşlarının sayısı “70 bine yakın” olarak hesaplanıyor.
Haberde tam bir netlik olmasa da, bunun hem Rusya’da daimi olarak çalışarak yaşayanları, hem de turistik vizeyle geçici ziyarette bulunanları kapsayan bir rakam olduğu tahmin ediliyor. Daha önce medyaya yansıyan bilgilerde Rusya’da yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı “40 bin civarında” olarak tahmin edilmişti.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: