Türkiye'nin kıymetini bilmediği pazar

Bu hafta sonu TÜROFED ve TÜRSAB işbirliği ile İstanbul’da, Almanya’nın meşhur Turizm Ekonomisi Dergisi FVW ‘nin Worlshop’u gerçekleşecek.  

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 28/08/2018 10:10
Türkiye'nin kıymetini bilmediği pazar

Alman turizmi ile ilgili ülkemizde çok yanlış bilgiler ve rakamlar dolaşıyor. Bu konuda yeni ve taze bir özetleme yapayım istedim:

Son yıllarda yaşanan çok yönlü krizler, dünyadaki gerginlikler, siyasi kıtasal itiş kalkışlar, Alman turizmini ve tur operatörü satışlarını beklendiği gibi etkilemedi. Bilakis 2018 satışlarının çok yüksek çıkacağını tahmin ediliyor.

Alman turizm sektöründe moraller iyi, satışlar iyi, cirolar iyi, kötü olan tek şey ağır ve karmakarışık yeni AB seyahat yasaları. Önceden tamamen serbest bırakılan değişik tedarikçi ürünlerinden oluşan paketleme ve satış modelleri, şimdi karmakarışık kurallara bağlı..

Gelecek korkusu ve mülteci krizi Alman toplumu temelden gerdi

Ülkeye yerleşen 1 milyon mülteci, Almanya’da savaş sonrası oluşan düzeni bozmasa da, iyice bir çalkaladı. Çok daha radikal yeni partilerin ve grupların oluşmasını beraberinde getirdi. Almanlar'ın kafası karışmıştı. Ancak korkulan olmadı ve işsizlik artmadı. Hatta birçok eyalette azaldı.

Şimdi korkular aşıldı, ekonomi zaten yıllardır zirvede. Bazı protesto yürüyüşleri ve dün Dresden’deki olay gibi ürkütücü sahneler yaşansa da, turizm hareketliliği hem iç, hem de dış turizmde ciddi artışlar sergilimeye devam ediyor.

Tahminlerde çok kişi yanıldı

Hem Almanya’dan dünyaya turistik satışları zirve yaparken, aynı anda Almanya’yada turist akını başladı. Alman otelciler 2018 yılında 90 milyon gecelemeyi sadece Almanya'ya ziyarete gelen yabancılardan bekliyorlar.

Ülkeye gelen yabancı turistlerin 42 Milyar Euro harcamaları hesaplanıyor. Alman turizminde istihdam da arttı. Hemen her işletme, çalışan arıyor. Alman Turizm sektörü bu yıl yakaladığı ciddi artışlar ile 3 milyon kişiyi turizm sektöründe çalıştırır hale geldi.

Alman tur operatörlerinin hedef cirosu

Alman tur operatörleri 35 Milyar Euro ciro hedefliyor. Alman Seyahat acentalar ( Reisebüro) 2018’de  ofis satışı olarak 17 milyar artı 5 Milyar Euro online satışı gerçekleştirecek. Toplam 21 Milyar Avro.

Buna ayrıca 24 milyar uçak, tren ve otellerin müşteriye direk satışı ekleniyor. Buna, 7 Milyar Euro online websitelerinin satışları da eklenecek.

Türkiye’nin aldığı pay sadece 2.7 Milyar Avro

Tur operatörlerinin müşteriye direk, aracısız satışları da eklenince, Almanya’da bu yıl toplamda 66 Milyar Avro'luk seyahat, uçak, otel, tren, kongre satışları gerçekleşecek. Bu rakamdan Türkiye’nin aldığı pay ise, etnik Türk pazarı da dahil sadece 2.7 Milyar Avro.

Bu dev pazardan Türk otelleri 2.2 Milyar Euro, Türk kökenli uçak şirketleri ise, 500 Milyon Euro pay alıyor.

İstanbul’a gelirsek 

Belki yazmasam daha iyi olur. Etnik pazarı çıkarırsak, sadece 50 Milyon Euro’luk bir rakam İstanbul’un hanesinde duruyor. Bu büyük kent için bu çok az. İstanbul ile ilgili önerilerimi FVW çalıştayından sonra yazacağım.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.