Türkiye’nin İngiltere’deki lezzet elçisi: Kazım Akkuş

Efes Restaurant’ı kuran ve Londra’nın en çok tercih edilen lezzet duraklarından biri haline getiren Kazım Akkuş ile İngiltere’de çıktığı başarı yolculuğunda kendisini yalnız bırakmayan ortağı İbrahim Akbaş, zorlukları birlikte göğüslemiş, başarıların mutluluğunu birlikte yaşamışlar.

31/12/2019 23:40
Türkiye’nin İngiltere’deki lezzet elçisi: Kazım Akkuş

Hasan Arslan - Turizm Aktüel

Yıllar önce daha güzel bir yaşam umuduyla yurtdışına açılan Türkler, bulundukları ülkelerde elde ettikleri başarılarla, ülkemizin gururu olmaya devam ediyor. 38 yıl önce Londra’da hizmete giren ve zengin Türk mutfağını İngiltere’de temsil eden  ‘Efes Restaurant’ın  serüveni,  tam bir başarı hikayesi olma özelliği taşıyor. Londra’da en sevilen Türk restaurantlarından biri olan ve İngiltere Parlementosu’nda düzenlenen “Kebap Endüstrisine Emsalsiz Katkı” ödülüne layık görülen Efes Restaurant’ın yeni şubesi  “Efes Commercial Road” da, yoluna başarıyla devam ediyor.

Efes Restaurant’ı kuran ve Londra’nın en çok tercih edilen lezzet duraklarından biri haline getiren isim ise, Kazım Akkuş’tan başkası değil. İngiltere’de çıktığı başarı yolculuğunda kendisini yalnız bırakmayan ortağı İbrahim Akbaş’la birlikte zorlukları birlikte göğüslemiş, başarıların mutluluğunu birlikte yaşamışlar. Sonunda da çabalarının karşılığını almışlar ve binbir emek ve zorlukla kurdukları Efes Restaurant’ı markla haline getirmeyi başarmışlar.

Ortağı, can yoldaşı İbrahim Akbaş’ın vefatının  ardından yoluna yeni ortağı iş adamı İbrahim Uzun ile birlikte devan eden Kazım Akkuş, yeni başarılara imza atmaya, Türkiye’nin İngiltere’deki gururu olmaya devam ediyor. Londra şehir merkezindeki ‘Efes 2 Restaurant, Great Portland Street’in yanı sıra,  Doğu Londra’da hizmete giren “Efes Commercial Road” da kısa sürede, aralarında İngilizler’in, İngiltere’de  yaşayan Türkler’in, Arap ve Rumlar’ın da bulunduğu farklı kültürlerce iyi bilinen birer marka haline geldi. Tabii bu başarıda, Kıbrıs Türkleri’nin de ayrı bir yeri bulunuyor.

Londra’nın lezzet durağı Efes Restaurant

Efes Commercial Road’ın resmi açılışına, Türk iş adamları yoğun ilgi gösterdi. Açılış kurdelasını ise, Türkiye’nin Londra Konsolosu Fatih Topçu ve Konsolosluk Mali İşler Sorumlusu Faruk Boztepe, birlikte kesti.  Enfield Belediye Meclis Üyesi Ahmet Karahasan’ın da yer aldığı davetin konukları arasında,  İngiltere’nin uluslararası tekstilcilerinden Select Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, ağabeyi Hasan Mahiroğlu, Bi City Tekstil’in sahibi Mehmet Sar, Londra’nın ünlü Türk emlak yatırımcısı Kerem Yavuz, işadamı Ali Köroğlu,  Alpacino Cash and Carry’nin sahibi Erol Gülşen, Özdiller Toptancı ve Süpermarketler zinciri yöneticisi  Cabbar Temmur, Nazar Süpermarket sahibi Mustafa Has, Moss Kuaför Salonu sahibi Biral Alagöz, emlak ve bina kiralama işleri yöneticisi Hasan Şahin ve Elvan Baransel de yer aldı.

İngilizler’in, Türk yemeklerini lezzetli bulduğunu ve birbirlerine önerdiklerini belirten Türkiye’nin Londra Konsolosu Fatih Topçu, krize rağmen Londra’da Türk mutfağının yükselişe geçtiğini ifade etti. Restoran yöneticileri Kazım Akkuş, İbrahim Uzun ve Sanjeen Chawla de, 38 yıllık Efes deneyimiyle büyük bir müşteri potansiyeli yakaladıklarını  ve hedeflerinin bu potansiyeli daha da artırmak olduğunu vurguladılar.

Efes 2 Restaurant’a “Kebap Endüstrisine Emsalsiz Katkı” Ödülü

İngiltere’deki başarısını ödüllerle de perçinleyen Efes 2 Restaurant, İngiltere Parlementosu’nda düzenlenen “Birinci Britanya Kebab Ödülleri"  töreninde, gecenin en prestijli ödülünün sahibi oldu. Muhafazakar Partili milletvekilli Nadhim Zahawi’nin ev sahipliğinde yapılan törende, gecenin en prestijli ödülü olan  "Kebap Endüstrisine Emsalsiz Katkı " ödülüne, EFES 2 restoranı layık görüldü. Efes  2 restoranın sahibi Bolulu şef Kazım Akkuş ve ortağı  İbrahim Uzun,  ödüllerini Nadhim Zahawi'den aldı.

Ünlü Türk şeflerinin çıktığı Bolu’nun Sazak Şeyhler Köyü’nden olan Akkuş, 1972 yılında İngiltere’ye geldi. 1974 yılında da kendisi gibi iyi bir şef olan arkadaşı İbrahim Akbaş  ile  birlikte Londra’nın merkezinde Efes 1’i açtı. Daha sonra yine merkezde Efes 2’yi açan Kazım Akkuş, başta BBC ve ITV gibi yayın kurumları olmak üzere, Westminster Belediyesi ve İngiltere polis teşkilatı Scotland Yard gibi birçok kurumdan 10’a yakın ödül aldı.

İngiltere'ye yıllık katkısı 2 Milyar Sterlin

Akkuş, 40 yıldır Türk mutfağını  en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını belirterek,  “Efes 2, Londra'da artık bir marka haline geldi. Bunun takdir edilerek ödüle layık görülmesi beni çok mutlu etti" dedi. Ödül töreninde, 50’ye yakın İngiliz  milletvekili de hazır bulundu. Muhafazakar Parti milletvekili Zahawi, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, kebap endüstrisinin İngiltere'ye yıllık katkısının 2 Milyar Sterlin olduğunu ve İngiltere genelinde 17 bin kebap dükkanı bulunduğunu söyledi.

Britanya Kebap Ödülleri için, başta  milletvekilleri ve Lordlar Kamarası üyeleri olmak üzere çok sayıda kişi aday gösterdi. Ödül alanlar,  sektör temsilcileri ve halk oylamaları neticesinde belirlendi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.