Türkiye geceleme sayısında İspanya'yı geçti

İspanya Merkez Bankası'nın raporunda, ülkede uluslararası turizm akışlarının iyileştiği ancak gecelemelerde Türkiye başta rakiplerin gerisinde kalındığı vurgulandı.

27/01/2023 14:32
Türkiye geceleme sayısında İspanya'yı geçti

İspanya Merkez Bankası’nın 12 Ocak’ta yayınladığı Pandemi sonrası İspanya’da uluslararası turizmin toparlanması raporunda, uluslararası turizm akışlarının iyileştiği ancak gecelemelerde Türkiye başta rakiplerin gerisinde kalındığı vurgulandı.

2022’nin 9 ayında İspanya’da uluslararası turizmin pandemi öncesi seviyelere doğru toparlanmayı sürdürdüğünü aktaran raporda, “Ancak toparlanma henüz tamamlanmadı, salgının ardından turist akışlarının bileşiminde belirli değişiklikler oldu.

Bu da, ülkenin daha yüksek harcama gücüne sahip turistleri çekme kabiliyetinde potansiyel olarak iyileşmelere işaret ediyor. Aynı zamanda bu artan doluluklarla da (yüksek kaliteli otel konaklaması) destekleniyor" denildi.

Türkiye vurgusu

Turizmdatabank'ta yer alan habere göre raporda, “Bazı önemli rakip destinasyonlar, turistin geceleme sayısı açısından İspanya’yı geride bıraktı. 2022’nin üçüncü çeyreği ile pandeminin ardından çok güçlü bir şekilde toparlanan Türkiye örnektir" vurgusu yapıldı.

Turistin otel gecemelerinde 2019’a göre değişim

İspanya’nın iki ana pazarı olan Birleşik Krallık ve Almanya henüz tam olarak toparlanamazken, 2019’a göre %14 ve %8 geride kaldı. Türkiye ise 2019’u önemli oranda geçti.

Ürünlere göre talep

Ülke, iş turizminde, tatil ve eğlence turizmine göre biraz daha ileri bir toparlanma gösterdi. Rapor bunu, “Turizm, pandeminin ardından iş seyahatlerine yönelik bastırılmış taleple ilişkili geçici faktörlere borçlu olabilir. Bu nedenle, orta vadeli dengeyi belirlemek için henüz çok erken” şeklinde vurguladı.

İspanya’daki hava taşımacılığının üstünlüğü (toplamın %80’ine yakını), pandeminin zirvesinde çıktı. Paket tur pazarı 2022 3. Çeyrek’te %26,4 ile daha yavaş toparlandı ve 2019 3. Çeyrek seviyelerine göre %16,4 daha düşük. Paket turlar özellikle İngiliz ve Alman turistler arasında popüler.

Konaklama tercihleri

Otel konaklamaları, otel dışı konaklamalardan çok daha fazla gelişti. Kendi, kiralık veya yakın evlerinde kalan turistlerin gelişleri pandemi öncesi rakamların %14 ila %27 altında kaldı. Otellerde konaklayan turistlerin gelişleri 2019 seviyesinin sadece %4,6 altında kaldı.

2022’de kaliteli otellerde toparlanmanın daha belirgin olduğunu söyleyen rapor, 2022’nin üçüncü çeyreğinde beş yıldızlı otellerde gecelemelerin pandemi öncesi seviyelerin biraz üzerinde, dört yıldızlıda neredeyse aynı düzeyde, alt kategori otellerde %12,9 daha düşük olduğunu vurguladı.

5 yıldızlılardaki bu artış, turizm hizmetlerinin kalitesindeki iyileştirmeler nedeniyle daha yüksek satın alma gücü olan turistleri çekme becerisi ile açıklandı.

Turizm harcamaları

2022’nin 3. çeyreğinde İspanya’da yanacıları nominal turizm harcamalarının 2019 rakamlarına yakleştığını belirten rapor, bunu enflasyondaki artıştan kaynaklandığını söyledi. Sonuç olarak, 2022 3. Çeyrek’te ulaşım hariç gerçek harcamalar, pandemi öncesi rakamların %9,8 altında kaldı.

Gelen turist girişlerinin canlanmasından kaynaklı olarak Fransa ve İtalya gibi bazı pazarlar 2019’da toplam harcamayı aşarken, buna karşılık, İngiliz ve İskandinav turistlerin toplam harcamaları, daha yavaş bir toparlanma nedeniyle hala 2019 seviyelerinin altında.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.