Türkiye'den AB'yi yumuşatan hamle

AB ülkeleri, sınırlarını turizm amaçlı açmaya hazırlanırken hangi ülke vatandaşlarını kabul edeceğine dair bir de taslak oluşturdu. Taslakta Türkiye de yer aldı. Türkiye’nin havalimanında test hamlesi ile taslağa girdiği tahmin ediliyor.

27/06/2020 16:46
Türkiye'den AB'yi yumuşatan hamle

Dünya Gazetesi’nden Selenay Yağcı’nın haberine göre, Sınırlarını turizm amaçlı ziyaretçilere açmaya hazırlanan Avrupa Birliği (AB) taslak metnine Türkiye’yi de aldı. Turizmciler ise Türk turiste kapılarını açmakla, turist yollamanın aynı olmadığını savunuyor.

Öte yandan Türkiye’nin havalimanında test hamlesi ile taslağa girmiş olabileceği de belirtiliyor. Türkiye- Almanya JetCo turizm grubu yöneticisi Mücella Kantaroğlu, Türkiye’den turist kabul etmekle seyahat uyarılarını kaldırmanın aynı şey olmadığını kaydederek, “Almanya örneğinde olduğu gibi. Almanya Türkiye’den gelen turistleri kabul edecek. Ancak seyahat uyarısı 31 Ağustos’a kadar devam ediyor. 48 saatten önce yapılmış testle ülkeye girebiliyorsunuz. Ancak seyahat uyarıları Almanlarda yasak olarak algılanıyor” dedi. Kantaroğlu, Almanya’nın ikna edilmesi ile diğer AB ülkelerinin de ikna edilebileceğini ifade etti. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise “Türkiye taslak listede ama tarih belli değil. Önümüzdeki hafta kesin listenin açıklanması bekleniyor. Bu meselede en önemlisi karantina uygulanmasının olup olmaması. Bizi de tartışıyorlar. Biz ‘havalimanında PCR testi yapalım’ dedik. Bu olumlu etki yaratmış olabilir. Turiste kapıyı açması bundan sonraki adımda turistlerin gelmesinin de önünü açar. Geçiş döneminde PCR testi işe yarayacak” diye konuştu.

Kriterler belli değil

Euronews’in haberine göre tartışmalı listenin çarşamba günü resmi olarak yayınlanması bekleniyor. Listenin son halindeki ülkelerin vatandaşları 1 Temmuz’dan itibaren birlik sınırlarına turizm amaçlı giriş yapabilecek. Diplomatik kaynaklar, hangi kriterlere göre listelerin hazırlanacağı yönünde ülkeler arasında anlaşmazlık olduğunu ifade etti. Bazı üye ülkeler paylaşılan COVID-19 verilerinin güvenilirliğini sorgularken, Avrupa Birliği Hastalıklarla Mücadele Merkezi’nden (ECDC) bu konuda bir rapor hazırlaması istendi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.