Türkiye'deki turizm çalışanları Avrupa şampiyonu oldu

Türkiye’de turizm rekorlarının asıl sahibi olan turizm çalışanları, Avrupa’da en yüksek çalışma saatlerine sahip. 2023 verilerine göre Türkiye’deki işçiler Avrupa ortalamasında 14 saat fazla çalışıyor.

07/05/2024 14:44
Türkiye'deki turizm çalışanları Avrupa şampiyonu oldu

Turizmdatabank’ın Eurostat ve TÜİK verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2023 yılında Haftalık Çalışma Saatine göre Türkiye turizm (Konaklama ve yiyecek) işçileri haftada ortalama 49 saat ile lider konumda iken, Avrupa ortalaması 35 saat dolayında.

Türkiye’nin turizmde asıl rekabet gücü unsurlarında olan ve turizm rekorlarının asıl sahibi konumundaki turizm çalışanları, haftalık olarak, Avrupa turizm işçileri ortalamasından 14 saat fazla çalışıyor.

Türk işçiler; Yunanistan’dan 6 saat, Fransa’dan 12,1 saat, İspanya’dan 12,4 saat ve İtalya’dan 13,2 saat fazla çalışıyor. Türkiye turizm işçileri, TÜİK verilerine göre, Türkiye’de en fazla çalışamaya rağmen Türkiye’de en az kazanan sektörde bulunuyor.

TÜİK de doğruluyor

TÜİK’in açıkladığı 2022 yılı İşgücü Maliyeti İstatistiklerine göre, en yüksek aylık brüt kazanç 25,7 Bin TL ile Finans ve sigorta alanında olurken turizmin büyük kısmı olan konaklama ve yiyecek alanında 6,4 Bin TL açıklandı.

Öte yandan haftalık çalışma süresi olarak konaklama ve yiyecek alanı 48,6 saatle en uzun süreye sahipken, Türkiye ortalaması da 43,9 saat gerçekleşti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.