Türkiye'de ve Avrupa'da sahiller ucuzladı...

Tatilde sonbahar fırsatı. Otel fiyatları Ekim ayında Türkiye ve Avrupa genelinde bir önceki yıla göre %11 geriledi. Mayorka'da gecelik konaklama fiyatları yılın en düşük seviyesine ulaştı. Otel fiyatları karşılaştırma sitesi trivago.com.tr'nin her ay açıkladığı trivago Otel Fiyat Endeksi (tHPI)'nin Ekim ayı raporunda Balear Adaları'nın yanısıra Kanarya Adaları, Yunanistan ve Türkiye'nin Ege sahilleri de bu sonbahardaki uygun fiyatlı destinasyonlar olarak yer aldı.

31/12/2019 23:40
Türkiye'de ve Avrupa'da sahiller ucuzladı...

Paris, Roma ve İstanbul gibi Avrupa'nın en çok ilgi çeken 50 kentinin incelendiği trivago Otel Fiyat Endeksi (tHPI) Ekim ayı raporu, çift kişilik standart oda fiyatlarının Eylül ayına göre ortalama %2, bir önceki yılın aynı ayına göre de %11 gerileyerek 118 Avro seviyesine düştüğünü gösterdi. Tatilciler için uygun fiyatlı destinasyonlar olarak, Ekim ayında hala güneşli ve sıcak iklime sahip Balear Adaları, Kanarya Adaları, Yunanistan, Malta ve Türkiye'nin Ege Sahilleri önerildi.

Tatil için sonbaharı seçenler avantajlı...

Tatillerini sonbahara bırakan tatilciler, Ekim'de Avrupa'nın bir çok kıyı kentinde ve Türkiye'nin hemen tüm sahillerinde düşen fiyatlardan yararlanma fırsatını yakaladılar. Yaz aylarına göre fiyatlarda büyük düşüşün yaşandığı Avrupa'nın gözde tatil cennetlerinden Kanarya Adaları'nda çift kişilik standart oda fiyatı ortalama 81 Avro'ya, Mayorka'da 84 Avro'ya, Girit'te 85 Avro'ya ve Antalya'da 75 Avro'ya kadar geriledi. Tatilini Yunan Adaları'nda geçirmek isteyenler ise, çift kişilik standart bir oda için gecelik ortalama 118 Avro ödeyecekler.

Kültür turizminde hesaplı destinasyonlar...

Avrupa'nın hemen hemen tüm ülkelerinde tatillerin sona ermesi ile birlikte başlayan durgunluk ve ekonomik krizin de etkisiyle, birçok metropolde gecelik konaklama fiyatlarında bir önceki yıla göre büyük oranda düşüş görüldü. Bu yıl sonbaharda Barselona (125 Avro, -%17), Madrid (113 Avro, -18%), Dublin (101 Avro, -%19), Floransa (128 Avro, -%17) ve Napoli (98 Avro, -%16), bir önceki yıla göre daha hesaplı şehirler olarak belirtildi.

Raporda, sonbaharın vazgeçilmez tatil seçeneklerinden şehir turları için Prag (89 Avro), Budapeşte (83 Avro) ve Valencia (85 Avro) uygun fiyatlı destinasyonlar olarak dikkat çekti. 24 Avrupa ülkesinin karşılaştırıldığı tHPI raporunda, konaklama ücretlerinin bir önceki aya göre %5 gerilediği Türkiye (101 Avro); Avrupa genelinde İspanya (90 Avro), Yunanistan (96 Avro) ve Almanya'dan sonra (99 Avro) en ucuz 10'uncu ülke olarak açıklandı.

İsviçre 156 Avro ile bir ay aradan sonra tekrar en pahalı ülke olarak listenin başında yer alırken, 73 Avro fiyat ortalaması ile Polonya'nın Ekim'de Avrupa'daki en ucuz ülke olduğu belirtildi. Türkiye'de Ekim ayı gecelik konaklama fiyatları ortalaması, 101 avro ile Avrupa ortalamasının 10 Avro altında bulunuyor.

IMF fiyatları arttırdı...

6-7 Ekim 2009 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşen IMF ve Dünya Bankası 2009 Kongresi, İstanbul'da otel fiyatlarının bir önceki aya göre %7 artmasına sebep oldu. Doluluk oranlarının %100'e yaklaştığı İstanbul otellerinde iki kişilik standart bir odanın Ekim ayı fiyatı ortalaması 117 Avro olarak belirtildi.

Sahiller boşalıyor, fiyatlar düşüyor...

Yaz aylarının geride kalması, okul tatilinin bitmesi ve geçen Ramazan Bayramı'nın etkisi ile birlikte, otel fiyatları Türkiye'nin tüm kıyı kesimlerinde belirgin bir düşüş gösterdi. Otel fiyatlarının Türkiye genelinde %5 gerilediğinin belirtildiği raporda Türkiye kıyı otellerinin Eylül ayına göre %13 ucuzladığı da görüldü.

Ortalama 55 avro seviyesine gerileyen fiyatlarla düşüşün en etkili olduğu tatil beldesinin Ekim ayında Marmaris (-%33) olduğu açıklanırken, en az fiyat değişiminin yaşandığı şehirin de Antalya (75 Avro, -%1) olduğu bilirtildi. Listede 170 Avro ile en pahalı belde konumunu koruyan Belek'i 117 Avro fiyat ortalaması ile İstanbul ve 110 Avro ile Ankara izliyor.



Otel fiyatları karşılaştırma sitesi trivagonun Otel Fiyat Endeksi (tHPI), trivago'da en çok talep gören Avrupa şehirlerinin konaklama fiyatlarını yansıtmaktadır. Araştırmada çift kişilik standart odalar kullanılmaktadır. Değerlerin belirlenmesinde, kullanıcılar tarafından yapılan günlük 40.000 otel fiyatları karşılaştırması baz alınmaktadır. Yapılan bu karşılaştırmalar arasından, bir sonraki aya ait karşılaştırmalar kaydedilerek, tHPI'nin açıklandığı aya ait gecelik konalama ücretleri önceden belirlenebilmektedir. trivago Otel Fiyat Endeksi (tHPI), Avrupa online rezervasyon pazarındaki fiyatları yansıtmaktadır. Şehirlerin, bölgelerin ve ülkelerin ortalama gecelik konaklama fiyatlarını 53 farklı online acente ve otel zincirleri etkilemektedir.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.