Türkiye’de bir ilk... Herkes kendi şehrinde bir günlüğüne turist olacak

TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu ile Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte düzenlediği organizasyonda Bursa’nın tarihi ve turistik yerleri gezildi.

22/05/2022 21:21
Türkiye’de bir ilk... Herkes kendi şehrinde bir günlüğüne turist olacak

Ulusal ve yerel medya mensuplarının katıldığı şehir turuna, yaşadığımız şehri ne kadar tanıyoruz sorusuyla yola çıkıldı. Profesyonel rehberler eşliğinde yapılan geziye; Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, Bursa İlk Kültür ve Turizm Müdürü Dr.Kamil Özer, TÜRSAB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Hasan Eker, Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu ve Güney Marmara BTK Genel Sekreteri Gülşen Erice katıldı. Konuklar, kendi kentlerinin turisti gibi ağırlandı ve turizm rotaları gezilip deneyimlendi.

Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu, geziyle ilgili olarak, “Herkes Kendi Şehrinin Bir Günlük Turisti Olsun projesi Türkiye’de ilk bir proje. TÜRSAB olarak projeyi bugün başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Herkes kendi şehrinin turisti olsun mottosuyla çıktığımız bu yolda özellikle kentte yaşayan her meslek grubundan belirli sayıda kitleleri, 10 farklı tur programı 10 farklı grup şeklinde de bundan sonraki süreçte devam ettireceğiz.

Bugün ilk basamağını yapmış olduğumuz programda basın mensuplarıyla birlikte yola çıktık. Sabah UNESCO Tarihi Miras Alanlarımızı ziyaret ettik. Herkes buraları biliyor ama bakmakla görmek farklı şeyler. Biz turizmde algı oluşturmak ve oluşan çevre zararlarını ortadan kaldırmak için turizme yönlendirmek açısından ve kültür turizmine başkent olan Bursa’yı öne çıkartmak açısından bu projeyi gerçekleştiriyoruz“ şeklinde görüşlerini bildirdi.

Bursa, çok büyük bir turizm potansiyeline sahip

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan, “Bursamız turizm açısından çok büyük bir potansiyele sahip. Genelde turizm denilince yurtdışından gelen insanları, ülkenin dört bir yanından gelen insanlarımızı Bursa’da ağırlamak ve Bursa’nın değerleriyle buluşturmak manasında turizmi değerlendiriyoruz. Ancak TÜRSAB bu işin mesleki kuruluşu, sivil toplum örgütü aynı zamanda, yeni bir konsept geliştiriyor.

Gerçekten içinde bulunduğumuz, yaşadığımız şehirleri bazen bütün değerleriyle tanıma imkanına sahip olmuyoruz. Bursa’da da böyle bir eksiklik olduğunu kendileri hissetmişler ve Bursa’da yaşayan insanları Bursa’nın değerleriyle buluşturmayı hedeflemişler. Güzel bir çalışma kendilerini tebrik ediyorum. Bursa turizmine ayrı bir değer ve katkı sağlayacağını düşünüyorum” diyerek gezi hakkında görüşlerini bildirdi.

Bursa turizmde İstanbul'un gölgesinde kaldı 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik de, “Bursa özelinde bugün yapmış olduğumuz hem Bursa Büyükşehir Belediyemiz, hem de TÜRSAB ile birlikte bu etkinlik hakikaten önem arz etmekte. Bizler yıllarca Osmanlı’nın ilk başkenti olmamız sebebiyle dönem dönem yapılan etkinlikler çerçevesinde kendimizi çok fazla ön plana çıkartamayıp genelde hep İstanbul’un gölgesinde kaldık. Ancak şu an Büyükşehir Belediyemiz uhdesince yapılan hem Hanlar Bölgesi hem farklı projelerin hayata geçirilmesiyle inşallah o algıyı kıracağız.

Şunu da ifade etme istiyorum, bizler millet olarak sanki bir Avrupa özentisi var. Zannediyorum kendi insanımız kendi ülkesinin belirli zenginliklerini görmeksizin dışarıya özenmesinin bir anlamı yok. Biz bu algıyı farklı bir boyuta getirme anlamında bugün hayata geçirdiğimiz bu proje ile bugün Bursa’mız bölgesindeki ve İznik’teki bazı değerlerimizi ön plana çıkartmak suretiyle ilk ayağını bugün harekete geçirmiş bulunmaktayız.

Nereler ziyaret edildi?

İnşallah bölgemizin diğer tanıtımlarında da bölgemizin tamamıyla tanıtımını hem Türkiye’mize hem dünyaya tanıtma anlamında sizlerinse üzerinize düşen görevler farklı. Bu anlamda size de çok teşekkür ediyorum. Bizim bile gezerken bazen içeri girmediğimiz noktalar var, bunların hayata geçirilmesi, ön plana çıkartılması bu değerlerin halkımızla birebir yan yana olması gerçekten önemli” şeklinde konuştu.

Heyet sırasıyla, Muradiye Külliyesi / Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi, Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi gezdi. Daha sonra, Umurbey İpek Üretim ve Tasarımı UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Somut Olmayan Miras Uygulama Merkezi Ziyaret edildi.

Organizasyon, 10 ayrı heyetle düzenlenmeye devam edecek 

Öğle yemeği için İznik’e gidildi. Göl Kenarında yenen öğlen yemeğinin ardından İznik Gezisi başladı. Sualtı Bazilikası (Aziz Neophytos) ziyareti sonrası İznik Gölü sahilinde kısa yürüyüşün ardından da Ayasofya Orhan Cami ziyaret edildi. Gezi, İznik’in meşhur Çini Atölyesini de ziyaret ettikten sonra sona erdi.

Bursa’da yapılan ‘Herkes Kendi Şehrinin Bir Günlük Turisti Olsun’ organizasyonu 10 ayrı heyetle düzenlenmeye devam edecek.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.