Türkiye'de Balkan pazarı hep üvey evlat gibi görüldü... Balkanlardan yalnızca soğuk hava gelmiyor, turist de geliyor

AKTOB’un Nirvana Cosmopolitan’da organize ettiği 11. Uluslararası Resort Turizm Kongresi kapsamında “Doğu Avrupa ve Balkan Pazarında Durum” başlığını taşıyan bir panel düzenlendi.

25/11/2021 15:09
Türkiye'de Balkan pazarı hep üvey evlat gibi görüldü...  Balkanlardan yalnızca soğuk hava gelmiyor, turist de geliyor

AKTOB Başkan Yardımcısı Kaan Kavaloğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelin konuşmacıları Akay Travel Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Okudur, Fibula Travel Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Mavisu ve Coral Travel Polonya Genel Müdürü Kaan Ergün oldu.

Ayhan Mavisu’nun açıklamaları şöyle:

“2019 Balkanlarda iyi bir sezon geçirdik. Antalya’ya 100 bin Türkiye’ye ise toplam 130 bin turist getirdik. 2020 için de iyi bir yatırım yaptık. Yüzde 40 rezervasyon artışı da yakalamıştık. Covid gelince çöktük kaldık ve çok büyük sıkıntılar yaşadık. Burada bazı otelci arkadaşlara teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Bütün ödemelerini iade ettiler. Geri kalan bölümü de kendi imkanlarımızla çözdük. Parasını isteyen yolculara parasını iade ettik. Bu noktada otelcilerle biraz da havayolu şirketleri ile sıkıntılarımız oldu. Küçük sıyrıklarla durumu atlattık.

Balkan pazarı Rusya ve Almanya’dan sonra üçüncü derecede önemli bir pazar

Balkan ülkelerini örnek alırsak tüm sınır kapılarını ve giriş kayıtlarına bakarsak 2018’de 3 milyon 877 bin ziyaretçi, 2019’da ise 4 milyon 705 bin Balkanlı Türkiye’yi ziyaret etti. 2020 de ise 1 milyon 820 bine rakam düştü. 2021’de 2 milyon 236 bin kişi ülkemize geldi. Balkan pazarı hep üvey evlat gibi görüldü Türkiye’de. Bu pazara önem verilmedi. Bizim için Balkan pazarı Rusya ve Almanya’dan sonra üçüncü derecede önemli bir Pazar. Dolayısı ile bunun farkında olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Öncelikle Balkanlardan sadece soğuk hava gelmiyor. Tatil için insanlar da geliyor. Almanya ve Rusya’dan sonra Türkiye için üçüncü ana pazar Balkanlardır. Balkan pazarı önem vermemiz geren bir pazardır. Öncelikle otelci arkadaşlar bunun farkına varın. Artık global dünyada her şeyin online olduğu dünyada fiyat farklılıklarının son derece anlamsız olduğunu düşünüyorum. Otelci arkadaşlarımızın bunun da farkında olmalarını istiyoruz.

Bakanlık noktasında eskiden çok kötü durumdaydık ama şimdi daha iyi durumdayız. Bakanlığımızdan Balkanlarla ilgili reklam bütçesinin artırılmasını talep ediyoruz. Klasik reklam mantığı artık geçerli değil. Online ve sosyal medya üzerinden reklamların artırılması gerektiğini düşünüyorum. Balkanlar Türkiye’nin 3. ana pazarı olabilecek potansiyele sahiptir.”

Kaan Ergün’ün açıklamaları şöyle:

“Polonya dediğimiz zaman 38 milyonluk bir ülkeden bahsediyoruz. Ülkeye 1 milyon da Ukraynalı göçmen var. Polonya AB’ye girdikten sonra sürekli ekonomisi gelişen bir ülke oldu. Bu ülkede maalesef charter bazlı seyahat az. Türkiye bu pazarda 2019’a kadar sürekli yükselişteydi. Covid’le birlikte sayılar düştü. 2021 verilerine göre ise 560 bin Polonyalı Türkiye’ye geldi. Bu sene sonunda 600 bin turist bekliyoruz.

Bu rakamların oluşmasında Türkiye’nin hizmet kalitesi ve fiyat dengesinin çok doğru bir yerde olması önemli bir faktör. 2020 yılından itibaren Türkiye’nin başlattığı Güvenli Turizm Sertifikası’nın başarıyla uygulanması ve ikili diplomatik ilişkilerin de faydasını gördük.

Temmuz ayı ile birlikte Türkiye, Polonya’da seyahat kapsamına alındı. Bizler de böyle bir duruma hazırlıklıydık. Coral Travel olarak yüzde 25 olan payımızı yüzde 50’nin üzerine çıkardık. Burada Türkiye’deki otelci dostlarımıza verdikleri destek için teşekkür ediyoruz.

2022 için 2020’nin yüzde 20 üzerinde bir planlama yaptık

2022 için hazırlıklarımız devam ediyor. 2022 için 2020’nin yüzde 20 üzerinde bir planlama yaptık. Dolayısı ile Polonya’dan Türkiye’ye önümüzdeki sene 1 milyonun üzerinde turist gelecektir diye düşünüyoruz.

Turizm Bakanı Ersoy, Varşova’ya geldiği zaman Polonya vatandaşlarının Türkiye’ye kimlik belgeleri ile girebilirse Türkiye’ye gelecek olan turist saısı önemli ölçüde artacaktır. Polonyalı aileler pasaport çıkarmada hassas değiller. Bu nedenle son dakika satışlarını Avrupa’ya kaçırıyoruz. Dolayısı ile bu konunun ele alınmasını istiyoruz.”

Ethem Okudur’un açıklamaları şöyle:

“Baltık pazarını 1996 yılında keşfettim. Bu pazar ile Osmanlı tarihinde çok yakın ilişkilerde olmamışız. Avrupa’daki Türk korkusu bu ülkelerde yokmuş. NATO ülkesi olduktan sonra Türk Hava Kuvvetleri orada 2 yıl görev aldı. Benim ilk gittiğim yıllarda maslahatgüzarlık vardı. Bizler de yaptığımız ticaretle yaklaşık 20 yıldır bu pazarda varız. Bu ülkeler nüfus olarak büyük ülkeler olmasa da Türkiye’ye gelen turist sayısı nüfus sayısına oranlandığı zaman önemli bir noktadadır.

2019’da bu pazardan 400 bine yakın turist aldık. 2020 yılında oradaki vaka sayılarının seyahate imkan vermemesi ile sayılar sıfırlandı. 2021’de de Nisan’da operasyona başladık. Eylül ayına kadar Türkiye dönüşünde PCR negatif olsa da bir hafta evde karantinada kalması gerekiyordu. Buna rağmen Türkiye’ye geldiler.

Bana göre bu pazar Türk dostu bir pazardır. Sadece iyi günde değil kötü günde de geldiler. Bu dost pazar normal şartlar altında 2019 sayılarını aşmak için gayret gösterecektir. Otelciler Türkiye dostu olan bu pazara gerekli önemi göstermiyor. Otellerin sordukları tek şey ‘Ne kadar çek vereceksiniz’ oluyor. Bu da artık canımızı sıkıyor.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.