Türkiye'de 22 otel yeşil sertifika aldı...

Yakın dönemde çevreye duyarlı otellerin tercih edileceğini öngören TUROB, 5. Dünya Su Forumu sırasında başlattığı Yeşil Oteller Projesi'ne, greeninghotels (yeşillenen oteller) projesiyle devam ediyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türkiye'de 22 otel yeşil sertifika aldı...

Denetimleri dünyanın en büyük akreditasyon firmalarından biri olan Bureau Veritas tarafından yapılan projede şu ana kadar Türkiye'de 22 otel bu sertifikayı almaya hak kazandı.

 

Değerlendirmeyi geçen oteller arasında, İstanbul'da Conrad Hodel, Holiday Inn İstanbul City, Polat Hotel, Ramada Plaza İstanbul, Swissotel, Eresin Holets, Mövenpick Holet, Marriot Holet, Antalya'da Susesi Resort SPA Hotel, Bel Conti Resort, Ayvalık'ta Ortunç Club yer alıyor.

 

Yeşillenen oteller kontrol listesinde, ''Aydınlatmalar enerji tasarruflu mu veya dimmerli mi?'', ''Aydınlatma için güneş ışığından faydalanılıyor mu?'', ''Isıtma ve soğutma için otomatik kontrol sistemleri var mı?'', ''Geri dönüşüm kutuları açık alanlarda ve ulaşılabilir durumda mı?'', ''Check-in check out'u elektronik olarak yapma imkanı var mı?'', ''Havlu ve çarşaflar için 'tekrar kullanılacaktır' kartı var mı?'', ''Misafirlerin kısa duşlara teşvik edilmesi için küçük posterler mevcut mu?'', ''Gazeteler her odada degil de lobide veya yemek salonlarında mı ulaşılabilir durumda?'', ''Şampuan ve sabunlar tek kullanımlık şişeler yerine, sabun/şampuan kutularında mı mevcut?'' gibi sorular bulunuyor.

 

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Koordinatörü Levent Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 5. Dünya Su Formu sırasında doğduğunu, bütün dünyada çevre duyarlılığının gelişmesi üzerine projeyi sürekli yapma düşüncesine girdiklerini belirtti.

 

Erdoğan, ''Bir çok tesisimizde zaten altyapılar var. Çünkü Türkiye'de her şeyden önce enerji pahalı. Biz bunlara çeki düzen verdik. Fena sayılmayacak bir şekilde de ilerleme kaydediyoruz'' dedi.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da 3-4 yıldır yürüttüğü ''Yeşil Yıldız'' programı olduğunu anımsatan Erdoğan, ''Şu anda Bakanlıktan yeşil yıldız almış otel sayısı 7-8'i geçmedi. Biz bu projeyi 7-8 aydır yürütüyoruz şu anda sayı 22. Biz her şeyden önce sektörün içinde olduğumuz için buradaki ihtiyaçları, altyapıyı daha iyi biliyoruz. İnsanları fazla bürokrasiye boğmuyoruz'' diye konuştu.

 

-''GERİ DÖNÜŞÜ FEVKALADE GÜZEL''-

 

Erdoğan, bu projeye ilgi gösteren otellerin bağımsız kuruluş olan Bureau Veritas'a gittiğini, onların denetim yaptıklarını söyledi.

 

Şu anda denetimden geçenler de dahil toplamda 40'a yakın müracaat olduğunu ifade eden Erdoğan, buna bir sosyal sorumluluk projesi olarak baktıklarını ve dolayısıyla TUROB üyesi olmayan tesislerin de bu belgeyi aldığını, KKTC'de bile bu konuda seminer verdiklerini belirtti.

 

Levent Erdoğan, ''Avrupa ve Kuzey Avrupa'dan bizim müşterimiz çok. onlar da bu işlere özen göstermeye başladı. Hatta Hollanda Seyahat Acentaları Birliğinin bu yönde almış olduğu bir karar var, bu tür bir sertifikaya sahip olmayan bir tesiste çalışmayacaklarına ilişkin. Keza dünyanın en büyük tur operatörü TUI'nin böyle bir açıklaması var'' dedi.

 

Bu uygulamanın geri dönüşlerini takip ettiklerini, geri dönüşün fevkalade güzel olduğunu belirten Erdoğan, ''Mesela 4-5 yıldızlı otellerde odada kullanılan havluların günlük değiştirilmesi adettendir ama evimizde kullandığımız bir çarşafı her gün değiştirmeyiz. Biz de bu bilgiyi Türkçe, İngilizce veya farklı dillerde müşteriyle paylaşıyoruz. İhtiyaç halinde Havlularımızı, çarşafımızı değiştirelim diye ve bunların geri dönüşleri de çok güzel. Haliyle kullanılan deterjan, çevreye verilen atık su oranı da kademeli olarak azalıyor'' dedi.

 

Atık pilleri de ayrıştırdıklarını söyleyen Erdoğan, bir yıl içinde 85 bin civarında pil topladıklarını kaydetti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.