Türk turizmine zarar veren yalanlar...

TUREB Başkanı Zeki Apalı, kaçak rehberlerin turistlere anlattığı yalanlarla ilgili uyardı. İşte korkunç 2 örnek: "Hristiyanları kılıçtan geçirdiler, mağazalarda ikram edilen çaya ilaç atıyorlar."

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türk turizmine zarar veren yalanlar...

TUREB Başkanı Zeki Apalı, milyonlarca dolarlık tanıtımlarla Antalya getirilen turistlere, kara propaganda yapıldığını söyledi. Çoğunluğunu eski Sovyet ülkelerinden vatandaşların oluşturduğu kaçak rehberlerin Antalya'ya tatile gelen turistlere anlattıkları, tüyleri ürpertiyor. Toplam 2 bin kokartlı rehberin olduğu Antalya'da, kaçak rehber sayısı ise, 5 bini aşıyor. Bu Antalya'da gelinen noktayı da ortaya koyuyor. Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Zeki Apalı, çoğunluğunu yabancıların oluşturduğu kaçak rehberler konusunda uyardı.

Kaçak rehberlerin Türk turizmine büyük zarar verdiğini ifade eden Apalı, "Turistleri, komisyon aldıkları mağazalara yönlendirmek için Türkiye aleyhine propaganda yapıyorlar. Türkiye'nin imajına zarar veriyorlar. Turist kendi vatandaşı olduğu için kaçak rehbere inanıyor. O ön yargıyı biz ne anlatırsak anlatalım yıkamayız. Turistlerde 'Türkler barbar', 'Türkiye güvenilmez bir yer' imajı oluşuyor" dedi.

Turistlere kaçak rehberlik yapan yabancı çalışanı izlediklerini anlatan Apalı, "Anlattıkları şeyi duyunca tüylerimiz diken diken oldu. Cumhuriyet Meydanı'nda bir grup vardı. Kaleiçi'ne turist inmesin diye, 'Burayı Türkler aldığı zaman, insanları kılıçtan geçirdiler. Kanlar yat limanına aktı. Deniz kıpkızıl oldu. Artık kılıçtan geçiremiyorlar ama şimdi gitseniz size zorla bir şey satmaya çalışır, almazsanız zarar verir' gibi şeyler anlatıyordu. Alışveriş yapmak isteyenlerİ ise, kendi anlaşmalı olduğu mağazalara yönlendiriyordu" diye konuştu. Gerçekte ise Kaleiçi'nde tam tersinin yaşandığını ifade eden Apalı şunları söyledi:

"1214'te, Türkler Antalya'yı fethettiğinde surların batı tarafında Türkler, doğu tarafına Hıristiyanlar ve bölgenin yerli halkı yerleştirildi. Bir cuma namazı sırasında yerli halk, Türkleri kılıçtan geçirdi. Bu tarihi bir gerçek. Tarihi kitabelerde var. Hatta bu nedenle, Türklerin ibadetlerini rahat yapabilmeleri için Kaleiçi'nde iç kaleler oluşturuldu. Ancak, gerçeğin tam tersi anlatılarak turistlerde kötü bir Türkiye imajı oluşturuyorlar. Zaten Türkler barbar diye yanlış bir algı var. Bu algı bu tip anlatılar nedeniyle pekişiyor. Türkiye için çok tehlikeli" dedi.

Yapılan kara propogandanın bununla da sınırlı olmadığını ifade eden Apalı, "Bölge esnafıyla ilgili karalama kampanyaları yapılıyor. 'İkram edilen çayların içinde uyuşturucu katıyorlar' gibi iddialar bile var. Özellikle elma çayıyla ilgili korkutuyorlar" dedi. Meslek yasalarının çıkmasıyla kaçak rehber denetleme yetkisine sahip olduklarını hatırlatan Apalı, "7 ayda 140 denetimde, 120 belgesiz rehber tespit edildi. Kaçak rehberle mücadelede vatandaşlara da rol düştüyor. Hiçbir yabancı uyruklu rehberlik yapamaz. Bunu gören vatandaşlarımız bizimle iletişime geçsin" dedi.

Apalı, "Hanutçulara getirdiği turiste göre komisyon veren esnaf da bu propagandaya ortak oluyor" dedi. Kendi rehberlik yaptığı Norveçli grubun başına gelenleri anlatan Apalı, "Cumhuriyet Meydanı'nda turun ardından serbest zaman verdik. Camileri anlattık. Tekelioğlu Camisi'ne bir çift Norveçli gitti. Caminin imamı olarak kendisini tanıtan bir kişi İngilizce camiyi anlatmış, camideki eski halıları göstermiş ve caminin yakınındaki halı mağazasına yönlendirmiş. Bu dinimizi de kötülüyor. 'Cami imamı bile insanları kandırmaya çalışıyor' diye bir yargı oluşuyor" diye konuştu. (Sabah)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.