Türk turizmi 150 yaşında...

OTI Holding, Türk turizminin 150’nci yılı için sergi ve sergi kataloğu hazırladı. Sergide Türk turizminin geldiği aşama, tarihi gravürler, fotoğraflar ve afişlerle anlatılıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türk turizmi 150 yaşında...

Odeon Tourism International (OTI Holding) Türkiye’de turizmin gelişmesini kronolojik olarak anlatan “Türkiye Turizminde 150 Yıl” sergisini hazırladı ve serginin kataloğunu yayımladı. Katalogda Türk turizminin geldiği nokta gravür, fotoğraf ve afişlerle okuyucuya aktarılıyor.

Gökhan Akçura’nın küratörlüğü ve Burçak Madran’ın tasarımlarıyla gerçekleştirilen “Türkiye Turizminde 150 Yıl” sergisi Antalya Kültür Merkezi’nde devam ediyor. OTI Holding’in kuruluşunun 20’nci yılı dolayısıyla düzenlenen sergide, 1863 yılından başlayarak Türkiye turizminde dönüm noktaları yer alıyor. Sergi, Türkiye ve dünyanın çeşitli şehirlerinde de açılacak.

Turizm tarihine katkı...

OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, Türk turizm tarihine katkı yapmak üzere bir sergi hazırladıklarını belirterek, şunları söyledi:

“1863 yılına dayanan Türkiye turizminde, dönüm noktalarını birarada görebileceğiniz bir sergi ve güzel bir kaynak eser ortaya çıktı. Sergimiz ve özel kataloğumuzla, Türkiye’nin turizm alanında ne aşamalardan geçip bugünlere geldiğini gözler önüne seriyoruz.”

Sergi ve katalogda turizmin kilometre taşlarına yer verildiğini belirten Bektaş, şöyle konuştu:

“Galata rıhtımındaki vapurlardan, Orient Express’e, Sarayburnu’nundan Kapalıçarşı’ya, Pera Palas’tan ilk hava, deniz ve otobüs yolculuklarına kadar Türkiye turizmi için çok önemli sayılabilecek birçok hatırayı sergi ve katalogda bulacaksınız.”

Hedef yüzde 20 büyüme...

Bektaş, OTI’nin hedefleri konusunda da şunları söyledi:

“Tur operatörlüğü, seyahat acenteliği, havacılık, konaklama ve güvenlik alanlarında 15 iştiraki ve yaklaşık 3 bin çalışanıyla, 26 ülkede, 5 kıtada faaliyet gösteren global bir şirketiz. Ortalama 2 milyona yakın turiste hizmet veriyoruz. 20 yılda 10 milyon turiste hizmet verdik ve 4 milyar doları aşkın döviz girdisi sağladık. 2012’de 1.9 milyon turiste hizmet verdik ve yüzde 20 büyüdük. 2013’te de yüzde 20 büyümeyi ve 2 milyon turiste hizmet vermeyi hedefliyoruz. 2012’de 1.1 milyar dolar olan ciromuzu 1.3 milyar doların üzerine çıkarmayı planlıyoruz. Yeni pazarlar için yeni yatırımlar gerçekleştireceğiz. Yatırımlara ek kaynak yaratmak, kurumsal yapımızı güçlendirmek üzere OTI Holding’i sermaye piyasalarında cazip bir yatırım seçeneği olarak ortaya çıkarma konusunu değerlendiriyoruz.”

Oryantalist dönem

Osmanlı İmparatorluğu batılı gezginler için her zaman bir çekim merkezi oldu. En çok merak edilen kent İstanbul’du. At sırtında, katırlara yüklenmiş bavullarla yapılan bu seyahatlere katılanlar turist değil maceraperest olarak adlandırılıyordu.

İlk organize tur

Türkiye’de turizm 1863 yılında İstanbul Beyazıt’ta kurulan Osmanlı Sergisi’ni görmek için Avrupa’dan gelen ilk organize gruplarla başladı. Aynı tarihte İstanbul’dan Avrupa’ya uzanan 42 günlük bir gezinin ilanları da gazetelerde yayınlandı.

Vapur acentaları

Orient Express seferleri başlamadan önce tek seçenek vapurla seyahat etmekti. Galata rıhtımında inen gezginler buradan faytonlarla otellerine geçerlerdi. Avrupa’ya gitmek isteyenler de Galata’dan kalkan vapurlara binerdi.

1851 Londra Sergisi

19. yüzyılda fuarcılık gelişti. Osmanlı’nın katıldığı ilk fuar 1851 Londra Sergisi oldu. Bunu 1855 Paris Evrensel Sergisi, 1862 Londra Evrensel Sergisi izledi. 1867 Paris Sergisi’ne giden Abdülaziz, Avrupa’yı ziyaret eden ilk padişah oldu.

Orient Express

“Batı’yla Doğu’yu birleştiren tren” Orient Express ilk seferini 5 Haziran 1883’te yaptı. Rusçuk kasabasına kadar gelen trenden İstanbul’a deniz yoluyla aktarma yapıldı. İstanbul’a kadar ray döşenince 1895’ten itibaren ise yolculuk çileden zevke dönüştü.

Pera Palas

Orient Express’in konuklarını ağırlamak amacıyla yapılan Pera Palas 1 Şubat 1895’te açıldı. Otel Avrupalı gezginlerin “uzak, gizemli, büyülü” diye betimledikleri Doğu’yu barındırıyordu. Aynı dönemde açılan ikinci otel ise Tarabya’daki Summer Palace‘tı.

Turistik alışveriş

Kapalıçarşı’nın büyülü atmosferi, geniş coğrafyası ve çeşitliliği her gezgini etkileyecek güçteydi. Eski Bedesten, turistik alışverişin kalbini oluştururdu. Esnaf değerli mallarını dükkanın gözden uzak bir köşesinde ya da kutuların içinde saklardı.

Günübirlik turlar

Cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul’daki günlük turları üstlenen iki kuruluş vardı; Natta ve Vagon Li-Kook. Şapkalı rehberler turistleri rıhtımda karşılar, özel otomobillere bindirir ve suriçindeki tarihi yerlere götürürdü.

İlk seyahat acentalar 

1927 - 1937 yılları arasında faaliyet gösteren Pasrapid seyahat acentası pasaport ve vize işlemlerinde uzmanlaşmıştı. 1927’de kurulan Tutta, daha çok bilet satışıyla uğraşmaktaydı. 1930’lu yıllarda Le Globe, Buleks, İta, Nihad&Şevki acentaları kuruldu.

Hilton İstanbul

Türkiye’de modern turizmin miladı, İstanbul Hilton’un 10 Haziran 1955’te açılışıyla başlar. Açılışta Conrad Hilton küçük bir kutudan altın anahtar çıkararak Hilton’u açtı. Vali Fahrettin Kerim Gökay, kurdele ararken Hilton, valiye kapı kolunu indirerek oteli açmasını önerdi.

Türk Hava Yolları

1933’te kurulan Devlet Hava Yolları’nın yerini 1956 yılında kurulan Türk Hava Yolları aldı. 60 milyon lira sermaye ile kurulan THY’nin filosunda 19 adet DC-3 ile 7 adet Heron yolcu ve 2 kargo uçağı vardı. THY 1957 yılında 329 bin 880 yolcu taşıdı.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.