Türk Kahvesi'nin 5 asırlık öyküsü Topkapı Sarayı'nda

Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği; kahvenin 500 yıllık öyküsünü gözler önüne sermek amacıyla kahve ve kahve kültürüne ait eserleri bir araya getirdi.

31/12/2019 23:40
Türk Kahvesi'nin 5 asırlık öyküsü Topkapı Sarayı'nda

Başta Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonları olmak üzere pek çok müze, özel müze, kütüphane ve koleksiyonlar eserlerinden oluşan “Bir taşım keyif – Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü” sergisi; kahvenin Osmanlı kültürü içinde oluşturduğu özgün seremoniyi ortaya çıkardı. Ana sponsorluğunu Şekerbank’ın yaptığı sergi, 21 Şubat - 15 Haziran 2015 tarihleri arasında ziyarete açık kalacak.

TÜRK KAHVESİ İÇİN EN KAPSAMLI SERGİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde Topkapı Sarayı Müzesi’nde açılacak olan sergi, bugüne kadar Türkiye’deki kahve ile ilgili açılan en kapsamlı sergi özelliğinde. Çoğu ilk kez sergilenen eserlerle birlikte tarihi, kültürel ve sosyal öğelerin bir araya geldiği sergi; kahve bitkisinin botanik özellikleri, dünyadaki yayılımı ve pişirme teknikleriyle birlikte, Osmanlı topraklarında yarattığı sosyal ortama, keyif ve ikram kültürüne, 16. yüzyıldan 20. yüzyıla tarihlenen eserler üzerinden tanıklık ediyor.

YAKLAŞIK 800 PARÇADAN OLUŞUYOR

Kahvenin Osmanlı kültürü içerisindeki varlığı, sosyokültürel bağlamda ve sanatsal kavramsallığa açıklık getirilmeye çalışılan sergideki eserler; yaklaşık 800 parçadan oluşuyor. Küratörlüğünü Ersu Pekin’n yaptığı “Bir taşım keyif – Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü” sergisi; Topkapı Sarayı Müzesi - Has Ahırlar’da 21 Şubat – 15 Haziran 2015 tarihleri arasında ziyaretçilerle buluşacak. Ana sponsoru Şekerbank olan serginin etkinlik sponsorluğunu Sipahiler, yan sponsorluklarını Arzum ve TAV üstlenirken BKG de sergiye destek veriyor.

SERGİNİN BÖLÜMLERİ:

1.BÖLÜM :ÇEKİRDEKTEN FİNCANA

“Bir taşım keyif – Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü” sergisi, ilk olarak kahvenin çekirdekle başlayan öyküsüyle karşılıyor ziyaretçilerini. Kahve ağacından, pişirme teknikleri araç ve gereçlerine kadar pek çok belgenin sunulduğu ilk bölümde, kahve türlerine de yer veriliyor.

2.BÖLÜM:KAHVENİN DÜNYAYA YAYILIŞI

Kahve çekirdeğinin bütün dünyada yarattığı etkileşimin gözler önüne serildiği bu bölümde ise; kahvenin kökeni, Avrupa’ya yayılması ve Osmanlı’yla ilişkisi, tarihi belgelerle sergileniyor. Ayrıca bu bölümde; yağlıboya resimler, gravür ve videolar vb. da sergileniyor.

3.BÖLÜM:KAHVENİN YARATTIĞI KEYİF ORTAKLIĞI

Kahvenin verdiği keyiften yola çıkarak sosyokültürel sonuçlar ortaya çıkartan serginin bu bölümünde, keyif nesnesi olarak kahve ele alınıyor. Osmanlı döneminde bir tören halini alan kahvenin önemli bir özelliği de toplumun değişik katları arasında eşitlik unsuru yaratması. Kahvenin yarattığı keyif ortaklığı; fincanlar, zarflar, tabaklar, tepsiler, nargile gibi eşyalarla birlikte, bunların betimlendiği değişik dönemlerden çeşitli gravür, tablo ve fotoğraflarla vb. sunuluyor.

4.BÖLÜM:KAHVEHANE

Kahve sayesinde ortaya çıkan kahvehaneler; bu bölümde, minyatürler, yağlıboya resimler, gravürler, fotoğraflar vb. aracılığıyla ziyaretçilere sunuluyor. Erkek kentlilerin cami, çarşı ve işyeri dışında bir araya gelmelerini, sosyalleşmelerini sağlayan kahve, ev yaşamında da bir sosyalleşme aracı haline gelmesi  eserlerle kanıtlanıyor.

5.BÖLÜM: HOCA ALİ RIZA

Kahvenin yarattığı sanatı izlediğimiz serginin bu bölümü, Hoca Ali Rıza’nın Kahve Resimlerinden oluşuyor. Bu özel bölümdeki eserler, 1940’larda Hoca Ali Rıza’nın kahve ile ilgili yaptığı 100’lerce resim arasından özenle seçildi.

6.BÖLÜM: FİNCAN

Serginin bu bölümünde de, dönemlerine göre kahveyi simgeleyen fincanlar sergileniyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.