Turizminde yasaklar ve fiyatlar

2021 sezonunda Türk turizmi inişli çıkışlı bir seyir yaşadı. Sezon içinde iyi dönemler yaşansa da birçok yasak ve kısıtlamalar nedeniyle sektör beklediği satışları yapamadı. Zira Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok ülke COVİD 19 salgınını bahane ederek çeşitli yasaklar koyması, turistin gelişini engelledi.

25/09/2021 09:44
Turizminde yasaklar ve fiyatlar

Almanya bu yıl yine Türkiye’ye en çok turist gönderen AB ülkesi oldu. Ancak yasak koymayı da ihmal etmedi. Almanya açıktan uyguladığı yasakların yanı sıra gizli yasaklar da uygulamayı ihmal etmedi.

Akdeniz’de Türkiye’nin önemli rakiplerinden Yunanistan ise kendisine olan talepten memnun, ancak Türkiye’ye gelişlerde, siyaseten veya talepleri kısarak özellikle adalardan gidiş gelişlere mani oldu.

Keza, Fransa, Hollanda, İtalya ve diğer AB üyesi ülkeler de Türkiye’nin fazla rağbet görmemesi için her türlü olumsuzluğu kullandılar.

Salgındaki durumumuz ve ihmallerimiz de bunlarda etki olmadı diyemeyiz.

Rusya ise başta nazlı davrandı, ancak daha sonra gelişleri teşvik ederek bu yıl Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkeler arasında birinci oldu. 

İngiltere ise Türkiye’yi “Kırmızı” listeye alarak en etkin yasaklar yolunu seçti.

Avrupa Birliği, turist birlik dışına çıkmasın diye Covit-19 salgınını bahane olarak kullandı, ancak bunu biraz abarttı. AB, kendi turizm konseyindeki toplantılarında, gizli ve açık olarak, turizmin birlik içerisinde yapılmasını teşvikler vererek turistlerin Türkiye’ye gitmesine mani olmakta çekinmediler.

İngiltere, geçen hafta aldığı kararla, Türkiye’yi “Kırmızı” listeden çıkarması, olumlu bir gelişme. Bu kararın alınmasında İngiliz tur operatörlerinin ısrarı son derece etkili oldu. Zira en çok kazandıkları destinasyon Türkiye turlarıdır.

Ancak bu yasakların abartılmasında, birazda Türkiye’nin artma temayülü bulunun fiyatları, eski yerinde tutması ve ucuzluğun devamı istekleri olmuştur. Bunda da başarı kazandılar. Rusya da başta nazlandı ama talebin baskısı ve tur operatörlerinin etkin müdahalelerine boyun eğdi.

2021 yılında Türkiye, en ucuz ülke olarak sektörde yer almaktan kurtulamadı.

Şu anda durum nedir?

İngiltere Türkiye’ye gidişlerin yasağını kaldırdı. Ama Türkiye’den gelişlere ise eski yasak ve kural kararlarında bir değişiklik yapmadı.

İngilizler, sezonunun son üç ayında Türkiye’ye gelirler mi gelmezler mi,  bilemem ancak okulların açılması ile çocuklu aileler ancak ara tatillerde gelebilirler, bu da olsa kârdır. Diğer Avrupa ülkeleri için durum aynı devam edecektir

Bu arada İskandinav ülkeleri ise sağlıklarına ve yasaklara tam uyum sağlayan ülkelerin insanları olarak Türkiye’ye hem siyasi hem de salgın nedeniyle gelmeyeceklerdir.

Türkiye bu sene Rus turisti ile biraz olsun talep sağladı ve birinci sırayı aldı. İstanbul bu yıl da, Ukrayna, İran, Irak ve Arap turistlerin gözde oldu. İran, Türkiye’ye seyahat yasağını kaldırdı. Bu karar İranlı turistlerin Van başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerine gelişini artıracaktır

Türkiye Rus turist ile sevindi, Rus tur operatörleri ise Türkiye sayesinde kazandıklarını açıkça söylediler.

Gelelim meşhur tahminlere… Yetkililerimiz Türkiye’ye gelişlerin 25 milyon, gelirin ise, 20 milyar dolar olduğunda ısrar etmektedirler.

Bugüne kadar toplam turist sayılarımız 6 ila 8 milyonu göstermektedir. Son üç ayda (ekim, kasım, aralık) bu sayı nasıl 25 milyona tamamlanır, bekleyip göreceğiz

Sonuç, Türkiye Pandemi sonunda yeni bir evreye girmek durumundadır. Ülke başta eğitim olmak üzere servis, düzen ve maliyetlerdeki artışlara, talepteki siyasi ve salgın etkilerinin sonucundaki yeni trende kendisini hazırlamak durumundadır.

Bu günkü fiyatlar ise bir ölçüde Türkiye’nin istismarından başka bir şey değildir.

Evet, Türkiye turizmden kazanmaktadır ancak bu sektöre milyarlarını yatıranlar bunun karşılığı kârı almakta mıdır? Bu soru işaretidir, karar ve takdir okuyucumundur.

Şu anda İngiliz gazete ve manşetlerinde Türkiye vardır. İçinde bulunduğumuz salgın ise en erken 2023 yılı sonunu işaret etmektedir. “Cheap Holiday, Daily Mail, Sun- Daily Express ve birçokları, İngilizlere hitap ederken “Haydi ne duruyorsunuz?” ve “En ucuz Turizm Türkiye’de”, “Ne bekliyorsunuz?” yazıları ile doludur. Türkiye’de tatil İngiltere’de, 7 gün yedi gece, her şey dâhil, yıldızlara göre, 210 Pound ile 595 Pound arasındadır.

Güman Kızıltan’ın Gözlem gazetesindeki yazısının tamamını okumuk için: https://www.gozlemgazetesi.com/2021/09/24/turk-turizminde-yasaklar-ve-fiyatlar/


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.