Turizme 124 yeni otel yatırımı geliyor...

Türkiye'de her yıl, önemli bir kısmı 'Beş yıldızlı' onlarca yeni otel hizmete giriyor. Bazı tahminlere göre hizmete giren otel sayısı 100´ü geçiyor. Bu yıl da, yatırımı 2008 - 2009'da başlamış onlarca otel açılacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizme 124 yeni otel yatırımı geliyor...

Bazı büyük grupların otel yatırımı, hatta otel zinciri kurma projeleri var. Yatırımcıların turizme ilgisinin giderek arttığı dikkat çekiyor. Turizme tesis yatırımının ilgi görmesinin en önemli nedeni, Türkiye´nin turizme sunacağı varlıklar açısından çok daha zengin olduğu halde, bazı rakiplerinin yansı kadar bile gelir sağlamaması... 

 

Turizmden 40 - 50 milyar dolar kazanması gereken Türkiye yarısını bile zor kazanıyor. Sektörün gelişme temposu, yatırım eksiğini ortaya çıkarıyor. Ekin Grubu Araştırma Birimi Turizm Tadarikçileri Rehberi verilerine göre şu sıralar 22´si 5 yıldızlı, 36´sı 4 yıldızlı, 7´si butik, 35´i üç yıldızlı toplam 124 yeni otel yatırımı yapılıyor. 54 otelde yenileme yannmlan var.

 

En önemli yatırımcılar arasında 50 otel yapmak isteyen Akfen´in yanı sıra Kosifler, Amplio gibi gruplar var. Ağaoğlu, 9 otele ulaşarak zincir kurmak isciyor. Sönmez Holding otel yatırımları yapıyor. Doğuş´un yatırım planları var. Divan, Dedeman, Rixos zincirleri yeni halkalarla büyüyor. Son dönemde butik otel yatırımlarının da arttığı dikkat çekiyor.

 

150 Milyon Dolar'lık bile var...

 

Hesaplamalara göre, 400 oda/800 yatak kapasiteli 5 yıldızlı bir otel yatırımı yaklaşık 35 milyon dolara (50 milyon İha) çıkıyor. Yeni yatırımlar arasında yatırım değerleri 150 milyon dolara çıkan tesisler var. Arsa fiyatları ve zincir satandartlarına göre değişmekle birlikte, kabaca bir hesap için, beş yıldızlı bir otel yatırımının ortalama 35 milyon dolara, bir butik otelin 20 milyon dolara, 4 yıldızlı otelin 15, 3 yıldızlı otelin 10 milyon dolara yapılabildiği varsayıldığında, sadece komple yeni yatırım tutarının 2.5 milyar dolara civarında olduğu tahmin edilebilir.

 

54 otelde yenilemede, her birine ortalama 5 milyon dolarlık ek yatırım yapıldığı varsayıldığında yaklaşık 250 milyon dolarlık bir rakama ulaşılıyor. Buna göre halen otel yapmak ve yenilemek için 3 milyar dolara yakın yatırım yapılıyor. Ruslar´ın büyük ilgisi Yabancı zincirler yerli yatırımcılarla anlaşmalarla otel sayısını artırıyor.

 

Otel yatırımı Rusların da ilgisini çekiyor...

 

Mardad dahil Ruslar´ın Türkiye´deki otel yatırımlarının 2.5 milyar dolara gittiği belirtiliyor. Rus şirket KAR Hotel International, Crovvn Plaza Antalya´yı aldı. Rus Intourist, Antalya´da beş yıldızlı Justiniano Side Oteli kiraladı. Mirax, Kemer´de Sungate Port Royal´i, KAF Hotel International ise Crovvn Plaza Antalya´yı aldı. HSBC eski merkez binasını otele dönüştürüyorlar. Prohorov, Çeşme´de yatırım yapıyor.

 

Turizm Uzmanı Fehmi Köfteoğlu´nun yatırımlarla ilgili değerlendirmesi şöyle: "Türkiye turizmde turist karşılayan bir ülke. Sektörün ana gövdesini konaklama oluşturuyor.

Turizm yatırımlarının35 miyar doları geçtiği tahmin ediliyor. DPT verilerine göre, 2006 sonu itibariyle turizm sektöründeki toplam sabit sermaye yatırımı 29.4 milyar dolar. Yatırımın konaklama merkezli yapılmasının nedeni, geri dönüsünün diğer sektörlere kıyasla daha hızlı olması.

 

Yatırım yapan gruplar...

 

AKFEN: Fransız Accor Grubu ile otel yatırımları yapıyor. Daha önce 50 otel planı duyurulmuştu. Portföyünde Zeytinbumu Novotel, Zeytinbumu ibiş, Eskişehir ibiş, Trabzon Novotel, Gaziantep Novotel, Gaziantep ibiş, Mercure Kıbrıs faaliyette. Kayseri Novotel ve İbiş önümüzdeki mart ayında açılıyor. Bursa İbiş 2011 Ocak´ta faaliyete geçecek.

 

MAKYOL İNŞAAT: Büyük otel yatırımlarına başladı. 150 milyon dolarlık Etiler projesi yürüyor. Grubun bu sektöre büyük yatırım planı var. Duyurulmuş projeleri arasında İstanbul´da Taksim-Beyoğlu´nda bir otel daha bulunuyor.

 

KOSİFLER: Türkiye´de kilit illerde 25 yeni Hilton Garden Inn oteli kurma planı var. İlk oteli 2010 yılında Kütahya´da açmayı planlıyor. Kosifler Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Kosif, (İstanbul Bostancı, Kütahya, Mardin ve Şanlıurfa´da Hilton Garden Inn´lerin inşaatlarına başlandığını ve krize rağmen devam edildiğini açıklamıştı.

 

AMPLİO: Hilton´la geçen yıl grupla anlaşma imzalayan Amplio, ilk yatırımına Diyarbakır´da başladı. Amplio´nun anlaşması 9 ilde 15 oteli kapsıyor. Bu oteller Hilton Garden Inn markasıyla faaliyet gösterecek. Hilton yatırımlarını iki yılda iki kattan fazla arttırmayı planladığını açıkladı.

 

AĞAOGLU" inşaat yatırımlarıyla tanınan grubun bazı projelerinin içinde otel de olacak. Daha önce yapılan açıklamalara göre grup 3 yenr eter1 fsçsrsk zmir kumesk.

 

DOĞUŞ HOLDİNG: Turizme 200 milyon dolarlık yatırım planı var. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, turizmde yeni yatırım potansiyellerine baktıklarını, grup bünyesindeki marinalar ve ellerindeki 6 otelin turizm yatınmlan için yeterli olmadığını söylemişti. Ferit Şahenk, "Yeni otellere potansiyel olarak bakıyoruz Bilhassa arkadaşlarımız şu anda dünyanın içinde olduğu dönemi de zannediyorum fırsat olarak kullanacaklar" açıklaması yapmıştı.

 

SÖNMEZ HOLDİNG: İki yeni otel yapıyor. İki eski oteli yenileyecek. 75 milyon dolar yatırımla Lara ve Bursa´da iki yeni otel yapıyor. Bu sektörde ´Baia´ zincirini kuracak. - Bursa- Cekirge´de 35 milyon dolar yatırımla hidroterapi merkezi niteliğinde termal otel yapacak. "Bursa Baia"yı hizmete soktu.

 

DİVAN: Divan Grubu´nun 5 oteli faaliyette, istanbul oteli yenileniyor. İnşaatı devam eden 2 projeyle otel sayısı 8´e çıkacak. Yeni açılacak oteller Çorlu ve Ankara Çukurhan´da. Grubun biri yine istanbul Pendik´te olmak üzere Adana, Kayseri, Bursa, Malatya, Samsun ve Diyarbakır gibi iller var. 21 otele ulaşmayı planlıyor.

 

THE MARMARA. 10 yıl içinde zincirdeki otel sayısını 40´a çıkarmayı planlıyorîBunun için satın almalar dışında işletme amaçlı görüşmeler JEyo^ RİXOS: Yurtdışında beİ/ oteli var. Bahrain ve Dubai projeleri yürüyor. Yurtiçinde 6 oteli faaliyette. Büyüme planı kapsamında yeni yatırımlar yapması gündemde.

 

DEDEMAN: Grubun 22 oteli işletmede. Dedeman İran, Zonguldak, Bostancı, Baku ve Cavlak Thermal 2011 ´de açılacak. Grubun 50. Yılında 50 otele ulaşma hedefi var. Bu hedefe markasıyla işletme hakkı alarak ve yeni yatırımlarla ulaşacak.

 

UNİVERSAL GRUBU: Butik otelciliğe başladı. İlk otel Karaköy´de. ikincisi Çanakkale´de olacak.

 

ORJİN: Tepebaşı´nda yapımı süren ´Orjin Pera Otel´den sonra Bodrum´da ikinci otel yatırımı planlıyor.

 

TEKNİK HOLDİNG: İki büyük otel yapacak. Yeni bir iş modeli ile odalarını şirketlere kiralayacak.

 

ETSTUR: 5 oteline ilave olarak 3 otel yatınmı (Antalya, Bodrum ve Kıbrıs´ta) daha yapacak. Yatırım bütçesi 150 milyon dolar.

 

KİBAR HOLDİNG: Afyon´da yapacağı ikinci AVM´de Türkiye´nin en büyük termal otelini yapacak. Bir de Seferihisar´da otel düşünüyor. Denize sıfır. 450 metre denize cepheli. 2 km yanında kaplıca suyu olan bir termal sağlık oteli yapacak.

 

ÖZTANIK GRUBU: Golden Age, Crystal ve Lion otellerinin sahibi öztanık Grubu, Zincirlikuyu´da eski Hayat Sigorta binasını alarak başlattığı beş yıldızlı otel projesi tamamlanıyor. Otele 30 milyon dolarlık yatırım yapılıyor. Öztanık Grubu´ nun ayrıca Anadolu Yakası´nda da projesi var.

 

BAYRAKTAR GRUBU: Viaport AVM´nin içinde otel yapıyor.

Yeni AVM´lerde de yapmayı planlıyor.

 

KARAKAŞ İNŞAAT: Antalya´da dört yıldızlı otel yatırımı için 34 milyon 763 bin YTL teşvik aldı.

 

SEHA İNŞAAT: Antalya´da beş yıldızlı otel inşası 28 milyon 37 bin YTL tutarında yatırım teşviği kullandı.

 

ÖZTİMURLAR: Bursa´da Inter Continental Oteller Grubu ile imzaladığı lisans anlaşmasının ardından izmir Yolu üzerindeki Carrefoursa yanında, Crown Plaza Bursa Oteli´nin inşaatına başladı. 30 milyon dolarlık yatınm planlanıyor.

 

DURMAZLAR: Hilton Hotel Corporation, dünyada ilk kez, iki konsept otelinin (5 yıldız ve 3 yıldız) yan yana Bursa´da yapılmasına izrn verdi. Durmazlar Makine ile yapılan lisans anlaşması kapsamında, 170 odalı lüks Hilton Bursa Convention Centre&Spa ile 107 odalı Hampton by Hilton Bursa´nın inşaatı, yeni Yalova yolundaki 35 bin metre kare alanda sürüyor. 2011 ´de hizmete açılacak.

 

ANEMON: 2010´da İsparta´ya otel yatırımı yapmayı planlıyor. (Dünya)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.