Turizmde kartlar yeniden dağıtılıyor

Covid 19’un en az 2 yıl, ekonomi ve turizm sektörünü kilitleyecek olması, başta konaklama tesisleri ve onların sahipleri olan otelci-girişimcileri çok farklı bir hesaba yöneltiyor.

20/11/2020 12:00
Turizmde kartlar yeniden dağıtılıyor

Bunun en iyi örneği; konaklamayla “hiç ilgisi olmayan” fonların son 5 yılda aldıkları otel hisseleriyle, dünyanın en büyük otel zincirleri listesine girmesi ve büyüklerin birleşmeleriyle oluşan yeni büyük zincirlerdir. Şimdi, mal sahiplerinde yeni bir öneri sunuluyor. O gerçekten bir seçenek mi zorunluluk mu?

Covid sürecinde geliri en az % 70-80 daralan konaklama sektöründe; toparlanma için 2023-2024’e kadar uzanan bir tahmin seti ortaya konurken, bu süreçte bir çok otelcinin buna dayanamayacağı ve varlıklarını satışa çıkaracağı öngörülüyor. İşte başta İspanya olmak üzere Avrupa ve Amerika’da otelciler bu süreci tartışmaya başladı.

Sıra otellere mi geldi?

İkibinli yıllarla birlikte, seyahat acenteleri ve turoperatörleri alanında yaşanan satın almalar ve birleşmeler, son yıllarda otelcilik alanında da yaşanıyor.

2014/2015 döneminde dünya konaklama sektörü büyük bir konsolidasyon sürecine girdi. Son 5 yılda; grup sayılarının azalmasında en büyük farklılık; büyüklerin yine büyüklerle birleşmesidir. Marriott’un Starwood’u almasıyla başlayan büyükler düğünü serisinde; Çinli ve Hintli sermayenin devreye girmesiyle, Louvre Hotels Group, Radisson Hotel Group, Mövenpick, Fairmont Raffles, Regent ve Six Senses, La Quinta, WorldHotels gibi onlarca grup büyükler liginde yarışan sayısını azalttı.

Durum bu kez değişti mi?

Ticaretin ve karın olduğu yerde, konsolidasyon, satın alma gibi operasyonların olması gayet normal. Ama, lojistik ve ulaştırma gibi nadir alanların dışında, tüm pazarların daraldığı Covid salgını gibi süreçlerde büyük fonlar, otelllerden hisse almak için; Pazar değerlerinde % 40-50’lere varan indirimler talep ediyor. Acaba neden?

Fiyatlar ve yatırımlar korelasyonu ne oldu?

Son günlerde özellikle İspanya’da ortaya çıkan tartışmalarda; otel fiyatları ile onları alacak olan “yatırımcıların” önerdikleri fiyat arasında ciddi bir da uyumsuzluk 8korelasyon kırılması) olduğu ve bunun da otel yatırımını yavaşlatmaya başladığı ortaya sürülüyor.

İspanya’da yapılan online toplantıda konuşan “uzmanlar”, elinde finans olan ve genelde sektör dışında olan fonların; otel fiyatlarında % 30’un üzerinde indirim bekledikleri ancak mal sahiplerinin, önceki iyi yıllarda kazandıkları değerleri korumak için direndikleri ve ancak % 15 dolayında indirime razı oldukları ortaya sürdüler.

Direniş 2021 sonunda kırılacak mı?

Bu direnişin fazla sürmeyeceğini ortaya koyan lar, büyük hacimli operasyonların özellikle piyasa yeni normale uyum sağladığında, 2021’den itibaren olmasını bekliyor.

Hotelient’in yöneticisi John Kearney’e göre “İspanyol otelleri yatırım fonları için her zaman cazip bir seçenek olmuştur” derken. Horwath HTL İspanya Otel Varlık Yönetimi Direktörü Jesús Rodríguez de, durumun artık farklılaştığını ve likidite ihtiyacı nedeniyle mal sahiplerinin, operasyonların bekledikleri gibi olmadığında “satmaya zorlanacaklarını söyledi.

Otel yatırımına ilgi asla yok olmayacak

Mazabi Gestión de Patrimonios’un CEO’su Juan Antonio Gutiérrez de “Bir ürün var, ancak mal sahibi 2017’den beri değerleri korudu. Ve bazı operasyonlarında yaptığı % 15 veya 20’lik düşüşler dışında, fiyatı

Sercotel’i elinde tutan Landon CFO’su José Rodríguez Pousa da durumu; “Satıcılar ve alıcılar arasında fiyat uyumu eksikliği var” sözleriyle özetledi: “Artık işlem yapmıyorlar ve fiyatların nasıl ayarlandığını görmeliyiz, çünkü yatırım fonları % 30 veya % 35 indirim bekliyor ve satıcılar % 10 veya % 15 indirim yapıyor. Buna rağmen çok ilgi var ve otel yatırımı yok olmayacak”

İspanya konsantrasyona mı gidecek?

Uzmanlara göre, en yüksek alım değeri olan İspanya için yaptıkları tahminlerde; Bazılarının ücretlendirmek istediği ve diğerlerinin ödemek istediği fiyatların kopukluğuna rağmen, İspanyol otel piyasasının konsantrasyona, yoğunlaşmaya doğru ilerlediğini, çünkü piyasada çekirdekleşme eğilimin çok yüksek olduğunu kabul ettiler. Bunun da “markalar birliği” altında satın almalarla olmasını tahmin ettiler.

Satın alma iştahı ve rekabetin yeni formülü ne?

Değişen yeni rekabet koşulları altında satın alma iştahını da değerlendiren Rodríguez Pousa,  Ülkede otelcilik sektörünün yoğunlaşma süreci mantıklı, çünkü her geçen gün pazar daha sert ve giderek daha fazla rekabet var. Bugün rekabet gücü yalnızca “konumdan” geçmiyor: bugünkü bileşim; “marka”,

“teknoloji” ve “konumdur” diyerek durumu özetlerken, otellerin ne yapmak durumunda kalacağını, Hilton İspanya ve Portekiz Geliştirme Müdürü Carlos Miró da bu gerçeği, birçok bağımsız otelin işlerini yeniden düşünmeye zorlayacağını ve bunun da “uluslararası markalara sığınmakla” mümkün olabileceğini söyledi.

İspanyol oteller kimin olacak?

Öte yandan Horwath HTL Stratejik Danışmanlık Direktörü da açıklamasında, bir yandan yoğunlaşma ve varlıkların el değiştireceğini, belirterek; Sahneye milyarları olan “büyük fonların” gireceğini ortaya koydu.

Ona göre, fiyat ayarlaması aylar önce beklenen gibi olmayacak, bu el değiştirmede varlıkların mülkiyetindeki paylarının bir kısmını kesinlikle kaybedilecek ve hiç şüphesiz, oteller, İngiltere, ABD, veya Asya ülkelerinden “şirketlerin veya fonların bir parçası” olacaklarını ileri sürdü.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.