Turizmde Türkiye’nin başkenti Antalya

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, turizmde ve tarımsal üretimde Türkiye’nin başkenti konumuna gelen Antalya’nın nüfus ve katma değerde Türkiye’de beşinci, krediden tüketime birçok veride ise dördüncü sırada olduğunu belirtti.

30/11/2021 13:23
Turizmde Türkiye’nin başkenti Antalya

Antalya’da ihracatın geçtiğimiz yıla göre %30 düzeyinde artış kaydettiğini dile getiren Çetin, “İlk 10 aylık dönemde ihracatımız 2 milyar doları aştı.Bunun 941 milyon dolarıtarımdan, 710 milyon doları sanayiden, 413 milyon doları ise madencilikten geldi” dedi. ATSO Başkanı Çetin, 1980’lerde bir sayfiye kasabası görünümündeki Antalya’nın yıllar içerisinde müthiş bir gelişim kaydettiğini belirterek, “Bugün turizmde ve tarımsal üretimde ülkemizin başkenti konumuna gelmiştir. Kentimiz, sanayi sektörü ile de özellikle katma değerli alanlarda fark yaratan bir destinasyondur.

Antalya, nüfus ve katma değerde Türkiye’de beşinci il, krediden tüketime birçok veride ise dördüncü il konumundadır” dedi. Lokomotif sektör olan turizmin, büyük oranda kitlesel deniz turizmi ile yol aldığını dile getiren Çetin, sektörde elde edilen katma değerin tamamının il içerisinde kaldığını söyledi. Çetin, “Ancak yine de dolaylı etkilerle birlikte kent ekonomisinin yaklaşık %35’i turizme bağlı durumdadır. Kayıtlı istihdamın %30’u konaklama sektöründe yaratılmaktadır. Antalya hasılasının üçte ikisinden fazlası hizmetsektörü, kalan üçte birtarım, inşaat ve sanayide üretilmektedir” diye konuştu.

Pandemide turizm hızını azaltmadı

Çetin, turizmde pandemi nedeniyle zor bir süreç geçiren Antalya ekonomisinin bu yıl tahminlerden daha iyi toparlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Yıl başında turizmde 2019’un yarısı kadarturist ağırlayabileceğimizi öngörüyorduk ancak 10 aylık dönemde 2019’daki 14,3 milyon düzeyinin %60’ına ulaşarak 8,6 milyon yabancı ziyaretçi sayısına ulaştık. Elbette fiyat ve gelir bakımından istediğimiz düzeyde değiliz, ama yine de bunu da olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Önümüzdeki yıl bir sorun yaşanmazsa 2019 yılı düzeyine dönebileceğimizi düşünüyoruz. Antalya tarımı pandemi sürecinde de hızını azaltmadan üretmeye devam etmiştir.

Kentimiz toplamda 312 bin dekarileTürkiye örtü altı üretim alanının %38’ine sahiptir. 4 milyon ton üretimle Türkiye örtü altı meyve sebze üretiminin %47’si ilimizde yapılmaktadır. Geçen yıl tarımsal üretim değerimiz 20 milyar lira civarındaydı. Bu yıl 28 milyar TL düzeyinde yani yaklaşık 2,5 milyar dolar düzeyinde olmasını bekliyoruz. Son yıllarda tarım yatırımları da hızla artmaktadır. Önceki yıllarda Antalya yatırım teşvik belgelerinin yarıdan fazlası turizm odaklıydı. Fakat son iki yıldır turizmin yerini tarım almıştır. Turizmin payı %25’e, imalatsanayinin payı %15’e gerilemiştir.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.