Turizmde tebligatlar artık elektronik gelecek...
Turizm sektöründe faaliyet gösteren başta Seyahat Acentaları ve Otelciler olmak üzere birçoğunun haberdar olduğunu umut ettiğim bu elektronik tebligat uygulaması işinden belki haberi olmayanlar vardır diye bu yazıyı yazmaya karar verdim.
.jpg)
Belki bu yazımdan sonra Turizm sektörünü yöneten ve yönlendirenler, bu gibi önemli konularda üyeleri bilgilendirmenin ne kadar önemli olduğunun farkına varırlar diye düşündüm. Sordum soruşturdum ve de sizler için araştırdım.
İşte size turizm sektörünü de yakından ilgilendiren önemli bir değişiklik olan e-tebligat uygulaması...
Bildiğiniz gibi; TBMM’de 11.01.2011 tarihinde kabul edilen 6099 Sayılı Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile özellikle 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun bazı önemli hükümlerinde değişiklikler yapılmıştı. 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 1. maddesine “Tüm kamu kuruluşları ile sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy hükmî şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılacak elektronik ortam da dâhil tüm tebligat, bu Kanun hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü veya memur vasıtasıyla yapılır.” Hükmü eklenmiş, Geçici 1 madde ile de PTT teşkilatına, bir yıl içerisinde gerekli altyapıyı kurma zorunluluğu getirilmişti.
Ayrıca; 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 7. maddesine yapılan Elektronik Tebligat başlıklı ekleme ile; “Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur. Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır. Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5’inci günün sonunda yapılmış sayılır.” Hükmü getirilmiştir.
Görüldüğü üzere tüm sermaye şirketlerine yapılacak tebligatlar artık elektronik ortamda yapılacaktır.
Söz konusu süreç yani elektronik ortamda tebligata ilişkin kanunda yapılan değişiklilk 19.01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Buna göre; 19 Ocak 2013’den itibaren diğer sektörlerde olduğu gibi Turizm Sektöründe de tüm tebligatlar elektronik ortamda yapılacaktır.
İşte; Bugüne kadar bu konuda hiçbir adım atmayan Seyahat Acenteleri ve otellerin bu konuda bilmesi ve acilen yapması gerekenler;
1- Kimler e-tebligat kullanmak ile yükümlü? Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir. Ancak; Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur. Aksi takdirde e-tebligat adresinin edinilmesi için MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi)’ den sorumlu kurum tarafından bildirimde bulunulacaktır. (7201 sayılı Tebligat Kanunu 7/a maddesi) Elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde Tebligat Kanununda belirtilen diğer usullerle (klasik şekilde) tebligat yapılır. Ancak bu tebligata sonraki tebligatların e-tebligat şekilde yapılacağına dair şerh yazılacağı belirtilmiştir.
2- Yapılması Gerekenler: a) Şirketlerin en kısa zamanda PTT veya bu konuda hizmet veren BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından belirlenecek olan Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları (KEPHS) vasıtasıyla (elektronik hizmet sağlama sözleşmesi yapılarak) elektronik tebligata elverişli KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresi temin etmeleri gerekmektedir. b) Kayıtlı Elektronik Posta başvurularında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan MERSİS No'suna ihtiyaç vardır. c) Şirketlerin, Yönetmelik kapsamında e-tebligat çıkarmaya yetkili idareler ile olan işlemlerinde, e-tebligat adreslerini ilgili idareye beyan etmek zorundadırlar. d) Elektronik tebligat metni elektronik imza ile imzalanmalı, bu nedenle güvenli elektronik imza edinilmesi gerekmektedir.(15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun 4 üncü maddesinde tanımlanan güvenli elektronik imza) e) Şirket Elektronik tebligat hesabına, güvenli elektronik imzasını kullanarak veya hizmet sağlayıcı tarafından verilen parola ve şifre ile birlikte telefonuna kısa mesajla gelen tek kullanımlık şifre vasıtasıyla erişir.
3- e-tebligat karşı tarafa ne zaman ulaşmış sayılır?
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
4- Yürürlük Tarihi:
Bütün maddeler 19.01.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Not: Bu yazı,Özşahin hukuk Bürosu Av.Vedat Özşahin’in katkılarıyla hazırlanmıştır.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: