Turizmde sayılarla algı oyunları yaparak başarı öyküsü yaratmak istiyorlar!

Kültür ve Turizm Bakanlığı sene başında yıllık turist hedefi olarak 42 milyon kişi belirledi. Ancak geçen günlerde Bakan Nuri Ersoy bu hedefin 47 milyona yükseltildiğini açıkladı. Oysa yılın ilk 6 aylık döneminde ülkeye sadece 16 milyon 385 bin 80 turist geldi. Sene başında belirlenen hedefin yarısına bile yaklaşılmamışken bu hedefin belirlenmesi soru işaretleri yarattı.

15/08/2022 11:49
Turizmde sayılarla algı oyunları yaparak başarı öyküsü yaratmak istiyorlar!

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel ilk 6 ay sonuçlarına göre bu sayının yakalanmasının kolay olmadığını söyledi. Yücel şunları aktardı: “Günübirlik gelenler ve yurtdışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da turist sayılıyor. Rusya’dan gelecek turist sayısı 2 milyonu aşmaz. Biliyorsunuz savaştan dolayı İstanbul Ruslar için yurtdışına transit geçiş noktası oldu artık. İstanbul’a gelişlerin artmasından da bunu anlıyoruz. Bunu turist olarak değerlendiremeyiz aslında. Az önce de dediğim gibi buna rağmen 2 milyonu aşacağını düşünmüyorum Rus turist sayısının. Avrupa Birliği ülkeleri de turizmi daha çok kendi içlerinde yapıyor. Yunanistan, İtalya, İspanya gibi ülkelerde durum böyle şu anda. Buradan bakınca 47 milyon sayısının çok abartılı ve iyimser olduğunu düşünüyorum.”

BAŞARI ÖYKÜSÜ YARATMAK İSTİYORLAR

Ekonomi yönetimindeki anlayışın turizme de yansıdığını aktaran Yücel şöyle devam etti: “Biliyorsunuz ekonomiyi ‘gözlerimizdeki ışıltı’yla yönetiyorlar. Durum ortada. En son Moody’s de kredi notunu düşürdü. Tarihin en düşük seviyesi. Doların hali ortada. Hâlâ başarı öyküsü yaratmaya çalışıyorlar. Tabii bir Arap trafiği var. Bulgaristan’dan günübirlik gelenler var ama onlar da bu sayıyı etkilemez. Aşırı abartılı bir beklenti. Bankalar Birliği otellere kolaylık sağlayın diyor bankalara. Buna rağmen bankalar dışındaki borçları nedeniyle 180’e yakın otel icralık durumda. Bakanlık da hâlâ kapasite artırma benzeri şeyler yapmaya çalışıyor. ‘Biz turizmde başarılıyız’ demek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.”

RAKAMLAR OLDUKÇA ABARTILI

“Yabancı turistlerden Türkiye’ye bir ilgi var” diyen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu ise şunları aktardı: “Sayı küçük değil ama bırakın 47-42 milyonu, 30 milyonu yatıracak yatağımız yok. Abartı buradan başlıyor. Bunlar insanlara belirli algı operasyonları yapmak üzere çıkarılmış rakamlar. Hükümetin açıkladığı tüm rakamlardan bir farkı yok. Hepsi abartı ve sıkıntı var.

Asıl Turizm Bakanlığı bir şey açıklayacaksa, başarı öyküsü yazmak istiyorsa ne kadar geceleme olduğunu ve gece başı olan döviz girdisini söylemeli. 100 avro ortalamayla 2 ay dolu olan otellerin 2 ay kazanıp 12 ay harcayacağı sistemi dünyada hiçbir ekonomi profesörü kabul etmez. Böyle bir ekonomi yok.”

Karcılıoğlu da iktidarın başarı hikâyesi peşinde olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Kalkıp da ‘şu kadar insan geldi, bu kadar insan gitti’ denemez. Gümrük kapılarından gelen, giriş çıkış yapan, günübirlik gelenlerin de sayıldığı, yaklaşık 3 milyon hiçbir maddi değeri olmayan 0-12 yaş çocukların da sayıldığı sayıları alt alta koyup da bunu 47 milyonlara çıkarıp, buradan bir başarı hikâyesi yazılmasının turizmciler olarak bizde bir karşılığı yok. Birileri birilerine hoş görünme rakamları bunlar. Herkes bir üstüne hoş gözükmek için bu rakamları atıyorlar, yalan parayla değil ki. Yukarılardan birileri de buna inanıyor. Öbür taraftan Maliye Bakanı ‘Bu kadar turist geldi, şu kadar döviz girecek’ diyor. Ne böyle bir döviz var ne de böyle bir turist var.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.