Turizmde gelecek şimdiden kapımızı çalıyor

Yol ayrımındayız. Gerek siyasette, gerekse ekonomide dünyamız yeni bir akla, yen

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 02/12/2018 22:44
Turizmde gelecek şimdiden kapımızı çalıyor

Yol ayrımındayız. Gerek siyasette, gerekse ekonomide dünyamız yeni bir akla, yeni bir disipline, yeni bir paradigmaya kilitleniyor.

Verimlilik/yenilikçilik + geçiş/bağlantı kabiliyeti

Dünyamız bir değişim ve dönüşüm atölyesine dönüştü. Her şey masaya yatırılıyor, değerler yeniden ölçülüyor. Birikimler ve tecrübeler yeni sistemlere uyarlama ve ayarlama hareketliliği içinde akord olurken, şirketler arası ortaklıkları veya pazar payı  paylaşımlarındaki iniş çıkışları da beraberinde getiriyor.

Zamanın Ruhundan, Zamanın Algoritmasına geçişi yaşıyoruz

Yaşlı dünyamızın yenilikçi ruhlu, algoritmik bakışlı, genç görünümlü müteşebbisleri, bir tarafta üstün ürüne erişmek için çabalarken; aynı anda esas hedef olan kârlılık arttırma çalışmalarını dijital dönüşüm ve yapılanma ile iş proseslerinin ağırlığını ve yoğunluğunu azaltıp hızlandırarak, giderleri aşağıya çekerek üretimi ucuzlatıp rekabet gücünü artırmak istiyor.

Tüm sahalarda mevcut yapılar ve varlıklar için yeniden  güç ve etkililik tespiti yapılıyor. Siz ne derseniz deyin! Pazardaki yeriniz hiç ummadığınız anda aniden kayabilir, piyasa iddialarınız ve değeriniz yere düşebilir.

Büyük bir isminizde olsa, "Ben yüzyıllık şirketim de deseniz,  “Milyonlarca müdavim müşterim var, onlar bana yeter” diye haykırsanız da,  kurumunuzun  geleceği için bakışınızı değiştirmenin tam zamanı.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, tam bir turizmci olmuş

8’inci Resort Kongresi’nde; sahip olduğumuz sektörel  doğrularımız, kullandığımız geleneksel büyüme araçları ve kârlılık hesaplama geleneklerimiz, müşteri talepleri doğrultusunda ürünlerimizin niteliği - fiyatlandırılması ve bunların küresel  dijital marketlerin algoritma kalelerindeki, pozisyonlaması- kodlanması - online geçiş ve bağlantıları gibi konuları tartışırken, konuşmacıların getirdiği önerilerin hızla değişen dünyanın pazar dinamiklerine ve gerçeklerine geç kalmadan uyum sağlayıp sağlayamayacağı sorusu, hiç beklenmedik bir yerden geldi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya’da tam bir turizmci olmuş. Salondaki yüzlerce turizmciye haykırarak yaptığı heyecanlı konuşmada, bence sektörümüze en önemli soruyu o sordu.

Vali Karaloğlu, “Arkadaşlar, bu konuşulanların içini doldurabilecek miyiz?” diye sorduğunda, salon tamamen sessizliğe büründü. Karaloğlu, “Dijital platformlardan otelini yer hizmetlerini alabildiği sistemi geliştirebilecek miyiz, yapay zekayı turizme aktarabilecek miyiz?” sorularıyla, sektörün kendiyle yüzleşmesini sağladı.

Salonu güleç bir bakışla süzen Vali Münir Karaloğlu, şöyle devam etti:

“Turizm sektöründe sürekli hareket halinde olmamız ve yenilenmek gerekiyor.  Turizm 4.0'ı yakalayabilecek miyiz, içini doldurabilecek miyiz, rakiplerimize baktığımızda daha geride olduğumuz bireysel tercihi artırabilecek miyiz? Antalya'da kamu, yerel yönetimler ve sektörün dünyaya örnek olabileceği işbirliği içindeyiz. Gelişmeler o kadar hızlı ki, takip etmek, anlamak doğru önlemleri almakta zorlanıyoruz.” Karaloğlu’nun konuşması, salondan büyük alkış aldı.

Turizm sektörü dijital dönüşüme hazır olmalı

Toplantının açılış konuşmasını, yukarıdaki başlıkla yapan AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı, zaten mükemmel bir konuşma ile zirveyi açmıştı. Tüm sektörel doğru ve yanlışlarımızı özetleyerek mutlaka yapılması  gerekenleri de, meslektaşlarına bir bir sıraladı:

Erkan Yağcı’nın konuşmasındaki, “Türkiye’deki gelişmelerin yanında dünyada neler oluyor ona da bakmalıyız. Endüstri 4.0 ve dijitalleşen turist profiline hazır olmalıyız. Dijital çağa ayak uydurmalıyız. Akıllı seyahat dönemine girdik artık. Otellerimizi büyüleyici, kişiselleştirilmiş, sorunları anında çözen tesisler haline getirmeliyiz. Türk turizminin bu dönüşüme hazır olduğunu, bilgi birikimi ve hizmet anlayışı buna uygun”sözleri, salondaki heyecanı daha da artırdı.

AKTOB Başkanı’nın konuşmasından sonra yabancı misafirlerle, 2019 yılının olumlu satış raporlarından cesaretlenen bazı turizmci arkadaşların, kriz yıllarında rafa kaldırdıkları projelerine yeniden göz attıklarını, masaya yatırdıklarını konuştuk.

Oyun kurucuların sadece tedarikçisi veya kullanıcısı olarak kalmak istemiyoruz

Çayımı yudumlarken, “Küresel rekabetin dijital ortamında biz Türk turizmcileri olarak, halen mevcut uluslararası markaların ve oyun kurucuların sadece tedarikçisi veya kullanıcısı olarak kalmak istemiyoruz" dedikten sonra, şu soruyu ortaya attım:

Gerçekten, ‘Türk Turizm Ürünlerinin Gücü’ ve Antalya’daki sektörel bilgi yoğunluğu ve konsantrasyonu Türk şirketlerini dijital pazarlama piyasalarında ürün tedarikçiliğinden global sunuculuğa taşıyabilir mi?

Söylediklerim pek inandırıcı gelmiyor yabancı dostlara. Bana, "Dijital yatırımlarda ve online markalaşmada geç kaldınız, artık bu iş çok büyük paralar ile ayakta tutuluyor, Türkiye'de henüz böyle bir finans yapısı olan kuruluş  yok" diye veriyorlar.

Diğer ülkeler turizmde dijital online yatırımlarını, 20 yıl önce başlatmışlar.

Joan Vila’nın konuşmasının düşündürdükleri

Resort Kongresi’nde tüm katılımcılar büyük bir beğeni ile dünyanın en önemli yatak bankalarından biri olan Hotelbeds‘in İspanyol kökenli patronu Joan Vila’yı dinledi. Hotelbeds, İspanyollar’ın Mayorka adasına üs kurmuş ve oradan dijital ortamda her gün 180 ülkenin otel odalarını dünyadaki alıcı sistemlere yüklüyor ya da sistemlerinden geçiş vererek yüzbinlerce B2B seyahat acentesine pazarlıyor.

Vila’nın konuşmasını dinlerken; kendimizi zorlarsak Antalya,  yeni yatırım ve teşvik modelleriyle turizmde dünyanın en önemli dijital ve online programlama, kodlama ve küresel ürün bankacılığı ve  satış merkezine niye dönüşmesin diye düşündüm. Antalya’daki şirketlerimizde, bu alanda lazım olan bilgi, tecrübe ve know how fazlası ile var. Zaten bir çok Antalya merkezli şirket, yurt dışındaki önemli sistemlere Antalya’dan online ortamda hizmet ve destek veriyor.

Belki serbest bölge statüsünde yeni bir “Slikon Valley” benzeri merkezi Perge’nin sırtında bir yerde ismini "@Pergetivity" koyarak kurabiliriz. "P" harfini produktivite’nin baş harfi olarak simgeleyerek, küresel turizmde yeni kodlama ve pazarlama merkezi yaratabiliriz diye düşünüyorum.

Bu iş zaten dünyanın her köşesinde çok hızlı büyüyor. Şu an bile 2018 yılında küresel online sistemlere ürünlerimizin kalitesi, cazibesi ve üstünlüğünün yarattığı piyasa talebinden dolayı 2 Milyar Euro komisyon ödemiş veya kazandırmış olacağız.

Üstün ürünü üstte tutma devri başlıyor

Kullanıcılıktan üreticiliğe geçiş ile kontrolü bizde olacak şekilde, 7 gün 24 saat, üstün ürünlerimizi üstte tutacak algoritma hesaplamaları ve kodlamaları ile küresel pazarların içinde yer kapma savaşımız için kafa yorduğumuzu izlemek, beni  esasında fazlası ile memnun ediyor.

Hayal ötesi geleceğe şimdiden kendimizi  ancak bu konular ile yatıp kalkarak hazırlayabilir, seyircilikten ve kullanıcılıktan kurtulup, üreticiliğe geçebiliriz diye umutlanıyorum.

Arkadaşlar duymuyor musunuz?  Gelecek şimdiden kapımızı çalıyor!

Bu yıl sekizincisine katıldığımız Resort Kongresi’nin 15’incisine katıldığımızda, önemli dergi ve gazetelerin yayımladığı ‘Future Timeline’ (Gelecek çizelgesi) ne baktığımızda:

- 5G devreye girecek.

- UHD TV standart olacak, Hologram TV tanıtılacak.

- Hindistan Çin’i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olacak.

- Dubai’de uçan taksiler kullanılacak.

- Beyne yerleştirilen implantlar ‘Unutulmuş anıları’ geri getirecek.

- Bitcoin ile ortaya çıkan Blockchain teknolojisi ödemeler, tüm dünyada standart olarak kullanılacak.

- İnternetten kıyafet modelleri indirilip, 3D yazıcılarda üretilerek giyilecek.

- TV yayınları tamamen internet üzerinden yapılmaya başlanacak.

- Deniz ürünlerinin tamamı kültür balıkçılığı ile üretilecek.

- Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’yı temsil eden BRICS, ilk kez G7 ülkelerini geride bırakacak.

- Avrupa’nın en eski medyasına sahip olan İngiltere’de ‘Baskı gazete’ tamamen ortadan kalkacak. Varlıklarını internette sürdürecekler.

- Süpermarketler başta olmak üzere kasiyer ve tezgahtarlar robot olarak gerçekleştiğini biliyor, yaşıyor ve tartışıyor olacağız.

Resort Kongresi’nde yapılan konuşmalar ve sunumlar, önümüzdeki yerel seçim için ismi kesinleşen ilk aktörlerin vaatleri, uluslararası rekabet- finansman, amortizasyon ve müşteri memnuniyeti çerçevesinde sürdürülebilirliğin her alanda zarureti, artık verimli olmayan çalışmaların çöp üretmekten başka hiç bir anlam taşımayacağını tüm katılımcılara çok net olarak hissettirdi.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.