Turizmde et fiyatı kaygısı...

Kırmızı et ve süt ürünlerinde yükselen fiyatlar turizmciyi de kaygılandırdı. Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, sezon öncesi bağlantı yapmaya çalışan otellerin, mutfak girdilerindeki yükselmeye rağmen kurun gerilemesi nedeniyle fiyat vermekte zorlandığını savundu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmde et fiyatı kaygısı...

Öncel, turistik tesislerin mutfak girdilerinin yaklaşık yarısını oluşturan kırmızı et ve süt ürünlerinde fiyatların, son dönemde yüzde 50’ye varan oranlarda arttığını belirtti. Fiyat artışlarının iç piyasada yarattığı tedirginliğin turizm cephesinde de hissedildiğini dile getiren Öncel, “Girdilerimizi ciddi oranda artıracak bu fiyat artışları bizleri kara kara düşündürüyor. Mutfak tüketiminin en büyük kalemlerini ihtiva eden kırmızı ette fiyatın artması, öte yanda da sterlin ve avro başta olmak üzere döviz fiyatlarındaki düşüş, karlılık oranlarımızı önemli ölçüde düşürecek. Şimdiden fiyatları yükseltmek gibi bir yola gidemiyoruz.  Çaresiz vaziyetteyiz” dedi.

Et fiyatlarındaki artışta spekülasyon olduğunu tahmin ettiklerini, bu konuda hükümetin bir tedbir alması gerektiğini düşündüklerini dile getiren Öncel, turizmcinin 2010 yılından umutlu olduğuna dikkati çekti. Yeni sezonda doluluk oranlarının yüksek olacağının göründüğünü, ancak fiyat baskısının bulunduğunu dile getiren Öncel, şöyle devam etti:

 

“Bu yıldan umudumuz çok fazla. Ancak önce otellerde en çok tüketilen dökme şarabın ÖTV’sinin düşürülmemesi, ardından da kırmızı ve beyaz et ve süt ürünlerindeki fiyat artışı bizleri etkileyecek. Girdilerin azaltılması konusunda yardım bekliyoruz. Girdiler düşmezse oturup değerlendirme yapılacak. Bu fiyatların Mart ayında daha da yükseleceği söylentileri, bizi kaygılandırıyor.  Arkadaşlarımız turizm fuarlarına giderek bağlantı yapmaya çalışıyor, ancak bir yandan da girdi fiyatlarını takip ediyor. Bir çok otel, yeni sezonda bağlantı yapmak için et fiyatlarının aşağı inmesini bekliyor. Bu pahalılıkla birçok tesisin kaliteli hizmeti nasıl vereceği de bir soru işareti.”

Öncel, iç turizmin ağırlıkta olması nedeniyle domuz etinin İzmir çevresindeki oteller için bir ikame olarak değerlendirilemeyeceğini de sözlerine ekledi. Çeşme Altınyunus Oteli Genel Müdürü Tayfun Başkurt, kırmızı et ağırlıklı menü çıkaran otellerin fiyat artışlarından yoğun şekilde etkilendiğini belirtti.  Tam fiyatların oluşmaya başladığı bir dönemde içki ve et maliyetlerindeki artışın otelleri zorladığını dile getiren Başkurt, “Kimse bu artışları fiyatlarına yansıtamaz. Kar marjlarında düşüş yaşanacaktır. Birçok otel menülerindeki kırmızı et miktarını azaltma yolunu seçecektir. Türk turizmi açısından hizmet kalitesinin düşmesi gibi kaygılara da neden olabilir” dedi.

Başkurt, 2009’da kötü bir sezon geçiren otellerin yeni döneme daha iyi bir dolulukla gireceğini, Türkiye’nin, rakipleri İtalya, Yunanistan ve İspanya’ya göre daha kaliteli hizmet ve iyi fiyat vererek bu dönemde avantajını iyi değerlendirdiğini dile getirdi. Başkurt, yeni sezonun 2008’e göre de daha iyi bir yıl olacağını tahmin ettiklerini dile getirerek, 2010’dan itibaren Çeşme’de Rusya, İran, Kazakistan ve Özbekistan gibi yeni pazarların başlayacağını sözlerine ekledi. (AA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.