Turizmde daha çok turist, daha çok gelir kavramları zehirlemeye çok elverişli

TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı İlker Ünsever, “Turizm paradoksunda turist sayısı kontrolsüz arttıkça gelir düşer, bölge değer kaybeder.  Kuşadası buna iyi bir örnektir. Fethiye’nin Ölüdeniz’ini de böyle öldürmeyi başardık aslında” dedi.  

27/05/2022 22:38
Turizmde daha çok turist, daha çok gelir kavramları zehirlemeye çok elverişli

TÜRSAB’ın stratejik partnerliğinde düzenlenen 9. Ace of Mice Fuarı’nın 2. gününde, “Yaşanabilir şehirler ve sürdürülebilir turizm” paneli gerçekleşti. KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhat Aktunç ve Stratejik İletişim ve Öğretim Tasarımı Uzmanı Prof. Dr Murat Balkan’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü, TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı İlker Ünsever yaptı.

Panelde bir konuşma yapan TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı İlker Ünsever, sürdürülebilir turizm konusunda önemli tespitlerde bulundu.

TURİZMDE DAHA ÇOK TURİST, DAHA ÇOK GELİR KAVRAMLARI ZEHİRLEMEYE ÇOK ELVERİŞLİDİR

İlker Ünsever, “Kavramsal olarak sürdürülebilirlik sözcüğünü sakız gibi kullanıyoruz. Her alanda, her sektöre eklenen bir sıfat oldu. UNDP’nin tanımlaması ile gerçekleşen turizm hareketi arasında makas açılıyor. Turizm, endüstriyel anlamda daha çok turist, daha çok gelir kavramlarını sever. Bu kavramlar zehirlemeye çok elverişlidir. Turizmde bu bir paradoksa yol açıyor.

Sayı artıkça gelir de düşer. Değer kaybeder. Kuşadası iyi bir örnektir. Fethiye’nin Ölüdeniz’ini öldürmeyi başardık aslında. Bir destinasyona giden kişi sayısı kontrolsüz olarak artınca destinasyonun değeri de düşüyor. BM, UNDP’nin kalkınma kavramına takılıp bunu büyüme olarak kullananlara şöyle diyorum; Çok da kalkınma! Sürdürülebilirlikle kalkınmayı bu anlamda çelişik buluyorum” dedi.

 

“ENDÜSTRİYEL TURİZMİN GELECEĞİ ÇOK KARANLIK ÇÜNKÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”

Ünsever; “Turizm endüstrisinde romantizme yer yok. Endüstriyel turizmin geleceği çok karanlık çünkü sürdürülebilir değil. Burada karbon ayak izini konuşmak lazım. En çok izi uçak yolculukları bırakıyor. Yeniden karayolu ve denizyolundaki zamana döneceğiz. Hızı azaltacağız. Hız, hazzı azaltıyor. Doğada hızlı gidenlerin yaşamı daha kısa oluyor. Sürdürülebilirlikle hızın çok büyük bir ilgisi var” diye konuştu.

Uçak biletlerinin fiyatlarının yüksek olması ve çevreye zarar vermesi gibi nedenlerle alternatif ulaşım arayışında olduklarını belirten Serhan Aktunç; “Yat turizminde adımlar atarak alternatif ulaşım yollarını arıyoruz. Kruvaziyer turizminin gelişmesi benim öğrenciliğimden beri hayalimdi. KKTC’nin içinde bulunduğu siyasi durum nedeniyle bunu yapamıyoruz. Hatay’dan gemi seferleri başladı. Diğer adalara giden gemiler Kıbrıs’a da gelir mi?

YUNANİSTAN AKDENİZ'DEKİ GEMİ TRAFİĞİNİ TEK BAŞINA YÖNETİYOR

Akdeniz Çanağı’nda gezen gemiler Yunan Adaları’na uğruyor. Yunanistan Magosa’ya uğrayan gemilere diyor ki; Kıbrıs’a gidersen bize gelemezsin. Yunanistan Akdeniz’deki gemi ticaretini tek başına yönetiyor. "Burada da bir şeyler yapılabilir mi ?" diye herkesle konuşuyoruz. Türk bayraklı gemilerle farklı rotalar oluşturulabilir. KKTC hepimiz için çok önemli. Avrupa’dan gelen turistlerin çoğu Larnaka üzerinden geliyorlar. Ercan Havalimanı’nı kullanmıyorlar. Bu konuların desteklenip sübvanse edilmesi önemli. Stratejik önemde bir adayız. Ortak hareket edip ortak strateji uygulamalıyız” diyerek, alternatif çözüm önerilerinde bulundu.

İlker Ünsever’in; “Yaşam bir yolculukken biz ne yazık ki varmak odaklı yaşıyoruz. Bu çok yanlış değil mi? Yavaşı, sakini giderken de öğrenmek mümkün değil mi? Hızı nasıl yavaşlatırız?" sorusuna Murat Barkan," Turizm talebi artık hızı geçti ama talep şu an “bana yaşamı kolay kıl” diyor. Pandemide bireysel talepler ortaya çıktı. Bu talepleri birleştirebilirsek doğru yönlendirebiliriz.

Benim çıkarımım ‘yaşamı yaşanabilir kılmak’ üzerine. X, Y, Z kuşağı talepleri tetikliyorlar. Ben bu kuşakların bizim beceremediğimiz yavaşlama, sürdürülebilir kılma noktasında başarılı olacaklarını düşünüyorum. Gelecek kuşaklar insanileşen dönüşümü, yaşamına aktarıyor. İnsanın insanla kurduğu ilişkinin yaygınlaşması hızı dedikoduda çok yüksek” cevabını verdi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.